Artur_G Posted December 14 Posted December 14 Jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi - winno być: Wyłącznik... Jak to nam dawnymi czasy wbijał w głowy nauczyciel przedmiotów elektrycznych, nie istnieje coś takiego, jak włącznik :) Określenia tego, choć niestety niejednokrotnie używanego potocznie, raczej nie powinno się stosować w tego rodzaju (technicznej przecież) aplikacji i nie zauważyłem jeszcze, aby było użyte poza zasilaczem radia. To drobiazg, ale byłoby miło, gdyby został poprawiony. 1
SIMRAIL Team Admin BOT Posted December 14 SIMRAIL Team Posted December 14 Thank you for reporting this issue! Internal ticket number: #3717 Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu! Wewnętrzny numer zgłoszenia: #3717
Artur_G Posted December 14 Author Posted December 14 Ups, zerknąłem na plik pl.lang w Locales/gui i niestety włącznik występuje tam kilka razy - w każdej sytuacji jest to związane z radiem i tylko z radiem.
Conrad Posted December 14 Posted December 14 Różnice między łącznikiem, włącznikiem i wyłącznikiem – co powinieneś wiedzieć? Choć te nazwy mogą wydawać się zamienne, to dobrze jest znać różnice. Łącznik to fachowa nazwa urządzenia, które służy do włączania i wyłączania prądu w obwodzie. Wyłącznik i włącznik to bardziej potoczne terminy, ale odnoszą się do tego samego elementu.
Artur_G Posted December 15 Author Posted December 15 Tak, widziałem ten opis, ale jest bzdurny, jeśli liznąłeś choć trochę energetyki w szkole, a tym bardziej w praktyce. Opis ten pojawia się na stronie jakiegoś sklepu internetowego, czy czegoś w tym stylu, i nawet nie chce mi się tego szukać. Naturalnie łącznik jest prawidłowym określeniem, wyłącznik również, jednak włącznik, to określenie wyłącznie potoczne, amatorskie, delikatnie mówiąc. W skrócie, nie jest problemem załączenie prądu (załączenie lub wyłączenie napięcia w ogóle nie jest kłopotem), a jego wyłączenie, dlatego urządzenie służące do załączenia lub wyłączenia prądu nazywamy wyłącznikiem. Wracając do określenia łącznika, są trzy ich rodzaje: wyłącznik, odłącznik i rozłącznik i nie ma mowy o włączniku. Lepiej opisany temat znajdziesz np. tu: https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/automatyka-porady/wylacznik-rozlacznik-odlacznik-co-to-jest-i-jakie-sa-roznice/
SIMRAIL Team Admin BOT Posted December 16 SIMRAIL Team Posted December 16 This topic has been automatically closed as the problem has been fixed by our team. Ten temat został automatycznie zamknięty gdyż problem został naprawiony przez nasz zespół. 1
Recommended Posts