Gosposia Hela Posted January 8 Posted January 8 W dniu 7.01.2025 o 18:22, adamets2 napisał(a): Jak mi zapłacisz za prąd chodzący 24 godziny + zużycie GPU. CPU i MOBO to się zgadzam... 🙂 Oj jednak nie bo jak mi komp siądzie to czas i kasa na ponowne kupno wszystkiego nie zrekompensuje niczego.... Nie wiem czy to poważnie pisałeś czy masz małą wyobraźnię, ale ja gram od ok 2 w nocy do 4 i co mam przez 24 godziny trzymać zamrożony komp tzn przez noc zamrożony, a potem z zamrożonym SimRail pracować??? Dodam jeszcze, że w czasie zamrożenia mój RTX 3080Ti również chodzi na pełnych obrotach... Zasilacz mam 850W więc musiałbyś mi zapłacić za 24 godzinne korzystanie z 850W/h 🙂 A teraz na poważnie: odpaliłem sobie wczoraj SR w scenariuszu z lat 80tych kibelkiem i stwierdzam, że to rozwiązanie scenariuszowe jest do bani w SimRail. Jesteśmy skazani wyłącznie na porę roku i warunki pogodowe twócy scenariusza. Nie ma mowy o dynamicznej, losowej pogodzie... Miałem ochotę na te lata 80te ale zimą z padającym śniegiem. Skazany jestem na słoneczną jesień bez deszczu.... Cała koncepcja scenariuszy, a nie losowych rozkładów jazdy z miejsce powoduje u mnie spadek zainteresowania SR. Mając do wyboru TSW ze zmienną pogodą, zmienną godziną odjazdu, zmienną porą roku i save sięgnę niestety po TSW. A wielka szkoda... No i drodzy Twórcy pisząc o tym save naprawdę nie chodzi mi o jakiś hejt, trollowanie i ciągłe narzekanie... Naprawdę odbiera mi ten brak przyjemność z grania. Dojechałem wczoraj na tym scenariuszu gdzieś 2 stacje za Tunelem i nawet nie sen, ale po prostu gra mnie znudziła... Przy czym z chęcią bym sięgnął dzisiaj, ale d. blada. Save nie ma. Mogę od nowa jechać co kompletnie nie wchodzi w rachubę... A poradę kolegi odnośnie mrożenia kompa zżerającego 850W i ciągnącego kartę graficzną na pełnych obrotach przez 24h potraktuję jako żart. A ja się ceną prądu akurat nie przejmuję mam panele na dachu . Po drugie kolego kochany , naciskasz pstryczek ESC taki po lewej na górze , potem taki klawisz z widokiem okienka na dole po lewej ( miedzy ctrl a alt ) i wychodzisz do systemu, potem znowu naciskasz myszką na ikonkę okienka na dole po lewej i wychodzi ci takie menu i tam masz pstryczek uśpij , klikasz i system śpi pobiera jedynie prąd do potrzymania baterii w biosie ew na jakąś diodę czyli nic . Jak już się wyśpisz to włączasz kompa i na dole na pasku masz zamrożoną do - 200 stopni Celsjusza ikonkę z naszą ukochaną grą . I o dziwo klikasz na nią i działa dalej . Nie ma za co , nie żartowałem . 2 1
PeVoo Posted January 8 Posted January 8 (edited) 28 minut temu, Gosposia Hela napisał(a): wychodzi ci takie menu i tam masz pstryczek uśpij Ja osobiście stosuję prawdziwą starą dobrą hibernację (którą zwykle trzeba sobie ręcznie włączyć na nowym Windowsie). Nie jestem pewien jak to teraz działa, bo może się coś zmieniło, ale dawniej usypianie było gówno warte i komp z grubsza nadal chodził (poza ekranem, z tym że wtedy to nawet się wentylator nie wyłączał zdaje się), natomiast hibernacja polega na zdumpowaniu całego RAMu na dysk twardy i normalne wyłączenie kompa, także jak go włączysz, to on wykrywa że ma taki plik z RAMem na dysku i go po prostu wgrywa z powrotem i odpala programy dalej. Kiedyś to jeszcze potrafiło długo trwać jak było dużo RAMu, ale teraz są dyski SSD i to trwa chwilę, więc moim zdaniem warto. Testowaliście czy jeśli uśpionemu kompowi odłączycie prąd (fizycznie) to czy potem się obudzi tam gdzie był czy od nowa? Bo po hibernacji na bank będzie wszystko ok. Kiedyś jeszcze była taka różnica, że po uśpieniu dało się kompa przywrócić klawiaturą lub myszą (co zresztą potrafiło być upierdliwe), a po hibernacji tylko wyłącznik - natomiast teraz porobili te BIOSy dziwne i mi się nawet po hibernacji włącza od klawiatury. Tylko zdaje się jest to teraz normalna opcja włączania kompa w BIOSie, którą sobie tak ustawiłem. Zresztą zobaczcie: kontra: Jest różnica? No jest. Na noc zawsze hibernacja. Edited January 8 by PeVoo
adamets2 Posted January 9 Author Posted January 9 Osobiście nie polecam hibernacji. Oczywiście też kwestia co kto ma. Jak ktoś ma lapka za 2tyś może ryzykować. Jak ktoś ma kompa za 12 tyś niekoniecznie... Mam bardzo niemiłe wspomnienia z hibernacją. Co prawda nie teraz, ale kilka lat temu hibernacja rozwaliła mi windowsa (wtedy 7). Musiałem od nowa instalować. Jednak komp to nie TV żeby działał w stand by. Po za tym ja akurat po południu gram w Humankind, który ma swoje wymagania, a w nocy w symulatory więc mając w tle zahibernowany SimRail nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo grać w Humankind. Tak samo praca i wszystko i w tle mam mieć zahibernowaną grę bo nie ma save. No nie - ja tak nie będę robić. 1
Rafał Posted January 9 Posted January 9 (edited) 4 godziny temu, adamets2 napisał(a): Osobiście nie polecam hibernacji 4 godziny temu, adamets2 napisał(a): Jednak komp to nie TV żeby działał w stand by. Kiedy to właśnie 'Sleep Mode' jest odpowiednikiem telewizorowego 'standby'. W trybie hibernacji masz robiony cały zrzut na dysk i nawet jak odłączysz komputer od prądu to po ponownym podłączeniu on wstanie z trybu hibernacji w przeciwieństwie do uśpienia w trakcie którego przy zaniku napięcia wszystko ulatuje z pamięci RAM i komputer już się nie obudzi a będzie przeprowadzał pełny ponowny rozruch. Hibernacja jest 'bezpieczniejsza' ale wolniejsza. W dniu 8.01.2025 o 19:59, Gosposia Hela napisał(a): ale da się Usprawiedliwianie producentów takimi kombinacjami to jak powiedzenie że możesz sobie zrobić dioramę Warszawa - Katowice i puścić pociągi po tej dioramie więc nie narzekaj że coś w grze nie działa. A do tego jeszcze ten styl poprzedniego postu. Dramat. Edited January 9 by Rafał 1
Guest Posted January 9 Posted January 9 3 godziny temu, adamets2 napisał(a): Osobiście nie polecam hibernacji. Oczywiście też kwestia co kto ma. Jak ktoś ma lapka za 2tyś może ryzykować. Jak ktoś ma kompa za 12 tyś niekoniecznie... Mam bardzo niemiłe wspomnienia z hibernacją. Co prawda nie teraz, ale kilka lat temu hibernacja rozwaliła mi windowsa (wtedy 7). Musiałem od nowa instalować. Jednak komp to nie TV żeby działał w stand by. W sensie hibernacja w laptopie za 2 tysiące to nie rozwali windowsa, ale w komputerze za 12 tyśęcy już tak? Zainstalowanie Windowsa na sprzęcie za 2 tysiące jest tańsze czy mniej problematyczne? Odstaw chłopski rozum i dowody anegdotyczne, bo od posta w którym stwierdzasz, że masz zasilacz 850W, więc komputer Ci bierze 0,85kWh/h jest równia pochyła pod względem merytorycznym.
adamets2 Posted January 10 Author Posted January 10 (edited) @Bazinga założyłem temat dotyczący funkcji save w SimRail, a nie czy hibernacja/uśpienie jest dobre czy złe 🙂 Jak chcesz Ty i inni tak korzystać to wasza sprawa, ale przeczyta to p.o. Prezesa albo Prezes albo jeszcze ktoś i uzna, że skoro jest hibernacja to po co save... 🙂 Kurczę - idąc typ tropem to aż się dziwię, że od 40 lat w grach robi się tą funkcję skoro można hibernować lub usypiać komputery... 🤣 Edited January 10 by adamets2
Guest Posted January 10 Posted January 10 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): @Bazinga założyłem temat dotyczący funkcji save w SimRail, a nie czy hibernacja/uśpienie jest dobre czy złe 🙂 Dedykowanego zapisu nie ma, stanowiska simkolu też nie, więc ktoś zasugerował tymczasowe rozwiązanie, że możesz uśpić komputer. Powiedziałeś, że kwestia rachunków za prąd, więc polecili Ci hibernację. Po czym oceniłeś, że komputer to nie telewizor i hibernacja jest zła. A chwilę później, że temat nie dotyczy tego czy jest dobra czy zła. W tym momencie to już walczysz sam ze sobą, pytanie na ile jesteś tego świadomy.
adamets2 Posted January 10 Author Posted January 10 (edited) No bo dla mnie jest zła o czym już pisałem i z jakiego powodu. A temat jest o save. O takim rozwiązaniu jak hibernacja to ja wiem, że istnieje i nikt nie musiał mi dawać takiej rady... Jednak jak tak drążysz ten temat to ponownie wyjaśniam dlaczego dla mnie i być może innych graczy jest zła: - gram od 2 do 4 w nocy. Komputer miałby być zahibernowany/uśpiony przez jakieś 20h, ale nie będzie bo: - od rana do popołudnia pracuję na nim więc SimRail były w trybie działania - po południu gram w wymagające gry inne niż SimRail gdzie nie ma możliwości aby w tle był SimRail - miałem przykre doświadczenia z hibernacją, parę lat temu jak mi przez to padł windows - nie kłócę się co do obciążenia zasilacza w czasie hibernacji bo nigdy nie czytałem nic o tym ani nie sprawdzałem. Natomiast były też głosy tutaj, że to tak wcale nie jest idealnie jak zakłada teoria, że komp w takim stanie nic nie pobiera albo pobiera bardzo mało... Z mojej strony to EOT odnośnie hibernacji i więcej nie dyskutuję o tym. Czekam aż Szanowni producenci SimRail będę mieć choćby jakikolwiek progress odnośnie tej funkcji i kiedy będzie to się tu podzielą takimi informacjami. Edited January 11 by adamets2
Kethrax Posted January 11 Posted January 11 Szczerze to nie wiem, czy ktoś już pisał czy nie, ale przecież jest takie coś jak zatrzymanie na stacji, wtedy można by zrobić zapis gry. Tłumaczenie że "save" nie było na roadmapie lub "nie da sie", "za dużo roboty z tym", "a na co to komu" - jest, że tak się wyrażę, SŁABE i to chyba wszystko co da się powiedzieć teraz, żenujące. Hibernacja???? hehehe - śmiechłem. SAVE lub też ZAPIS stanu gry - to podstawowa funkcjonalność gier od ... nie pamiętam kiedy 😄 1 2
maszynista_ezt Posted January 11 Posted January 11 43 minuty temu, Kethrax napisał(a): Szczerze to nie wiem, czy ktoś już pisał czy nie, ale przecież jest takie coś jak zatrzymanie na stacji, wtedy można by zrobić zapis gry. Tłumaczenie że "save" nie było na roadmapie lub "nie da sie", "za dużo roboty z tym", "a na co to komu" - jest, że tak się wyrażę, SŁABE i to chyba wszystko co da się powiedzieć teraz, żenujące. Hibernacja???? hehehe - śmiechłem. SAVE lub też ZAPIS stanu gry - to podstawowa funkcjonalność gier od ... nie pamiętam kiedy 😄 "Save game (chechpoints)" - jak najbardziej było w roadmapie. 1
77 Posted January 11 Posted January 11 Temat przewija się non stop. Bo TAK. Jest to upierdliwe. Brak tej opcji JEST uciążliwy. Zazwyczaj korzystam z multi. Mam trochę czasu, wskakuję w pociąg, który akurat śmiga po fragmencie trasy, na którą "mam chętkę" i po problemie. No ale pojawiły się fajne scenariusze po dodaniu Krakowa. Osobówki jakoś się udało bo to trochę ponad godzinę z odpalaniem kompa itd. Natomiast Pendo KG-WW chyba sobie odpuszczę. Dwie próby ale w obydwu przypadkach cos wyskakiwało, że trzeba było przerwać, wyjść i wyłączyć komputer. Nie dam rady chyba mieć tyle czasu "ciurkiem" aby przejechać a jazda na zasadzie" pauza-10minut-pauza-25minut-pauza" to trochę bez sensu. Realizm spada do zera. Hibernacja i inne absurdalne w 3 dekadzie XXI wieku pomysły na zachowanie stanu rozgrywki... wiadomo. Powtórzę się... moim zdaniem ekipa SR powinna teraz się skupić na obróbce tego co jest aby naprawić te wszystkie błędy i problemy, które "wyszły". Do tego właśnie legendarna już opcja save, nieskomplikowany edytor scenariuszy (wtedy społeczność, jestem o tym przekonany, doda sporo od siebie). No i czas chyba pracować nad taborem aby urozmaicić świat Sim Raila. Tkwienie w tym układzie co teraz też nie może trwać wiecznie. No bo wyjdzie DLC Łódź-Warszawa i co pojedzie "zaŁKA"?. KM czy KŚ? Jest potencjał, który można uratować i odzyskać reputację, wiarygodność. Tylko teraz "na półeczkę" dalekosiężne plany a skupienie na dopracowaniu tego co jest. To jest spore universum tylko po prostu nie doszlifowane. I powtórzę również, że nadal wierzę w powodzenie tego projektu. Trzeba tylko zmienić priorytety. Trzymam kciuki.
misiek_131415 Posted January 11 Posted January 11 1 minutę temu, 77 napisał(a): Trzeba tylko zmienić priorytety. Trzymam kciuki. Hmmm, Robić DLC nowe i mieć zastrzyk gotówki czy naprawiać to co już się sprzedało i żadnych nowych dochodów nie będzie. Ciężki wybór. Ciekawe co wybierze osoba decyzyjna. No ciekawe. 1
77 Posted January 11 Posted January 11 3 minuty temu, misiek_131415 napisał(a): Hmmm, Robić DLC nowe i mieć zastrzyk gotówki czy naprawiać to co już się sprzedało i żadnych nowych dochodów nie będzie. Ciężki wybór. Ciekawe co wybierze osoba decyzyjna. No ciekawe. Można też brnąć dalej, zbierać negatywy, na kolejnym DLC "przejechać się", spalić projekt i... zostać bez dochodu. Nie twierdzę, że to ma trwać wiecznie jeśli chodzi o poprawki ale teraz to trochę takie trzymanie kilku srok za ogon. Za chwilę będzie za późno. Już teraz po dodaniu Krakowa spadło zagęszczenie ruchu, po wydaniu "Łodzi" pewnie spadnie dalej... to ten kierunek? Użytkownicy raczej nie zrobią owacji. Uważam, że warto dać sobie chwilę, zrobić krok w tył aby potem zrobić dwa do przodu.
misiek_131415 Posted January 11 Posted January 11 16 minut temu, 77 napisał(a): Uważam, że warto dać sobie chwilę, zrobić krok w tył aby potem zrobić dwa do przodu. Będzie 100% wolnej mocy przerobowej wrzucone w nowe DLC i odważne dwa kroki w przód stojąc nad przepaścią. DLC Łódz i kolejne bez save i nastawni mechanicznych. 1
KOlorowy Posted January 11 Posted January 11 43 minuty temu, 77 napisał(a): Tkwienie w tym układzie co teraz też nie może trwać wiecznie. Jest potencjał, który można uratować i odzyskać reputację, wiarygodność. Tylko teraz "na półeczkę" dalekosiężne plany a skupienie na dopracowaniu tego co jest. To jest spore universum tylko po prostu nie doszlifowane. I powtórzę również, że nadal wierzę w powodzenie tego projektu. Trzeba tylko zmienić priorytety. Trzymam kciuki. Jak by to szanownemu Panu powiedzieć...apelujemy o wiele wiele rzeczy od PONAD ROKU. I zdziwiłby się Pan, ile można tkwić w pewnym układzie 😉 my już troszkę przekonaliśmy się. Do tego, dalej czekamy na BRAKUJĄCY wagon do dodatku Cargo Pack, o którym jest cisza! (Sggnss) 2
77 Posted January 11 Posted January 11 (edited) Ja to wiem i być może moja cierpliwość też już się kończy stąd w akcie desperacji zdecydowałem się apelować mimo wcześniejszych wydarzeń... a może jestem po prostu niepoprawnym idealistą...? Cholera wie 🙂 Edited January 11 by 77
dos1 Posted January 11 Posted January 11 (edited) Dżizas. Te dyskusje o hibernacji i reinstalacji Windowsów są porażające. Ja to w ogóle gram na Steam Decku, więc jak chcę zrobić "save'a" to po prostu usypiam konsolę, odkładam na bok i kontynuuję grę następnego dnia... ale nie ma to żadnego znaczenia w kontekście braku zasadniczej (i zresztą obiecanej) funkcji gry która ponoć miała dzisiaj już być profesjonalnym i ukończonym produktem xD Edited January 11 by dos1 2
zbynak Posted January 11 Posted January 11 2 godziny temu, 77 napisał(a): Można też brnąć dalej, zbierać negatywy, na kolejnym DLC "przejechać się", spalić projekt i... zostać bez dochodu. Niestety moim zdaniem to się już stało, projekt został spalony, mimo wielu apeli od społeczności nic nie wskazuje na jakąkolwiek zmianę podejścia i chociaż próbę ratowania sytuacji. 2
PL_Andrev Posted January 11 Posted January 11 1 minutę temu, zbynak napisał(a): (...) nic nie wskazuje na jakąkolwiek zmianę podejścia i chociaż próbę ratowania sytuacji. No chyba nie oczekujesz że Pan Prezes się ukorzy, złoży czynny żal i już obieca że od teraz to już się wszystko zmieni? XD Z drugiej strony mogą przyhamować DLC do wydania chociażby edytora scenariuszy, a wiemy że jakieś prace trwają, więc jakieś "próby ratowania sytuacji" jednak są. Z save co zrozumiałem jest jakaś gruba inba i po prostu tego nie potrafią (szybko) załatać. Trochę mnie dziwi że nie dodali pustych składów na bocznicach (serwery się duszą? ale po co to serwery miałyby liczyć) , a na peronach gadaczka już nie mówi ile opóźniony jest już pociąg. BTW. Ciekawa sytuacja z tym wagonem z DLC. Nie mam pojęcia czemu tego nie ma.
zbynak Posted January 12 Posted January 12 3 godziny temu, PL_Andrev napisał(a): No chyba nie oczekujesz że Pan Prezes się ukorzy, złoży czynny żal i już obieca że od teraz to już się wszystko zmieni? XD Teraz to szczerze mówiąc jest chyba już za późno na cokolwiek. Wyjście z EA powinno być odpowiednio nagłośnione i w założeniu przyciągnąć nowych graczy, którzy w przyszłości kupią DLC - Łódź i ewentualnie późniejsze. Według mnie ta szansa została zaprzepaszczona i napływu nowych graczy już nie będzie, dotychczasowi będą się wykruszać, czy to przez ogólną sytuację w SR, czy po prostu przez zmęczenie tematu. Jakaś część z obecnych graczy też już DLC nie kupi po tym jak zostali potraktowani przy poprzednim zakupie (chodzi właśnie o wspomniany przez Ciebie wagon, jakby się ktoś nie domyślił). Nie wiem co musiało by się stać, żeby ten trend odwrócić. 😞 3
PL_Andrev Posted Sunday at 09:01 AM Posted Sunday at 09:01 AM 8 godzin temu, zbynak napisał(a): Nie wiem co musiało by się stać, żeby ten trend odwrócić. 😞 Efekt "wow" przy Łodzi + edytor tras i taboru dla społeczności. 1 2 1
KOlorowy Posted Sunday at 09:08 AM Posted Sunday at 09:08 AM 6 minut temu, PL_Andrev napisał(a): Efekt "wow" przy Łodzi + edytor tras i taboru dla społeczności. Hohoho, kolega jaki optymista 3
PL_Andrev Posted Sunday at 09:43 AM Posted Sunday at 09:43 AM 26 minut temu, KOlorowy napisał(a): Hohoho, kolega jaki optymista Podałem tylko warunki brzegowe co by gra wróciła do "przeważnie pozytywnych" recenzji. Efektu wow i tak nie będzie, bo część graczy będzie albo narzekała na osobny serwer dla Łodzi, albo na mały ruch na CMK przy wspólnym serwerze, a edytor tras* i taboru jest pewnie w lesie (a tak w ogóle to przecież wcale nie był obiecywany). * w sumie odtworzenie jakiegoś lepszego węzła / torowiska w okolicy i przejechanie się po nim to by to było lepsze niż ten cały multiplayer - zwłaszcza dla mieszkańców Śląska i dużych aglomeracji, którzy jak ja bawili się w dzieciństwie "na torach". 1
KOlorowy Posted Sunday at 09:50 AM Posted Sunday at 09:50 AM 3 minuty temu, PL_Andrev napisał(a): Podałem tylko warunki brzegowe co by gra wróciła do "przeważnie pozytywnych" recenzji. Efektu wow i tak nie będzie, bo część graczy będzie albo narzekała na osobny serwer dla Łodzi, albo na mały ruch na CMK przy wspólnym serwerze, a edytor tras* i taboru jest pewnie w lesie (a tak w ogóle to przecież wcale nie był obiecywany). * w sumie odtworzenie jakiegoś lepszego węzła / torowiska w okolicy i przejechanie się po nim to by to było lepsze niż ten cały multiplayer - zwłaszcza dla mieszkańców Śląska i dużych aglomeracji, którzy jak ja bawili się w dzieciństwie "na torach". Żeby gra wróciła do "przeważnie pozytywnych" potrzeba o wiele wiele więcej, niż jeden dodatek wykonany poprawnie i chociaż jeden edytor. Wiemy o tym bardzo dobrze, że pewne warunki nie zostaną spełnione i twórcy nie odwrócą karty w tydzień, jeśli nie stało się to przez ostatni...rok? 5
Recommended Posts