Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Po ponad 3 miesi膮cach uda艂o mi si臋 uko艅czy膰 scenariusz oparty na rzeczywistym rozk艂adzie jazdy jednego z niewielu poci膮g贸w dalekobie偶nych, kt贸re ko艅cz膮 bieg w Katowicach. Scenariusz zaczyna si臋 od wjazdu poci膮gu relacji Gdynia G艂贸wna Osobowa - Katowice TLK 54102 Flisak do Zawiercia, trasa biegnie przez Dorot臋 z przystankiem w Sosnowcu Po艂udniowym a ko艅czy si臋 manewrami w Katowicach. Pasa偶erskie poci膮gi AI r贸wnie偶 je偶d偶膮 w oparciu o rzeczywisty rozk艂ad jazdy, natomiast towarowe, to czysta fikcja 馃檪. Scenariusz zawiera zdarzenia losowe, nie jest trudny. Problem jest z jazd膮 manewrow膮 na kanale 9 do Grupy Postojowej przed Zawodziem, gdy偶 zalicza to jako b艂膮d. Aby tego unikn膮膰, po otrzymaniu komunikatu zezwalaj膮cego na wypychanie, mo偶na ustawi膰 radio z powrotem na kana艂 2. Ustalony jest limit czasu scenariusza na godzin臋 20.00, w贸wczas ko艅czy si臋 czas pracy maszynisty.聽

Scenariusz nale偶y wypakowa膰 do katalogu:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

Hello.

After over 3 months, I managed to complete a scenario based on the real timetable of one of few long-distance trains that terminate in Katowice. The scenario start with the TLK 54102 Flisak train from Gdynia G艂贸wna Osobowa to Katowice entering Zawiercie, the route runs through Dorota with a stop in Sosnowiec Po艂udniowe and ends with maneuvers in Katowice. AI passeneger trains also run based on the real timetable, while freight trains are pure fiction 馃檪. The scenario contains random events and is not difficult. The problem is with shunting on channel 9 to the Parking Group before Zawodzie, because it is considered an error. To avoid this, after receiving the message allowing push, you can set the radio back to channel 2. The scenario timeout is set 8 p.m., at which time the driver's working time ends.

The scenario should be unpacked to directory:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

TLK54102 Flisak.zip

Edited by margi1
  • Like 4
  • Thanks 5
Posted

A enjoyable scenario heading towards Katowice. Plenty to see and great radio chatter.
Many thanks for the English version and I look forward to future scenarios from yourself.

Screenshot (232).png

• Like 1
Posted
10 godzin temu, czapus napisa艂(a):

jak zrobi艂e艣 rozk艂ad jazdy? poza tym scenariusz giga fajny

W jakim sensie jak zrobi艂em rozk艂ad jazdy ? Na podstawie rozk艂adu oryginalnego z PKP. Trzeba by艂o troch臋 skorygowa膰 Sosnowiec Po艂udniowy, bo w rzeczywisto艣ci przyje偶d偶a艂 tam 3 minuty szybciej mo偶liwe, 偶e s膮 jakie艣 r贸偶nice w ograniczeniach pr臋dko艣ci mi臋dzy Juliuszem a Da艅d贸wk膮.

Posted

Bardzo fajny scenariusz, uko艅czy艂em za pierwszym razem. Wielki plus za realny rozk艂ad jazdy. Jeden jedyny problem jaki znalaz艂em, to nag艂e znikni臋cie towarowego w Zawierciu. Na torze obok nas sta艂 towar z w臋glarkami, mniej- wi臋cej w momencie podania wyjazdu dla naszego poci膮gu, sk艂ad towarowy znikn膮艂 na naszych oczach.

• Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, mluczak.kutno napisa艂(a):

Bardzo fajny scenariusz, uko艅czy艂em za pierwszym razem. Wielki plus za realny rozk艂ad jazdy. Jeden jedyny problem jaki znalaz艂em, to nag艂e znikni臋cie towarowego w Zawierciu. Na torze obok nas sta艂 towar z w臋glarkami, mniej- wi臋cej w momencie podania wyjazdu dla naszego poci膮gu, sk艂ad towarowy znikn膮艂 na naszych oczach.

Dziwne, 偶e znikn膮艂. Po zatrzymaniu si臋 w peronie, po kilku minutach powinien wjecha膰 na tor 5. poci膮g towarowy z Myszkowa. Przed jego wyjazdem w kierunku 艁az, poci膮g z w臋glarkami powinien wyjecha膰 w kierunku Myszkowa i zawsze mi wyje偶d偶a艂, a tras臋 sprawdza艂em wielokrotnie. Je艣li nie masz Cargo Packu i ET-22, to brak ich mo偶e by膰 przyczyn膮 zaistnia艂ej sytuacji.

Edited by margi1
Posted
4 godziny temu, margi1 napisa艂(a):

W jakim sensie jak zrobi艂em rozk艂ad jazdy ? Na podstawie rozk艂adu oryginalnego z PKP. Trzeba by艂o troch臋 skorygowa膰 Sosnowiec Po艂udniowy, bo w rzeczywisto艣ci przyje偶d偶a艂 tam 3 minuty szybciej mo偶liwe, 偶e s膮 jakie艣 r贸偶nice w ograniczeniach pr臋dko艣ci mi臋dzy Juliuszem a Da艅d贸wk膮.

bo proboje ogarnac scenariusz z poci膮giem relacji warszawa wsch. 艂od藕 widzew i nie wiem skad wzi膮艣膰 rozk艂ad jazdy

Posted

Jestem 艣wie偶o po rozegraniu scenariusza i powiem, 偶e podoba艂 mi sie. Mam jedno ma艂e zastrze偶enie do pocz膮tku scenariusza, po przejechaniu kilku km 10 min postoju to troch臋 du偶o. Biega艂em po tej stacji z nud贸w, w艂azi艂em na inne poci膮gi 馃檪聽i powiem, 偶e AI nie odjedzie jak stoisz na sk艂adzie 馃檪

Poza tym dobrze zrobiony, wi臋cej takich!!

• Like 1
Posted
1 minut臋 temu, kei.tres napisa艂(a):

Biega艂em po tej stacji z nud贸w, w艂azi艂em na inne poci膮gi 馃檪聽i powiem, 偶e AI nie odjedzie jak stoisz na sk艂adzie 馃檪

Ja odczepi艂em z nud贸w wagony w towarowym i odjecha艂 bez wagon贸w.聽

• Haha 1
Posted
W dniu 8.12.2024 o 13:45, margi1 napisa艂(a):

. Je艣li nie masz Cargo Packu i ET-22, to brak ich mo偶e by膰 przyczyn膮 zaistnia艂ej sytuacji.

W艂a艣nie mam DLC 馃檪 Spr贸bowa艂em po raz drugi, znowu mi ten towar znikn膮艂. Druga pr贸ba o wiele ciekawsza, bo scenariusz potoczy艂 si臋 zupe艂nie inaczej ni偶 za pierwszym razem. W samym Zawierciu wjazd na inny tor, potem zaraz za Z膮bkowicami wrzuci艂o mnie na lewy tor i wyprzedzi艂em towara. Super 馃檪

Posted
3 godziny temu, mluczak.kutno napisa艂(a):

W艂a艣nie mam DLC 馃檪 Spr贸bowa艂em po raz drugi, znowu mi ten towar znikn膮艂. Druga pr贸ba o wiele ciekawsza, bo scenariusz potoczy艂 si臋 zupe艂nie inaczej ni偶 za pierwszym razem. W samym Zawierciu wjazd na inny tor, potem zaraz za Z膮bkowicami wrzuci艂o mnie na lewy tor i wyprzedzi艂em towara. Super 馃檪

Mia艂em t膮 sam膮 sytuacj臋 ze znikaj膮cym sk艂adem.

• I agree 1
Posted
4 godziny temu, mluczak.kutno napisa艂(a):

Pot臋ga AI 馃槃

Posted
31 minut temu, PsyCHO napisa艂(a):

Hi, the scenery doesn't show me in the menu 馃槥
image.thumb.png.7535d9ba368185bbb28506a3336e6708.png

Try unpack "TLK54102 Flisak" folder to聽SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\ .聽聽Scenario is only in Polish and English language version. Try to change game language version.

• Like 1
Posted
5 godzin temu, bartbus napisa艂(a):

Mia艂em t膮 sam膮 sytuacj臋 ze znikaj膮cym sk艂adem.

Gdy gracz zatrzyma si臋 i zacznie si臋 wymiana pasa偶erska to w zale偶no艣ci od wylosowanego scenariusza powinno (gdy poci膮g wjecha艂 na tor 2) wjecha膰 pendolino na tor 1, a po nim na tor 5 poci膮g towarowy, po wje藕dzie kt贸rego wyje偶d偶a poci膮g z w臋glarkami. Je艣li poci膮g gracza wje偶d偶a na tor 1 to po rozpocz臋ciu wymiany pasa偶erskiej powinien (po kilku minutach) wjecha膰 na tor 5 poci膮g towarowy, kt贸ry "wypuszcza" poci膮g z w臋glarkami. Je艣li tak si臋 nie dzieje, to co艣 jest nie tak z wykrywaniem pocz膮tku wymiany pasa偶erskiej. Przed chwil膮 sprawdza艂em u siebie i dzia艂a w Zawierciu wszystko poprawnie.

Posted
W dniu 10.12.2024 o 15:34, kei.tres napisa艂(a):

Jestem 艣wie偶o po rozegraniu scenariusza i powiem, 偶e podoba艂 mi sie. Mam jedno ma艂e zastrze偶enie do pocz膮tku scenariusza, po przejechaniu kilku km 10 min postoju to troch臋 du偶o. Biega艂em po tej stacji z nud贸w, w艂azi艂em na inne poci膮gi 馃檪聽i powiem, 偶e AI nie odjedzie jak stoisz na sk艂adzie 馃檪

Poza tym dobrze zrobiony, wi臋cej takich!!

prawie 10 minutowy post贸j to tak jak w rozk艂adzie rzeczywistym 馃檪, ale jest chocia偶 jaki艣 ruch na stacji 馃檪

Posted (edited)

Ja przeszed艂em ca艂y, fajne AI. Komunikaty g艂osowe na du偶y plus. Wida膰 ogrom w艂o偶onej pracy. Mi艂o sp臋dzony czas, polecam!聽聽@adisuper聽- mnie doperio wczyta艂o scenariusz jak skopiowa艂em dwa foldery ni偶ej, a偶 do Scenarios w folderze 1_KatowiceWarszawa.聽

Edited by Tomcik_Dublin
Posted
38 minut temu, adisuper napisa艂(a):

Mi w og贸le gra nie widzi scenariusza mimo, 偶e wypakowuj臋 tam gdzie trzeba.聽image.thumb.png.c9bd773136c49e557d4b2bd3f6656405.png

Lepiej tam wypakowa膰:聽聽SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

• Like 1
Posted
46 minut temu, margi1 napisa艂(a):

Lepiej tam wypakowa膰:聽聽SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

te偶聽 to samo, nie widzi, pr贸bowa艂em.

Posted
13 hours ago, margi1 said:

Thank you, everything works.

Posted

The scenario is working well.

What I liked was travelling on the opposite track with the goods train.
Then between the two trains back to the right-hand side.

Arrived in Katowice on time.
I just couldn't get channel 9 into the radio, neither via the buttons on the radio nor with other buttons.
Where is the problem, with me or in the scenario?

Thanks for help
J枚rg

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy