w.wojnar Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 (edited) Cześć Druga część scenariusza, tym razem powrót do Krakowa, skład ten sam w relacji odwrotnej. Scenariusz: oczekujemy na peronie, na przyjazd pociągu, aby zastąpić drużynę trakcyjną z Białegostoku. Po przyjeździe, wchodzimy do kabiny i skontaktujemy się przez radio z dyżurnym ruchu Warszawa Wschodnia i w drogę. Po szczegóły zapraszam do README. Kto nie zaznajomiony z Github'em, klikamy w zielony przycisk '<>Code' i z menu wybieramy 'Download ZIP': https://github.com/JacSla-dev/SimR Edit: wszelkie poprawki odnotowywane w sekcji 'Fix' Readme. Można też pobrać z poziomu Release. Standardowo będzie pewnie rozkład do korekty, przy testach bykiem udało mi się wykręcić czasy prawie w dychę, ale siódemką już się trzeba bardziej napocić. https://github.com/JacSla-dev/SimR Edited December 23, 2024 by w.wojnar 6 1
Vee Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 (edited) Super !! Ale te ED250 mogły by być. Fajnie się minąć z dziobakiem na trasie. Edited December 23, 2024 by Vee
Vee Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 (edited) A i wiem, że ja sobie mogę tam chcieć ale widzę, że potrafisz się tymi scenariuszami porządnie zając. Chciałoby Ci się może zrobić też dwa scenariusze dla kolei Mazowieckich? Z warszawy wschodniej przez centralna aż do najdalszej tam stacji jaka jest możliwa w kierunku skierniewic i powrotny? Oczywiście też ze startem gdzieś w bocznicy i zimnym odpalaniem i wjadzem w perony itd. Strasznie brakuje takich scenariuszy na singlu. 😞 Edited December 23, 2024 by Vee
w.wojnar Posted December 24, 2024 Author Posted December 24, 2024 (edited) Scenariusze KM na pewno powstaną, i to właśnie takie, o jakich piszesz – sam też ich potrzebuję. Na razie jednak w planach mam Żeromskiego na trasie z Zakopanego do Warszawy, z przejęciem składu w Krakowie (podobnie jak tutaj). Dopiero później zabiorę się za KM. Teraz robię sobie krótką przerwę, kilka dni, bo ten scenariusz pochłonął mnie na pięć dni niemal bez przerwy – aż mi się śniły przebiegi na CMK! 😄 Edited December 24, 2024 by w.wojnar 1 2 1
p.dudek23 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Scenariusz jak zawsze TOP! No i ten dyzurny w swiatecznym nastroju- wisienka ! super sie jechalo. Wesolych Świat!
Fritschie Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Hello, I wanted to play the scenario Krakow Suwalky. I got on the train, put it in reverse and pressed "ZEW 3". I then reversed with 6 to signal "Tm 211", signal remained blue, now standing 20m in front of it. What's wrong? I still have 1.77km to Glowny Thanks for the help Jörg
Vee Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 16 godzin temu, w.wojnar napisał(a): Scenariusze KM na pewno powstaną, i to właśnie takie, o jakich piszesz – sam też ich potrzebuję. Na razie jednak w planach mam Żeromskiego na trasie z Zakopanego do Warszawy, z przejęciem składu w Krakowie (podobnie jak tutaj). Dopiero później zabiorę się za KM. Teraz robię sobie krótką przerwę, kilka dni, bo ten scenariusz pochłonął mnie na pięć dni niemal bez przerwy – aż mi się śniły przebiegi na CMK! 😄 SUPER !! To będziemy wyczekiwać 🙂 1
contrails280 Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) 4 hours ago, Fritschie said: Hello, I wanted to play the scenario Krakow Suwalky. I got on the train, put it in reverse and pressed "ZEW 3". I then reversed with 6 to signal "Tm 211", signal remained blue, now standing 20m in front of it. What's wrong? I still have 1.77km to Glowny Thanks for the help Jörg Try to set your language within simrail to Polish, or modify the mission.lua file to add the English entries for the sound files and create an "en" folder within the sounds folder copying the Polish sound files from the "pl" folder and pasting them within the "en" folder. Thats how I fixed it. Edited December 25, 2024 by contrails280
w.wojnar Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 Fritschie Exactly, try to do steps as colleague contrails280 mention - or download scenario again, I did the fix. Sometimes there are unexpected problems due to lack of English. (If this is the issue, the first light is typically no longer displayed because the script fails to execute its action when it encounters the first missing sound). I don't know how long you've been waiting under that blue light. You need to wait a few seconds to allow another passenger train heading to Krakow to pass. Once it has passed, you will see a white light after a short moment. 16 godzin temu, p.dudek23 napisał(a): Scenariusz jak zawsze TOP! No i ten dyzurny w swiatecznym nastroju- wisienka ! super sie jechalo. Wesolych Świat! Dzięki za miłe słowa, wzajemnie wesołych świąt! 1
Fritschie Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 (edited) My answer of the question: I stood at the blue signal until the departure time in K_Glowny and longer. Thanks for the help. i will try it Jörg Many thanks for the update, it works now and they speak, bevor i read it only in chat. I must drive fast backward to K_glowny to be in time on plattform in station. How can i buy you a coffee? Jörg Edited December 25, 2024 by Fritschie 1
w.wojnar Posted December 26, 2024 Author Posted December 26, 2024 Great, I’m glad it’s working. Do the English text dialogues display correctly? About coffee, Just a quick update my Ko-fi page is now fully configured and active for those who asked. Thanks for your support!
Bart Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Scenariusz jest naprawdę życiowy – zaczynamy od przejęcia składu od bota na Warszawie Wschodniej, co samo w sobie już nadaje świetnego klimatu. Samo oczekiwanie na wjazd Wigier już wprowadza realność scenriusza. Prowadzimy pociąg z Suwałk, i od razu czuć, że mamy do czynienia z dalekobieżnym składem – wszystko jest tak realistycznie oddane, że można się wczuć na maksa! Druga sprawa to dialogi, które autor wprowadził. Szczególnie jedna z rozmów z dyżurnym ruchu – genialnie śmieszny! 😂 Nie będę spoilerował, ale jeśli zagracie, to na pewno wyłapiecie, o który moment chodzi. Kolejna rzecz to rozkład jazdy. Np. zimą, prowadząc siódemkę, bedzie trzeba sie napracować, żeby wyrobić sie na czas. Poza tym podoba mi się też to, że startujemy w środku nocy, a gdy zajeżdżamy do Krakowa nad ranem, robi się jasno – takie detale świetnie budują klimat, Kraków o poranku to świetne uwieńczenie nocnej trasy. Całość jest tak dobrze przemyślana, że czułem się jak w prawdziwej kabinie. Polecam każdemu, kto szuka czegoś realistycznego i z dobrym humorem! 2
Sklox Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 Jeszcze jedna uwaga co do numeru pociągu - jeżeli jedzie z Suwałk do Krakowa to numer powinien mieć zaczynający się od 13.
Fritschie Posted December 26, 2024 Posted December 26, 2024 vor 5 Stunden schrieb w.wojnar: Great, I’m glad it’s working. Do the English text dialogues display correctly? I can't say anything about that yet, I've only been to GLowny station. Later I drive with train the complete routes. I have sent you a coffee. 2
tomek080893 Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Ciekawy scenariusz! Ale w wersji Wawa - Kraków nie mogę ruszyć z Wawy Wsch - cały czas wyświetla się STÓJ. Próbowałem wywołać przez radio zmianę ale nic nie pomaga....
fsim70 Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) 5 gwiazdek !! Piekne, klimatyczne. Od deski do deski przejechalem, zero bledow w scenaruszu. Epizod w Strzalkach 🙂 nie bede spoilerowal, ale nie obylo sie bez radio stopu i wezwania patrolu policji do pana DR 😉 😄 Edited December 29, 2024 by fsim70 1
adisuper Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Jak widać wklejone tam gdzie trzeba, jednak gra mi nie widzi tych scenariuszy
Tomasz Grykien Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 4 godziny temu, adisuper napisał(a): Jak widać wklejone tam gdzie trzeba, jednak gra mi nie widzi tych scenariuszy Po co te numeracje, temu ci nie widzi.
w.wojnar Posted December 31, 2024 Author Posted December 31, 2024 (edited) W dniu 29.12.2024 o 18:23, adisuper napisał(a): Jak widać wklejone tam gdzie trzeba, jednak gra mi nie widzi tych scenariuszy Błędu u siebie nie umiem powtórzyć, zacząłbym od standardowych procedur czyli: - w steam -> właściwości gry" -> "Zweryfikuj prawidłowość instalacji plików tej gry" to jedyne co przychodzi mi do głowy, czasami po hotfixach mogą wystąpić tego typu problemy. @ Tomasz Grykien spasuj ze swoimi prywatnymi wiadomościami, albo napisz tutaj w takiej formie, w jakiej piszesz do mnie na priv, żeby każdy mógł zobaczyć Twoje podejście. Edited December 31, 2024 by w.wojnar
Bart Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 W dniu 29.12.2024 o 23:03, Tomasz Grykien napisał(a): Po co te numeracje, temu ci nie widzi. A co to znaczy "temu ci nie widzi"? To jakiś dialekt? Napisz poprawnie stylistycznie tak, żeby wszyscy zrozumieli Twoją odpowiedź. Poza tym "Ci" piszemy dużą literą z szacunku do osoby, której odpisujesz.
PsyCHO Posted December 31, 2024 Posted December 31, 2024 Thank you for Scenario 🙂 The first part is done. 1
Anek Posted January 4 Posted January 4 tomek080893 https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/forum.simrail.eu/monthly_2024_04/imported-photo-8622.thumb.jpeg.d854d8fd5b16ed495a294dcafc54e913.jpeg Użytkownik SimRail Wczesny Dostęp 4 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Ciekawy scenariusz! Ale w wersji Wawa - Kraków nie mogę ruszyć z Wawy Wsch - cały czas wyświetla się STÓJ. Próbowałem wywołać przez radio zmianę ale nic nie pomaga....Mam ten sam problem co kolega.
w.wojnar Posted January 4 Author Posted January 4 Komunikat o przejściu składu do dyżurnego z W-wa wschodnia się wywołuje czy brak?
Anek Posted January 4 Posted January 4 Jest komunikat o przejeciu składu .Dyżurny AI przyjmuje komunikat ale nie podaje wyjazdu z wawy wsch
w.wojnar Posted January 4 Author Posted January 4 Aby móc lepiej zrozumieć problem, potrzebuję zrzutu ekranu z trybu debugowania. Proszę, włącz tryb debugowania, edytując plik mission.lua. Zmodyfikuj linię 10, zmieniając jej wartość na true, tak jak poniżej: DeveloperMode = function() return true end Następnie wykonaj zrzut ekranu z okienka komunikatów, szczególnie po odpowiedzi dyżurnego (coś jak poniżej). Na tej podstawie spróbujemy znaleźć rozwiązanie: Jak możesz zauważyć, tutaj zidentyfikowałem problem w jednym z przebiegów. Dzięki włączeniu trybu debugowania udało mi się ustalić, który z nich działa nieprawidłowo 1
Recommended Posts