Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Po ponad 3 miesiącach udało mi się ukończyć scenariusz oparty na rzeczywistym rozkładzie jazdy jednego z niewielu pociągów dalekobieżnych, które kończą bieg w Katowicach. Scenariusz zaczyna się od wjazdu pociągu relacji Gdynia Główna Osobowa - Katowice TLK 54102 Flisak do Zawiercia, trasa biegnie przez Dorotę z przystankiem w Sosnowcu Południowym a kończy się manewrami w Katowicach. Pasażerskie pociągi AI również jeżdżą w oparciu o rzeczywisty rozkład jazdy, natomiast towarowe, to czysta fikcja 🙂. Scenariusz zawiera zdarzenia losowe, nie jest trudny. Problem jest z jazdą manewrową na kanale 9 do Grupy Postojowej przed Zawodziem, gdyż zalicza to jako błąd. Aby tego uniknąć, po otrzymaniu komunikatu zezwalającego na wypychanie, można ustawić radio z powrotem na kanał 2. Ustalony jest limit czasu scenariusza na godzinę 20.00, wówczas kończy się czas pracy maszynisty. 

Scenariusz należy wypakować do katalogu:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

Hello.

After over 3 months, I managed to complete a scenario based on the real timetable of one of few long-distance trains that terminate in Katowice. The scenario start with the TLK 54102 Flisak train from Gdynia Główna Osobowa to Katowice entering Zawiercie, the route runs through Dorota with a stop in Sosnowiec Południowe and ends with maneuvers in Katowice. AI passeneger trains also run based on the real timetable, while freight trains are pure fiction 🙂. The scenario contains random events and is not difficult. The problem is with shunting on channel 9 to the Parking Group before Zawodzie, because it is considered an error. To avoid this, after receiving the message allowing push, you can set the radio back to channel 2. The scenario timeout is set 8 p.m., at which time the driver's working time ends.

The scenario should be unpacked to directory:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

TLK54102 Flisak.zip

Edited by margi1
  • Like 4
  • Thanks 5
Posted

A enjoyable scenario heading towards Katowice. Plenty to see and great radio chatter.
Many thanks for the English version and I look forward to future scenarios from yourself.

Screenshot (232).png

• Like 1
Posted
10 godzin temu, czapus napisał(a):

jak zrobiłeś rozkład jazdy? poza tym scenariusz giga fajny

W jakim sensie jak zrobiłem rozkład jazdy ? Na podstawie rozkładu oryginalnego z PKP. Trzeba było trochę skorygować Sosnowiec Południowy, bo w rzeczywistości przyjeżdżał tam 3 minuty szybciej możliwe, że są jakieś różnice w ograniczeniach prędkości między Juliuszem a Dańdówką.

Posted

Bardzo fajny scenariusz, ukończyłem za pierwszym razem. Wielki plus za realny rozkład jazdy. Jeden jedyny problem jaki znalazłem, to nagłe zniknięcie towarowego w Zawierciu. Na torze obok nas stał towar z węglarkami, mniej- więcej w momencie podania wyjazdu dla naszego pociągu, skład towarowy zniknął na naszych oczach.

• Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a):

Bardzo fajny scenariusz, ukończyłem za pierwszym razem. Wielki plus za realny rozkład jazdy. Jeden jedyny problem jaki znalazłem, to nagłe zniknięcie towarowego w Zawierciu. Na torze obok nas stał towar z węglarkami, mniej- więcej w momencie podania wyjazdu dla naszego pociągu, skład towarowy zniknął na naszych oczach.

Dziwne, że zniknął. Po zatrzymaniu się w peronie, po kilku minutach powinien wjechać na tor 5. pociąg towarowy z Myszkowa. Przed jego wyjazdem w kierunku Łaz, pociąg z węglarkami powinien wyjechać w kierunku Myszkowa i zawsze mi wyjeżdżał, a trasę sprawdzałem wielokrotnie. Jeśli nie masz Cargo Packu i ET-22, to brak ich może być przyczyną zaistniałej sytuacji.

Edited by margi1
Posted
4 godziny temu, margi1 napisał(a):

W jakim sensie jak zrobiłem rozkład jazdy ? Na podstawie rozkładu oryginalnego z PKP. Trzeba było trochę skorygować Sosnowiec Południowy, bo w rzeczywistości przyjeżdżał tam 3 minuty szybciej możliwe, że są jakieś różnice w ograniczeniach prędkości między Juliuszem a Dańdówką.

bo proboje ogarnac scenariusz z pociągiem relacji warszawa wsch. łodź widzew i nie wiem skad wziąść rozkład jazdy

Posted

Jestem świeżo po rozegraniu scenariusza i powiem, że podobał mi sie. Mam jedno małe zastrzeżenie do początku scenariusza, po przejechaniu kilku km 10 min postoju to trochę dużo. Biegałem po tej stacji z nudów, właziłem na inne pociągi 🙂 i powiem, że AI nie odjedzie jak stoisz na składzie 🙂 

Poza tym dobrze zrobiony, więcej takich!!

• Like 1
Posted
1 minutę temu, kei.tres napisał(a):

Biegałem po tej stacji z nudów, właziłem na inne pociągi 🙂 i powiem, że AI nie odjedzie jak stoisz na składzie 🙂

Ja odczepiłem z nudów wagony w towarowym i odjechał bez wagonów. 

• Haha 1
Posted
W dniu 8.12.2024 o 13:45, margi1 napisał(a):

. Jeśli nie masz Cargo Packu i ET-22, to brak ich może być przyczyną zaistniałej sytuacji.

Właśnie mam DLC 🙂 Spróbowałem po raz drugi, znowu mi ten towar zniknął. Druga próba o wiele ciekawsza, bo scenariusz potoczył się zupełnie inaczej niż za pierwszym razem. W samym Zawierciu wjazd na inny tor, potem zaraz za Ząbkowicami wrzuciło mnie na lewy tor i wyprzedziłem towara. Super 🙂 

Posted
3 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a):

Właśnie mam DLC 🙂 Spróbowałem po raz drugi, znowu mi ten towar zniknął. Druga próba o wiele ciekawsza, bo scenariusz potoczył się zupełnie inaczej niż za pierwszym razem. W samym Zawierciu wjazd na inny tor, potem zaraz za Ząbkowicami wrzuciło mnie na lewy tor i wyprzedziłem towara. Super 🙂 

Miałem tą samą sytuację ze znikającym składem.

• I agree 1
Posted
4 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a):

Potęga AI 😄

Posted
31 minut temu, PsyCHO napisał(a):

Hi, the scenery doesn't show me in the menu 😞
image.thumb.png.7535d9ba368185bbb28506a3336e6708.png

Try unpack "TLK54102 Flisak" folder to SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\ .  Scenario is only in Polish and English language version. Try to change game language version.

• Like 1
Posted
5 godzin temu, bartbus napisał(a):

Miałem tą samą sytuację ze znikającym składem.

Gdy gracz zatrzyma się i zacznie się wymiana pasażerska to w zależności od wylosowanego scenariusza powinno (gdy pociąg wjechał na tor 2) wjechać pendolino na tor 1, a po nim na tor 5 pociąg towarowy, po wjeździe którego wyjeżdża pociąg z węglarkami. Jeśli pociąg gracza wjeżdża na tor 1 to po rozpoczęciu wymiany pasażerskiej powinien (po kilku minutach) wjechać na tor 5 pociąg towarowy, który "wypuszcza" pociąg z węglarkami. Jeśli tak się nie dzieje, to coś jest nie tak z wykrywaniem początku wymiany pasażerskiej. Przed chwilą sprawdzałem u siebie i działa w Zawierciu wszystko poprawnie.

Posted
W dniu 10.12.2024 o 15:34, kei.tres napisał(a):

Jestem świeżo po rozegraniu scenariusza i powiem, że podobał mi sie. Mam jedno małe zastrzeżenie do początku scenariusza, po przejechaniu kilku km 10 min postoju to trochę dużo. Biegałem po tej stacji z nudów, właziłem na inne pociągi 🙂 i powiem, że AI nie odjedzie jak stoisz na składzie 🙂 

Poza tym dobrze zrobiony, więcej takich!!

prawie 10 minutowy postój to tak jak w rozkładzie rzeczywistym 🙂, ale jest chociaż jakiś ruch na stacji 🙂

Posted (edited)

Mi w ogóle gra nie widzi scenariusza mimo, że wypakowuję tam gdzie trzeba. image.thumb.png.c9bd773136c49e557d4b2bd3f6656405.png

Edited by adisuper
Posted (edited)

Ja przeszedłem cały, fajne AI. Komunikaty głosowe na duży plus. Widać ogrom włożonej pracy. Miło spędzony czas, polecam!  @adisuper - mnie doperio wczytało scenariusz jak skopiowałem dwa foldery niżej, aż do Scenarios w folderze 1_KatowiceWarszawa. 

Edited by Tomcik_Dublin
Posted
38 minut temu, adisuper napisał(a):

Mi w ogóle gra nie widzi scenariusza mimo, że wypakowuję tam gdzie trzeba. image.thumb.png.c9bd773136c49e557d4b2bd3f6656405.png

Lepiej tam wypakować:  SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

• Like 1
Posted
46 minut temu, margi1 napisał(a):

Lepiej tam wypakować:  SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\

też  to samo, nie widzi, próbowałem.

Posted
13 hours ago, margi1 said:

Thank you, everything works.

Posted

The scenario is working well.

What I liked was travelling on the opposite track with the goods train.
Then between the two trains back to the right-hand side.

Arrived in Katowice on time.
I just couldn't get channel 9 into the radio, neither via the buttons on the radio nor with other buttons.
Where is the problem, with me or in the scenario?

Thanks for help
Jörg

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy