Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Grając wielokrotnie, późnymi nocami nawet, kłuje mnie w oczy fakt, że np. dnia 20.12.2024, online, mając podany czas rzeczywisty, np. godzinę 21:00, to po godzinie podróży, magicznie wstaje słońce i mamy przepiękny wschód. Milczałem do wyjścia z EA, na co miałem nadzieję, że się zmieni na lepsze i bardziej dopracowane. W nocy powinien być totalny mrok, tym bardziej uwzględniającą daną porę roku. Mamy zimę, niezbyt mroźną i niezbyt śniegiem okraszoną, aczkolwiek zimę. Dla mnie jest to kpiną i napluciem w twarz konsumentowi, który spodziewa się tych magicznych (które notabene są przedstawiane w Trailerach na YT jako przepiękne) momentach przemiany pogody i pory dnia. Deszcz/śnieg pada, kiedy nie ma chmur, słońce wstaje o 2 w nocy...Jak zrobię materiał wideo, to dołączę do tego posta wraz z logiem (który na pewno nie pomoże), ale podejrzewam, że część społeczności się pod tym podpisze. Jak dla mnie, kwestia pogody jest totalnie nie dopracowana. Zasięg świateł "długich" (tak to nazwę), to jest jakieś nieporozumienie. W rzeczywistości te światła powinny być maksymalnie ustawione i odpowiednio zbalansowane tak na 3 słupy sieci trakcyjnej na przód od prowadzonego składu. Ówcześnie tylko na 1,5. Jak wspomniałem, dołączę materiał wideo w wolnej chwili.

Edited by Quentis
  • Like 1
  • I agree 2
Posted

Jeżeli Simrail jest symulatorem, a nie zwykłą grą, to noc powinna być ciemna. Oczywiście są gracze, którym to będzie przeszkadzać, ale czy nie można dodać opcji w ustawieniach jasna/ciemna noc, aby każdy był zadowolony?! Czasami ciemna noc w Simrailu jest dostępna, ale przez krótki czas, a powinna być przez dłuższy, aby rzetelnie odwzorowywać warunki pogodowe, jakie panują w rzeczywistości. Poniżej przedstawiam film maszynisty, który prowadzi pociąg podczas nocnej zmiany. 

• I agree 3
Posted
1 godzinę temu, Lukaszszsz napisał(a):

Jeżeli Simrail jest symulatorem, a nie zwykłą grą, to noc powinna być ciemna. Oczywiście są gracze, którym to będzie przeszkadzać, ale czy nie można dodać opcji w ustawieniach jasna/ciemna noc, aby każdy był zadowolony?! Czasami ciemna noc w Simrailu jest dostępna, ale przez krótki czas, a powinna być przez dłuższy, aby rzetelnie odwzorowywać warunki pogodowe, jakie panują w rzeczywistości. Poniżej przedstawiam film maszynisty, który prowadzi pociąg podczas nocnej zmiany. 

Były dyskusje na ten temat. Generalnie jeśli SR jest symulatorem, a nie grą, to (moim zdaniem) powinien lepiej symulować warunki oświetlenia - zasięg świateł (jak wspomniał @Quentis), odbicia od obiektów odblaskowych, rozproszenie światła, cienie dla różnych źródeł, a nie tylko słońca - czyli latarnia nie powinna świecić przez sufit lokomotywy czy wagonów, lampy lokomotywy także powinny rzucać cienie, itd. Do tego pewnie przydałoby się wsparcie dla RT i HDR - choć to sfera fantazji bardziej. 😉 

• I agree 2
Posted
4 godziny temu, Bazinga napisał(a):

Przyciemnij sobie monitor, będziesz miał tak ciemno jak tylko zechcesz

Ha ha tfu na tego typu komentarze, które nic nie wnoszą do dyskusji. Na forum wypominasz deweloperom brak szacunku do użytkowników Simraila, a sam wpisujesz się w ich narrację pisząc takie dyrdymały.

4 godziny temu, qbahn napisał(a):

Były dyskusje na ten temat. Generalnie jeśli SR jest symulatorem, a nie grą, to (moim zdaniem) powinien lepiej symulować warunki oświetlenia - zasięg świateł (jak wspomniał @Quentis), odbicia od obiektów odblaskowych, rozproszenie światła, cienie dla różnych źródeł, a nie tylko słońca - czyli latarnia nie powinna świecić przez sufit lokomotywy czy wagonów, lampy lokomotywy także powinny rzucać cienie, itd. Do tego pewnie przydałoby się wsparcie dla RT i HDR - choć to sfera fantazji bardziej. 😉

Pełna zgoda, jednak tego rodzaju zmiany z pewnością wpłyną na zmniejszenie wydajności symulatora. Może kiedyś w ustawieniach Simraila pojawi się zakładka pogody, gdzie będzie można dostosować wygląd i zachowanie warunków atmosferycznych według własnych preferencji 🙂

Posted (edited)
5 hours ago, Lukaszszsz said:

Ha ha tfu na tego typu komentarze, które nic nie wnoszą do dyskusji. Na forum wypominasz deweloperom brak szacunku do użytkowników Simraila, a sam wpisujesz się w ich narrację pisząc takie dyrdymały.

Różnica między nami jest taka, że ja odniosłem się do meritum problemu, a Ty próbujesz zrobić wycieczkę osobistą, ale w sumie po co?

Jak nie masz ustawiania krzywych w monitorze to ustaw w nvidia panelu. Praktycznie każda gra, którą kalibrujesz widoczność logo podczas uruchomienia działa w ten sposób, że ci co chcą mieć ciemno to mają ciemno, a ci co jasno to mają jasno. To nie 2000 rok, że jedyne co robi ten pasek to podbija gammę. Pomijając już fakt istnienia jeszcze bardziej zaawansowanych rozwiązań, gdzie jedno z nich podał Ci kolega @Conrad

Jeżeli ktoś ma monitor, którego cena na premierę wynosiła tyle co cena DLC Cargo to jedyną czerń którą tam widzi to w momencie gdy jest on wyłączony z prądu, więc chociażby developerzy ustawili niebo na #000 to i tak nie będziesz miał ciemno w grze.

Edited by Bazinga
  • I disagree 2
  • I agree 2
Posted
4 godziny temu, Conrad napisał(a):

Zawsze można sobie doprawić grafikę za pomocą Reshade i będziesz miał totalny mrok 😉

Reshade używałem jak grałem w ETS 2, więc wiem, jakie ma możliwości ulepszania grafiki. Natomiast mi chodzi o to, aby jasność/ciemność nocy nie była sztucznie generowana przez tego typu narzędzia tylko automatycznie przez symulator. Jeżeli przykładowo w grudniu robi się ciemno po godz. 16-17 to tak samo powinno być w Simrailu, w którym aktualnie ciemno robi się dopiero o 22-23 tak, jakby na stałe były przypisane letnie godziny wschodu i zachodu słońca dla każdej pory roku.

2 godziny temu, Bazinga napisał(a):

Różnica między nami jest taka, że ja odniosłem się do meritum problemu, a Ty próbujesz zrobić wycieczkę osobistą, ale w sumie po co?

Jak nie masz ustawiania krzywych w monitorze to ustaw w nvidia panelu. Praktycznie każda gra, którą kalibrujesz widoczność logo podczas uruchomienia działa w ten sposób, że ci co chcą mieć ciemno to mają ciemno, a ci co jasno to mają jasno. To nie 2000 rok, że jedyne co robi ten pasek to podbija gammę. Pomijając już fakt istnienia jeszcze bardziej zaawansowanych rozwiązań, gdzie jedno z nich podał Ci kolega @Conrad

Jeżeli ktoś ma monitor, którego cena na premierę wynosiła tyle co cena DLC Cargo to jedyną czerń którą tam widzi to w momencie gdy jest on wyłączony z prądu, więc chociażby developerzy ustawili niebo na #000 to i tak nie będziesz miał ciemno w grze.

Nie odniosłeś się do meritum sprawy, tylko napisałeś, abym wykonał czynności, które nie rozwiążą problemu, jedyne co Tobie się udało to rozśmieszyć kilka osób. Dodatkowo insynuujesz jakobym nie miał wiedzy na temat kalibracji obrazu czy też miał gorszej jakości monitor, więc czy to nie jest wycieczka osobista? (zaznaczam, że jest to pytanie retoryczne, więc nie musisz na nie odpowiadać). Moim zdaniem nasza dalsza dyskusja nie sprzyja rozwiązaniu problemu, który został przedstawiony w głównym poście tego tematu. EOT

• I agree 1
Posted (edited)

@Lukaszszsz Ty masz na myśli harmonogram wschodów i zachodów Słońca, do ogarniecia w unity. Mam nadzieje, że dev czytają to. Jeżeli mamy pogodę, pory roku to czas i na to. Myślę, że jesteście to wstanie ogarnąć na multi. Kolejny kamyczek do imersji. Tutaj się z tym zgadzam.

Jednak do samych aspektów kolorystyki w grze to pozostaje Reshade. Kazdy ma inny monitor, jeden slabo swiecacy, drugi mocno, jeden z HDR drugi nie, jeden na wypalonych ledach, kolejny już na naj owszych OLEDach. Do tego jedni wola soczyste kolory rodem z mediamarktu, a inni zimowe pantone Poland color dark grey.

Wszyscy jesteśmy spięci jak guma w majtkach przed świętami. Na forum, na radiu na multi, wiecej luzaków, bo Mikolej nie przyjdzie 😉

Edited by Conrad
  • Like 1
Posted
4 hours ago, Lukaszszsz said:

Dodatkowo insynuujesz jakobym nie miał wiedzy na temat kalibracji obrazu czy też miał gorszej jakości monitor, więc czy to nie jest wycieczka osobista?

Jakbyś miał, to byś nie kupował 27GP850P-B gdzie kalibratorem niewiele zrobisz, no ale nie o tym wątek. Tak jak Ci każdy pisze, co człowiek to preferencja, więc albo sam sobie ustawisz tak jak Ci odpowiada albo będziesz jeszcze miesiącami opluwał inne wpisy tupiąc nogą, że nikt Ci nocy nie ściemnił.

• I agree 1
Posted
3 godziny temu, Conrad napisał(a):

@Lukaszszsz Ty masz na myśli harmonogram wschodów i zachodów Słońca, do ogarniecia w unity. Mam nadzieje, że dev czytają to. Jeżeli mamy pogodę, pory roku to czas i na to. Myślę, że jesteście to wstanie ogarnąć na multi. Kolejny kamyczek do imersji. Tutaj się z tym zgadzam.

Jednak do samych aspektów kolorystyki w grze to pozostaje Reshade. Kazdy ma inny monitor, jeden slabo swiecacy, drugi mocno, jeden z HDR drugi nie, jeden na wypalonych ledach, kolejny już na naj owszych OLEDach. Do tego jedni wola soczyste kolory rodem z mediamarktu, a inni zimowe pantone Poland color dark grey.

Wszyscy jesteśmy spięci jak guma w majtkach przed świętami. Na forum, na radiu na multi, wiecej luzaków, bo Mikolej nie przyjdzie 😉

Tak, chodziło mi o harmonogramy wschodów i zachodów Słońca w zależności od pory roku (nie muszą tworzyć oddzielnych harmonogramów dla każdego dnia, wystarczy jeden uniwersalny dla danej pory roku). Odnośnie spięcia to akurat z Tobą rozmawiam spokojnie i merytorycznie, natomiast z pewnym użytkownikiem to już dawno offtopic 😄

3 godziny temu, Bazinga napisał(a):

Jakbyś miał, to byś nie kupował 27GP850P-B gdzie kalibratorem niewiele zrobisz, no ale nie o tym wątek. Tak jak Ci każdy pisze, co człowiek to preferencja, więc albo sam sobie ustawisz tak jak Ci odpowiada albo będziesz jeszcze miesiącami opluwał inne wpisy tupiąc nogą, że nikt Ci nocy nie ściemnił.

Chyba mylisz mnie z innym użytkownikiem. Po pierwsze nie mam takiego monitora, po drugie o jasnych nocach piszę dopiero drugi raz na tym forum (konto od 2022 roku), po trzecie nikogo nie opluwam, po czwarte nie tupię nogą 😄 Nie masz jakiegoś zajęcia poza forum, gdzie mógłbyś tego typu dyskusje przekuć w pozytywne działania?

Posted

Chłop najpierw pisze "ha tfu", następnie "nikogo nie opluwam", a później cudzym czasem zarządza. Wracaj do badania zawartości nocy w nocy, rozwiązanie już zostało podane. Skorzystaj z niego albo czekaj na update, który prawdopodobnie nie nadejdzie.

• I agree 2
Posted

Chłopcze, stwierdzenie "ha ha tfu" dotyczyło komentarza a nie osoby. Biorąc pod uwagę Twoje wypowiedzi w tym temacie można odnieść wrażenie, że "czepiasz się, jak pchła psiego ogona" i za wszelką cenę chcesz się w nim urządzić. Dodatkowo wypominasz mi zarządzanie czyimś czasem, a sam to czynisz? Wskaźnik Twojej hipokryzji osiąga powoli poziom zadziałania przekaźnika nadmiarowego 😄

Posted (edited)

Panowie (i Panie, jeśli są obecne), dyskusja jak najbardziej jest owtarta, niemniej jednak proszę o zachowanie swoich wzajemnych uwag i obrzucanie się błotem pod tym tematem lub przerzucenie je na wiadomości prywatne. Wszak jesteśmy tu po to, aby zaproponować usprawnienie (jak temat działu sugeruje) lub dorzucić od siebie dwa grosze do wspomnianego posta. Proszę przyhamować nagłym i skupić się na dyskusji w tym temacie, a nie na wzajemnym odbijaniu piłeczki. Nic w takich wzajemnych odpowiedziach nie doprowadzi do konsensusu pełnego tematu.

Edited by Quentis
  • I agree 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy