NaviTsuTey Posted Saturday at 03:02 PM Posted Saturday at 03:02 PM Hej. Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbę, czy ktoś byłby tak uprzejmy i udzielił mi pomocy? Wczoraj kupiłem tę grę. kiedyś już w nią grałem w prolog. Mam problem z odblokowaniem trybu dla wielu graczy. Każe mi ukończyć dowolny samouczek by dołączyć do trybu wielu graczy. Ok. Więc wszedłem na tryb dla jednego gracza i klikam na Katowice-Warszawa, tam wybieram jeden z poniższych samouczków, czyli samouczek 22WE( który zrobiłem a mimo to nie wpuściło mnie do trybu wielu graczy), samouczek EU07, samouczek EN57( który również zrobiłem a mimo to mnie dalej nie wpuszcza), samouczek ET22 który jest dodatkiem, bo trzeba go zakupić. Chodzi o to że w samouczku EU07 który ma poziom trudności "3", nie wiem jak po wejściu do kabiny i uruchomieniu baterii oraz przekręcić klucz rozrządu aby uruchomić kabinę, przed zbiciem testów bespieczeństwa przesunąć nawrotnik w przód lub w tył, zbić czuwak i włączyć radiotelefon i ustawić żądany kanał. Właśnie, żądany kanał, jaki? Skoro włączam radiotelefon a podświetlenie włącznika dalej pozostaje podświetlone i mimo prób ustawiania wszystkich po kolei kanałów, nic się nie dzieje. Włącznik radiotelefonu mimo iż wciśnięty nadal pozostaje podświetlony, a oglądając filmiki z tego scenariusza na youtub innym się odświetla i działa bez zmiany kanału. Czy robię coś nie tak??Po za tym skoro jest zapisane żeby odblokować tryb wieloosobowy wystarczy ukończyć dowolny samouczek, a zrobiłem ich dwa, czy może czegoś ja nie rozumiem? Może coś się wysypało w instalce i muszę odinstalować i pobrać na nowo? Może błędem było podczas instalacji pełnej wersji SRS odinstalowywanie Prologu? Błagam, pomóżcie. Dziękuję z góry.
NaviTsuTey Posted Saturday at 07:23 PM Author Posted Saturday at 07:23 PM Czy tu poprosatu nie działa pomoc.
NaviTsuTey Posted Saturday at 07:29 PM Author Posted Saturday at 07:29 PM Aha, jak coś to tak to wygląda u mnie i takie scenariusze zrobiłem i takie włączone radio mimo wszystko się podświetla na żółto.
adisuper Posted Saturday at 07:30 PM Posted Saturday at 07:30 PM Coś jest nie tak z samouczkiem, u mnie działa normalnie a kanał masz w rozkłądzie jazdy papierowym albo na hudzie jak masz włączony ale po tym włącz radiotelefon i ustaw kanał po prostu go włączasz z tym, że radio włącza się na tylnej ścianie kabiny u góry, kabina a albo b w zależności i włącznik a potem klik radio przy pulpicie a kanał zmieniasz control+numer
NaviTsuTey Posted Saturday at 07:46 PM Author Posted Saturday at 07:46 PM Przepraszam, ale się pogubiłem, kanał mam w rozkładzie papierowym, ok, a jak do niego wejść skoro to jest samouczek. To raz, dwa, jestem nowy w tych sprawach, w sensie, grałem w prolog wiele lat temu i wszystko mi wyszło, czy bylibyście tak uprzejmi i pisali do mnie jak do dziecka, żeby 8 latek mógł to zrozumieć, czy może już jestem tak stary że nic do mnie nie dotrze. Na hudzie, jeśli o to ci chodzi po lewej stronie to mi tylko rozkłąd jazdy pokazuje, czas odjazdu i przyjazdu na stacje. Nie wiem jak wejść w rozkłąd papierowy, albo go w jakiś sposób uruchomić. Ale napewno nie wiedziałem że radio włącza się na jakiejś tylnej ścianie kabiny u góry, zaraz spróbuję , tylko nie wiem z której kabiny, ale podejżewam że z tej w której czoło picągu jest na wprost, jak w scenariuszu.
NaviTsuTey Posted Saturday at 07:54 PM Author Posted Saturday at 07:54 PM Zadziałało jak kolega pisał, ale jeszcze jedno, czy ktoś ma jakieś wsparcie c o do klawiszologii na klawiaturze, wiecie, rozruch, światła do jazdy pociągowej, manewrowej i td? Całościowy spis? Przydałby się. Dziękuję serdecznie.
IR45 Posted Saturday at 08:09 PM Posted Saturday at 08:09 PM To możesz sprawdzić w ustawieniach -> sterowanie. Wiele funkcji nie jest przypisanych do klawiszy i każdy powinien ustawić to pod siebie. 1
NaviTsuTey Posted Saturday at 10:06 PM Author Posted Saturday at 10:06 PM (edited) Zadziałało jak kolega pisał, ale jeszcze jedno, czy ktoś ma jakieś wsparcie c o do klawiszologii na klawiaturze, wiecie, rozruch, światła do jazdy pociągowej, manewrowej i td? Całościowy spis? Przydałby się. Dziękuję serdecznie. No tak, ale jakaś początkowa klawiszologia dla początkujących powinna być w jakimś poradniku czy czymś takim, tak jak to było w MaszynaEU, nie sądzisz?? Czy poprostu wychodzisz z założenia, że nikt inny tu nie gra tylko sami starzy wyjadacze kolei. Bo to ja widziałem w ustawieniach, to jakaś bieda jest. Edited Saturday at 10:10 PM by NaviTsuTey
Bartek_Smok Posted Sunday at 02:49 AM Posted Sunday at 02:49 AM Aby włączyć faktycznie radio musisz je uruchomić na tylnej ścianie kabiny przy suficie. Trzeba tam załączyć dwa przełączniki i wybrać kabinę. Wtedy pokaże Ci się zielona lampka przy tym przycisku, który wciskasz.
adisuper Posted Sunday at 11:43 AM Posted Sunday at 11:43 AM Ja tylko korzystam jeżewli chodzi o klawiszologię podczas jazdy czyli z 9,6,3 , plus,minus, del, po prawej stronie to jest do hamowania , ruszania, zmiany stopni hamowania, odluźniania hamulca, jescze bodajże korzystam z albo dwukropka albo cudzysłowia to jest do oświetlenia przyżądów pomiarowych, resztę robię myszką w kabinie, to jest wszystko proste a jeszcze kierunek jazdy to strzałki górna , dolna, bateria to chyba b reszty nie pamiętam.
VelociRaptusek Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) Podstawowa klawiszologia kabiny potrzebna do jazdy: (klawisz - włączenie; ctrl + klawisz - wyłączenie): - B - bateria - C - kabina - F - przedni pantograf - R - tylny pantograf - M - wyłącznik szybki - L - w starszych lokomotywach światła PC1 (jazda pociągowa); w nowych lokomotywach następny tryb świateł; Klawiszologia jazdy (ctrl nie ma tu zastosowania) - strzałka w górę - nastawnik kierunkowy do przodu; - strzałka w dół - nastawnik kierunkowy do tyłu; - Num+ - zwiększenie pozycji nastawnika jazdy/zadania mocy; - Num- - zmniejszenie pozycji nastawnika jazdy/zadania mocy; - Num/ - zwiększenie pozycji nastawnika bocznikowania (07/08/22); - Num* - zmniejszenie pozycji nastawnika bocznikowania; - Num6 - kran hamulca zespolonego - pozycja jazdy - Num3 - kran hamulca zespolonego "do siebie" (zwiększenie siły hamowania); - Num9 - kran hamulca zespolonego "od siebie" (zmniejszenie siły hamowania, popełnianie przewodu głównego, odcięcie); - Num2 - zwiększenie siły hamowania lokomotywy; - Num8 - zmniejszenie siły hamowania lokomotywy; - Num1 - hamowanie awaryjne; - Num. - odluźniacz; - H/J - syrena ton wysoki/niski; - I/O/P - w EZT otwarcie drzwi lewych/zamknięcie drzwi/ otwarcie drzwi prawych. - Spacja - czuwak/SHP/ETCS To wszystko co mi przychodzi do głowy z rzeczy koniecznych Dla początkującego gracza przy jeździe 07/08/22 polecam ustawić sobie klawisz do odblokow przekaźników nadmiarowych (przynajmniej silników trakcyjnych, nie zdarzyło mi się jeszcze zeby mi wywaliło sprężarki), do scenariusza z ET22 polecam ustawić klawisz do piasecznicy, do jazdy Pendolino proponuje klawisze do załączania/wyłączania hamulca sprężynowego (szybciej rusza się z peronów niż czekając na odhamowanie całego składu) Przepraszam za niefachowy język. Jaranie się pociągami i systemami SRK sprawia mi frajdę, nie muszę zawsze pamiętać co jak się dokładnie nazywa. Edited 20 hours ago by VelociRaptusek
Recommended Posts