Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Zauważyłem, że po wyjściu gry z EA scenariusze dzielą się na stare, jeszcze starsze i nowe. Najstarsze nie zawierają ruchu innych pociągów, w scenariuszach nieco nowszych już się to pojawiło. Natomiast scenariusze najnowsze wyróżniają się całkowicie - mają np. zdjęcia z trasą przejazdu pociągu, czy też takie bajery jak możliwość wyboru pory roku i pogody czy składu.

Moją propozycją jest ujednolicenie tych scenariuszy, a także rozbudowanie ich o dodatkowe funkcje. Starsze scenariusze powinny wyglądać tak samo, jak te dodane do gry 13 grudnia, tzn. gracz powinien mieć możliwość wyboru składu, pory roku i pogody. Nie ukrywam, że dobrą zmianą byłoby również wprowadzenie możliwości wyboru przez gracza godziny odjazdu czy malowania składu.

Kolejną rzeczą jest posortowanie wszystkich scenariuszy. Mamy na przykład scenariusze "Katowice - Sędziszów" i "Kraków" (pomijam fakt nazw, gdzie jedne mają pełną relację, a inne to tylko nazwa jednego miasta). W paczce scenariuszów "Kraków" mamy trasę Kraków - Katowice przez Kozłów. Dlaczego ta trasa nie znajduje się też w paczce "Katowice - Sędziszów"? A no dlatego, że nie miałoby to sensu. Takim tokiem myślenia jeden scenariusz mógłby być w 3 paczkach. Dlatego może warto inaczej posortować te scenariusze? Na przykład zamiast paczek z trasami zrobić paczki z przewoźnikami lub typami pociągu, np. "Express Intercity", "Intercity", "TLK", "Koleje Śląskie", "Koleje Mazowieckie", "Polregio", "PKP Cargo" itp. albo "Osobowe", "Pospieszne", "Ekspresowe", "Towarowe" itp. Dodatkowo można byłoby zrobić jeszcze jedną paczkę, w której znajdowałyby się scenariusze na torze doświadczalnym w Żmigrodzie. Byłyby to głównie samouczki, ale też mogłyby być tutaj scenariusze, w których moglibyśmy po prostu przećwiczyć swoje umiejętności jazdy pociągami. Co do samouczków - jest ich za mało. Niektóre składy w ogóle nie mają samouczków, a przydałyby się samouczki nie tylko do jazdy w trakcji pojedynczej, ale również podwójnej jak i samouczki wprowadzające nas w świat manewrów.

Jako iż jestem perfekcjonistą, rażą mnie w oczy takie rzeczy jak np. dodane nieużywane scenariusze, nie posiadające nazw. Dodatkowo opis paczki "Kraków" ze scenariuszami jest w języku angielskim, ale takie rzeczy to raczej bardziej zaliczyłbym do błędów niż do usprawnień w kwestii posortowania scenariuszy oraz unowocześnienia starszych. No ale przede wszystkim najbardziej razi mnie ten podział na scenariusze starsze i nowsze. Widać go nawet zanim zaczniemy jazdę - w trakcie wyboru scenariusza. Nowsze scenariusze mają lepsze opisy, ładniejsze mapki czy też zdjęcia z trasą przejazdu, jak i w ogóle indywidualne zdjęcia składów. 

Generalnie podsumowując, scenariusze powinny być na takim poziomie, jak te w paczce scenariuszów "Kraków". Denerwuje mnie ten przeskok między starymi a nowymi scenariuszami. Uważam również, że trzeba zmienić sposób posortowania paczek z scenariuszami - tak, aby nie sortować je ze względu na trasę a na przewoźnika lub typ składu. Może wy macie jakieś inne pomysły w sprawie posortowania i unowocześnienia tych scenariuszów? Jestem przekonany, że moja propozycja nie jest najlepsza, ale jestem pewien że zmiany w tej kwestii są potrzebne.

A no i jeszcze na samym końcu dodam, że czekam na przyjazny edytor scenariuszy, w którym moglibyśmy z poziomu gry robić takie scenariusze, jak te dodane do gry 13 grudnia 😀

• I agree 4
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy