maszynista_ezt Posted January 4 Posted January 4 Dla wszystkich tych, którzy narzekają na optymalizację, nawet na bardzo wydajnych komputerach, polecam aplikację Loseless Scaling. Co prawda, nie pozbawiona błędów, ale daje potężnego kopa Simrailowi w kwestii wydajności. Są oczywiście artefakty, ale absolutnie to nie przeszkadza. Polecam. 1
JarkPomsky Posted January 4 Posted January 4 Używam, wszystkie detale na max, FPS cap na 30fps. Potem Generator klatek x4 120 fps i jazda 🙂 są artefakty ale to nic. 1
Sklox Posted January 4 Posted January 4 7 godzin temu, maszynista_ezt napisał(a): Dla wszystkich tych, którzy narzekają na optymalizację, nawet na bardzo wydajnych komputerach, polecam aplikację Loseless Scaling. Co prawda, nie pozbawiona błędów, ale daje potężnego kopa Simrailowi w kwestii wydajności. Są oczywiście artefakty, ale absolutnie to nie przeszkadza. Polecam. Jakich ustawień używasz/polecasz?
Grzego90 Posted January 5 Posted January 5 (edited) A jak wygląda płynność gry, są przycięcia, klatkowanie? I jakie to artefakty występują? Edited January 5 by Grzego90
maszynista_ezt Posted January 5 Author Posted January 5 (edited) Używam różnych ustawień, ale generalnie moja matryca 360 Hz obsługuje, więc ustawiam klatkarz na 1/2 tej wartości i X2 w skalowaniu rozdzielczości. Jeżeli chodzi o artefakty, to lekkie rozmycie pojawia się w trakcie szybkiego chodzenia po torach (rozmycie) i w trakcie uruchamiania menu. W trakcie samej jazdy z kabiny nie zauważylem artefaktów. Przycięcia standardowe, lekkie lagi w trakcie jazdy, poza tym trzyma 90-100 na ultra. Edited January 5 by maszynista_ezt
JarkPomsky Posted Saturday at 12:52 PM Posted Saturday at 12:52 PM Dzisiaj twórcy udostępnili LSFG w wersji 3.0. Będzie testowane 🙂 1
Łukaszek Posted Saturday at 03:26 PM Posted Saturday at 03:26 PM W dniu 4.01.2025 o 17:09, JarkPomsky napisał(a): FPS cap na 30fps Gdzie dajesz takie ograniczenie, w SimRail?
Łukaszek Posted Saturday at 03:59 PM Posted Saturday at 03:59 PM To jest spoko znalezisko, dzięki! U mnie na A770 i ekranie 1440p/60Hz skalowanie nie daje zysku FPS, albo daje marginalny (zarówno 1.5x, jak i 2x), a wyrenderowany obraz wygląda bardzo biednie. Natomiast ograniczenie SimRail do 30 FPS i uruchomienie generowania klatek 2x przy natywnej rozdzielczości daje rewelacyjny rezultat i ciągłe 60 FPS bez dziwnych spadków, które miewałem wcześniej w różnych regionach mapy. Przy generowaniu klatek artefakty praktycznie nie występują. Jedyny problem to input lag - jak przy vsync przy niskim klatkarzu, ale przy 30 FPS bazowym to chyba nieuniknione. Ciekawe dlaczego dostępny jest tylko FSR1, bez nowszych wersji. Przydał by się też XESS - to jest darmowy algorytm od Intela, który działa niezależnie od GPU i daje niezłe rezultaty przy skalowaniu.
JarkPomsky Posted Saturday at 04:20 PM Posted Saturday at 04:20 PM 52 minuty temu, Łukaszek napisał(a): Gdzie dajesz takie ograniczenie, w SimRail? tak, w opcjach gry jest. 1
Rogaleqq Posted Sunday at 09:16 PM Posted Sunday at 09:16 PM W dniu 4.01.2025 o 15:33, maszynista_ezt napisał(a): Dla wszystkich tych, którzy narzekają na optymalizację, nawet na bardzo wydajnych komputerach, polecam aplikację Loseless Scaling. Co prawda, nie pozbawiona błędów, ale daje potężnego kopa Simrailowi w kwestii wydajności. Są oczywiście artefakty, ale absolutnie to nie przeszkadza. Polecam. Jakich opcji najlepiej używać w LS? Chodzi mi głównie o rodzaj skalowania i jego tryb
Piotr ET22 Posted Monday at 12:44 AM Posted Monday at 12:44 AM Dzięki za info. Ale co sądzicie panowie o tym ,że trzeba uciekać się do tego typu rozwiązań przy Simrailu?? Czy to jednak pytanie z grupy pytań retorycznych? 🙂
Rogaleqq Posted Monday at 09:53 AM Posted Monday at 09:53 AM 8 godzin temu, Piotr ET22 napisał(a): Dzięki za info. Ale co sądzicie panowie o tym ,że trzeba uciekać się do tego typu rozwiązań przy Simrailu?? Czy to jednak pytanie z grupy pytań retorycznych? 🙂 Ja pomimo tego, że mam 1050ti i5 7400 i 20 gb ramu to gra przed używaniem LS też działała w miarę. Wiadomo były to niższe ustawienia ale nie miałem jakiś przycinek czy innych podobnych rzeczy. W zasadzie to nie trzeba a bardziej zależy od osoby. Dla mnie LS to pomoc w większości produkcji jakie gram, bo wiadomo, lepiej się gra w 60 fps czy 70 niż 30
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now