NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 Hej. Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę, czy ktoś byłby tak uprzejmy i udzielił mi pomocy? Wczoraj kupiłem tę grę. kiedyś już w nią grałem w prolog. Mam problem z odblokowaniem trybu dla wielu graczy. Każe mi ukończyć dowolny samouczek by dołączyć do trybu wielu graczy. Ok. Więc wszedłem na tryb dla jednego gracza i klikam na Katowice-Warszawa, tam wybieram jeden z poniższych samouczków, czyli samouczek 22WE( który zrobiłem a mimo to nie wpuściło mnie do trybu wielu graczy), samouczek EU07, samouczek EN57( który również zrobiłem a mimo to mnie dalej nie wpuszcza), samouczek ET22 który jest dodatkiem, bo trzeba go zakupić. Chodzi o to że w samouczku EU07 który ma poziom trudności "3", nie wiem jak po wejściu do kabiny i uruchomieniu baterii oraz przekręcić klucz rozrządu aby uruchomić kabinę, przed zbiciem testów bespieczeństwa przesunąć nawrotnik w przód lub w tył, zbić czuwak i włączyć radiotelefon i ustawić żądany kanał. Właśnie, żądany kanał, jaki? Skoro włączam radiotelefon a podświetlenie włącznika dalej pozostaje podświetlone i mimo prób ustawiania wszystkich po kolei kanałów, nic się nie dzieje. Włącznik radiotelefonu mimo iż wciśnięty nadal pozostaje podświetlony, a oglądając filmiki z tego scenariusza na youtub innym się odświetla i działa bez zmiany kanału. Czy robię coś nie tak??Po za tym skoro jest zapisane żeby odblokować tryb wieloosobowy wystarczy ukończyć dowolny samouczek, a zrobiłem ich dwa, czy może czegoś ja nie rozumiem? Może coś się wysypało w instalce i muszę odinstalować i pobrać na nowo? Może błędem było podczas instalacji pełnej wersji SRS odinstalowywanie Prologu? Błagam, pomóżcie. Dziękuję z góry.
NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Author Posted December 14, 2024 Czy tu poprosatu nie działa pomoc.
NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Author Posted December 14, 2024 Aha, jak coś to tak to wygląda u mnie i takie scenariusze zrobiłem i takie włączone radio mimo wszystko się podświetla na żółto.
adisuper Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 Coś jest nie tak z samouczkiem, u mnie działa normalnie a kanał masz w rozkłądzie jazdy papierowym albo na hudzie jak masz włączony ale po tym włącz radiotelefon i ustaw kanał po prostu go włączasz z tym, że radio włącza się na tylnej ścianie kabiny u góry, kabina a albo b w zależności i włącznik a potem klik radio przy pulpicie a kanał zmieniasz control+numer
NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Author Posted December 14, 2024 Przepraszam, ale się pogubiłem, kanał mam w rozkładzie papierowym, ok, a jak do niego wejść skoro to jest samouczek. To raz, dwa, jestem nowy w tych sprawach, w sensie, grałem w prolog wiele lat temu i wszystko mi wyszło, czy bylibyście tak uprzejmi i pisali do mnie jak do dziecka, żeby 8 latek mógł to zrozumieć, czy może już jestem tak stary że nic do mnie nie dotrze. Na hudzie, jeśli o to ci chodzi po lewej stronie to mi tylko rozkłąd jazdy pokazuje, czas odjazdu i przyjazdu na stacje. Nie wiem jak wejść w rozkłąd papierowy, albo go w jakiś sposób uruchomić. Ale napewno nie wiedziałem że radio włącza się na jakiejś tylnej ścianie kabiny u góry, zaraz spróbuję , tylko nie wiem z której kabiny, ale podejżewam że z tej w której czoło picągu jest na wprost, jak w scenariuszu.
NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Author Posted December 14, 2024 Zadziałało jak kolega pisał, ale jeszcze jedno, czy ktoś ma jakieś wsparcie c o do klawiszologii na klawiaturze, wiecie, rozruch, światła do jazdy pociągowej, manewrowej i td? Całościowy spis? Przydałby się. Dziękuję serdecznie.
IR45 Posted December 14, 2024 Posted December 14, 2024 To możesz sprawdzić w ustawieniach -> sterowanie. Wiele funkcji nie jest przypisanych do klawiszy i każdy powinien ustawić to pod siebie. 1
NaviTsuTey Posted December 14, 2024 Author Posted December 14, 2024 (edited) Zadziałało jak kolega pisał, ale jeszcze jedno, czy ktoś ma jakieś wsparcie c o do klawiszologii na klawiaturze, wiecie, rozruch, światła do jazdy pociągowej, manewrowej i td? Całościowy spis? Przydałby się. Dziękuję serdecznie. No tak, ale jakaś początkowa klawiszologia dla początkujących powinna być w jakimś poradniku czy czymś takim, tak jak to było w MaszynaEU, nie sądzisz?? Czy poprostu wychodzisz z założenia, że nikt inny tu nie gra tylko sami starzy wyjadacze kolei. Bo to ja widziałem w ustawieniach, to jakaś bieda jest. Edited December 14, 2024 by NaviTsuTey
Bartek_Smok Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 Aby włączyć faktycznie radio musisz je uruchomić na tylnej ścianie kabiny przy suficie. Trzeba tam załączyć dwa przełączniki i wybrać kabinę. Wtedy pokaże Ci się zielona lampka przy tym przycisku, który wciskasz.
adisuper Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 Ja tylko korzystam jeżewli chodzi o klawiszologię podczas jazdy czyli z 9,6,3 , plus,minus, del, po prawej stronie to jest do hamowania , ruszania, zmiany stopni hamowania, odluźniania hamulca, jescze bodajże korzystam z albo dwukropka albo cudzysłowia to jest do oświetlenia przyżądów pomiarowych, resztę robię myszką w kabinie, to jest wszystko proste a jeszcze kierunek jazdy to strzałki górna , dolna, bateria to chyba b reszty nie pamiętam.
VelociRaptusek Posted December 17, 2024 Posted December 17, 2024 (edited) Podstawowa klawiszologia kabiny potrzebna do jazdy: (klawisz - włączenie; ctrl + klawisz - wyłączenie): - B - bateria - C - kabina - F - przedni pantograf - R - tylny pantograf - M - wyłącznik szybki - L - w starszych lokomotywach światła PC1 (jazda pociągowa); w nowych lokomotywach następny tryb świateł; Klawiszologia jazdy (ctrl nie ma tu zastosowania) - strzałka w górę - nastawnik kierunkowy do przodu; - strzałka w dół - nastawnik kierunkowy do tyłu; - Num+ - zwiększenie pozycji nastawnika jazdy/zadania mocy; - Num- - zmniejszenie pozycji nastawnika jazdy/zadania mocy; - Num/ - zwiększenie pozycji nastawnika bocznikowania (07/08/22); - Num* - zmniejszenie pozycji nastawnika bocznikowania; - Num6 - kran hamulca zespolonego - pozycja jazdy - Num3 - kran hamulca zespolonego "do siebie" (zwiększenie siły hamowania); - Num9 - kran hamulca zespolonego "od siebie" (zmniejszenie siły hamowania, popełnianie przewodu głównego, odcięcie); - Num2 - zwiększenie siły hamowania lokomotywy; - Num8 - zmniejszenie siły hamowania lokomotywy; - Num1 - hamowanie awaryjne; - Num. - odluźniacz; - H/J - syrena ton wysoki/niski; - I/O/P - w EZT otwarcie drzwi lewych/zamknięcie drzwi/ otwarcie drzwi prawych. - Spacja - czuwak/SHP/ETCS To wszystko co mi przychodzi do głowy z rzeczy koniecznych Dla początkującego gracza przy jeździe 07/08/22 polecam ustawić sobie klawisz do odblokow przekaźników nadmiarowych (przynajmniej silników trakcyjnych, nie zdarzyło mi się jeszcze zeby mi wywaliło sprężarki), do scenariusza z ET22 polecam ustawić klawisz do piasecznicy, do jazdy Pendolino proponuje klawisze do załączania/wyłączania hamulca sprężynowego (szybciej rusza się z peronów niż czekając na odhamowanie całego składu) Przepraszam za niefachowy język. Jaranie się pociągami i systemami SRK sprawia mi frajdę, nie muszę zawsze pamiętać co jak się dokładnie nazywa. Edited December 17, 2024 by VelociRaptusek
Recommended Posts