Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dla wszystkich tych, którzy narzekają na optymalizację, nawet na bardzo wydajnych komputerach, polecam aplikację Loseless Scaling. Co prawda, nie pozbawiona błędów, ale daje potężnego kopa Simrailowi w kwestii wydajności. Są oczywiście artefakty, ale absolutnie to nie przeszkadza. Polecam.

• I agree 1
Posted

Używam, wszystkie detale na max, FPS cap na 30fps. Potem Generator klatek  x4 120 fps i jazda 🙂 są artefakty ale to nic. 

• I agree 1
Posted

7 godzin temu, maszynista_ezt napisał(a):

Dla wszystkich tych, którzy narzekają na optymalizację, nawet na bardzo wydajnych komputerach, polecam aplikację Loseless Scaling. Co prawda, nie pozbawiona błędów, ale daje potężnego kopa Simrailowi w kwestii wydajności. Są oczywiście artefakty, ale absolutnie to nie przeszkadza. Polecam.

Jakich ustawień używasz/polecasz?

Posted (edited)

A jak wygląda płynność gry, są przycięcia, klatkowanie? I jakie to artefakty występują?

Edited by Grzego90
Posted (edited)

Używam różnych ustawień, ale generalnie moja matryca 360 Hz obsługuje, więc ustawiam klatkarz na 1/2 tej wartości i X2 w skalowaniu rozdzielczości. Jeżeli chodzi o artefakty, to lekkie rozmycie pojawia się w trakcie szybkiego chodzenia po torach (rozmycie) i w trakcie uruchamiania menu. W trakcie samej jazdy z kabiny nie zauważylem artefaktów. Przycięcia standardowe, lekkie lagi w trakcie jazdy, poza tym trzyma 90-100 na ultra.

Edited by maszynista_ezt
Posted

To jest spoko znalezisko, dzięki!

U mnie na A770 i ekranie 1440p/60Hz skalowanie nie daje zysku FPS, albo daje marginalny (zarówno 1.5x, jak i 2x), a wyrenderowany obraz wygląda bardzo biednie.

Natomiast ograniczenie SimRail do 30 FPS i uruchomienie generowania klatek 2x przy natywnej rozdzielczości daje rewelacyjny rezultat i ciągłe 60 FPS bez dziwnych spadków, które miewałem wcześniej w różnych regionach mapy. Przy generowaniu klatek artefakty praktycznie nie występują. Jedyny problem to input lag - jak przy vsync przy niskim klatkarzu, ale przy 30 FPS bazowym to chyba nieuniknione.

Ciekawe dlaczego dostępny jest tylko FSR1, bez nowszych wersji. Przydał by się też XESS - to jest darmowy algorytm od Intela, który działa niezależnie od GPU i daje niezłe rezultaty przy skalowaniu.

Posted
W dniu 4.01.2025 o 15:33, maszynista_ezt napisał(a):

Jakich opcji najlepiej używać w LS? Chodzi mi głównie o rodzaj skalowania i jego tryb

Posted

Dzięki za info. Ale co sądzicie panowie o tym ,że trzeba uciekać się do tego typu rozwiązań przy Simrailu?? Czy to jednak pytanie z grupy pytań retorycznych? 🙂

Posted
8 godzin temu, Piotr ET22 napisał(a):

Dzięki za info. Ale co sądzicie panowie o tym ,że trzeba uciekać się do tego typu rozwiązań przy Simrailu?? Czy to jednak pytanie z grupy pytań retorycznych? 🙂

Ja pomimo tego, że mam 1050ti i5 7400 i 20 gb ramu to gra przed używaniem LS też działała w miarę. Wiadomo były to niższe ustawienia ale nie miałem jakiś przycinek czy innych podobnych rzeczy. W zasadzie to nie trzeba a bardziej zależy od osoby. Dla mnie LS to pomoc w większości produkcji jakie gram, bo wiadomo, lepiej się gra w 60 fps czy 70 niż 30

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy