Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Mam pytanie odnośnie układania szlaku dla pociągu który ma postój na stacji - czy mogę od razu ustawić całość przejazdu to jest semafor wjazdowy -> semafor stacyjny i potem semafor stacyjny -> semafor wyjazdowy czy też muszę ustawić tylko pierwszy odcinek i odczekać aż pociąg się zatrzyma na postój i dopiero ułożyć wyjazd.

Edited by adalbertsz
Posted
59 minut temu, adalbertsz napisał(a):

muszę ustawić tylko pierwszy odcinek i odczekać aż pociąg się zatrzyma na postój i dopiero ułożyć wyjazd.

Według mnie ten sposób jest poprawny, wyjazd podajemy dopiero po zatrzymaniu składu w peronach.

• I agree 2
Posted (edited)
3 godziny temu, adalbertsz napisał(a):

Mam pytanie odnośnie układania szlaku dla pociągu, który ma postój na stacji

Szlaku nie da się ułożyć dla pociągu. No chyba, że masz jakieś nadprzyrodzone moce

czy mogę od razu ustawić całość przejazdu to jest semafor wjazdowy -> semafor stacyjny i potem semafor stacyjny -> semafor wyjazdowy

Tak możesz

i... czym jest semafor stacyjny?

czy też muszę ustawić tylko pierwszy odcinek i odczekać aż pociąg się zatrzyma na postój i dopiero ułożyć wyjazd.

To zależy od typu postoju 😉

W przypadku postoju technicznego (pt) pociąg nie ma obowiązku się zatrzymać w granicach posterunku, jeżeli wskazania semaforów na to pozwalają.

W przypadku postoju handlowego (ph) jako dyżurny ruchu masz obowiązek się upewnić czy pociąg się zatrzymał przed podaniem semafora wyjazdowego.
image.thumb.png.4ecd89aa97f4083e047247651e330c83.png

Więcej informacji odnośnie techniki prowadzenia ruchu i przepisów kolejowych znajdziesz w instrukcji o prowadzeniu ruchu pociągów Ir-1

Edited by pan kura
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy