Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi - winno być: Wyłącznik...

Jak to nam dawnymi czasy wbijał w głowy nauczyciel przedmiotów elektrycznych, nie istnieje coś takiego, jak włącznik :) Określenia tego, choć niestety niejednokrotnie używanego potocznie, raczej nie powinno się stosować w tego rodzaju (technicznej przecież) aplikacji i nie zauważyłem jeszcze, aby było użyte poza zasilaczem radia. To drobiazg, ale byłoby miło, gdyby został poprawiony.

ss_24_12-14__283.thumb.png.f6e66976dc2bc549d8f5a813fb98dece.png

• I agree 1
Posted

Ups, zerknąłem na plik pl.lang w Locales/gui i niestety włącznik występuje tam kilka razy - w każdej sytuacji jest to związane z radiem i tylko z radiem.

Posted

Różnice między łącznikiem, włącznikiem i wyłącznikiem – co powinieneś wiedzieć?

Choć te nazwy mogą wydawać się zamienne, to dobrze jest znać różnice. Łącznik to fachowa nazwa urządzenia, które służy do włączania i wyłączania prądu w obwodzie. Wyłącznik i włącznik to bardziej potoczne terminy, ale odnoszą się do tego samego elementu. 

Posted

Tak, widziałem ten opis, ale jest bzdurny, jeśli liznąłeś choć trochę energetyki w szkole, a tym bardziej w praktyce. Opis ten pojawia się na stronie jakiegoś sklepu internetowego, czy czegoś w tym stylu, i nawet nie chce mi się tego szukać. Naturalnie łącznik jest prawidłowym określeniem, wyłącznik również, jednak włącznik, to określenie wyłącznie potoczne, amatorskie, delikatnie mówiąc.

W skrócie, nie jest problemem załączenie prądu (załączenie lub wyłączenie napięcia w ogóle nie jest kłopotem), a jego wyłączenie, dlatego urządzenie służące do załączenia lub wyłączenia prądu nazywamy wyłącznikiem.

Wracając do określenia łącznika, są trzy ich rodzaje: wyłącznik, odłącznik i rozłącznik i nie ma mowy o włączniku. Lepiej opisany temat znajdziesz np. tu: https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/automatyka-porady/wylacznik-rozlacznik-odlacznik-co-to-jest-i-jakie-sa-roznice/

• SIMRAIL Team
Posted
This topic has been automatically closed as the problem has been fixed by our team.
Ten temat został automatycznie zamknięty gdyż problem został naprawiony przez nasz zespół.
  • Thanks 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy