JoeBlack72 Posted October 4 Share Posted October 4 6 godzin temu, KOlorowy napisał(a): Na miłość boską... Żeby coś wyjąć, trzeba najpierw coś włożyć (i nie może być to byle co) i w tej konkretnej sytuacji sprawdziłoby się idealnie. Jeśli symulator ma przynosić zyski to trzeba nad nim pracować, ale nie jak dotychczas. Trzeba (tak jak już napisałem) kuć żelazo póki gorące i zaangażować wszystkie siły. Dzięki temu prace nad projektem byłyby intensywne i czas ich trwania byłby skrócony, a co za tym idzie, pojawiałaby się szybciej nowa zawartość, a co za tym idzie przyciągałaby nowych graczy (tworząc zainteresowanie projektem) i zatrzymała dotychczasowych, a co za tym idzie, byłby ZYSK, a wraz z zyskiem ROZWÓJ i koło znowu się zamyka. Czego chcieć więcej? Argument jakoby Polska i polskie koleje były nudne, jest całkowicie nietrafiony. Mogę powiedzieć ze swojej perspektywy, że główną rzeczą, jaka mnie przyciągnęła do SimRaila była właśnie Polska i polskie koleje. Nigdy nie pociągały mnie koleje na zachód od Odry (bądź też te w Stanach Zjednoczonych). Wychuchane i nowoczesne lokomotywy (wraz z wagonami), do tego lokalizacje jak z prospektu wydawanego przez biura podróży. Brakowało mi wschodnich klimatów i Polskich realiów. Starsze lokomotywy, dzikie tereny, małe stacje czy posterunki (nie mówiąc o większych) wyglądem pamiętające towarzysza Gierka (nie mówiąc o Gomułce). Jak widać, drugą znaczną grupą odbiorców (zagranicznych) są...Niemcy. Ot taki psikus. Są też Węgrzy, Czesi, Francuzi, nie mówiąc o reszcie. Zainteresowanie było naprawdę spore, tak samo jak pole do popisu. Reszty nie będę szerzej komentował, gdyż Pańska wypowiedź sugeruje, jakoby mielibyśmy cieszyć się z tego co mamy, bo mogłoby być gorzej, a tak to lepiej jest jak jest. Czyli źle. Jest to oczywiście optymistyczny wariant 🙂 Cieszyłbym się jak głupi (i nie tylko ja), gdybym wreszcie mógł kończyć trasę w Chorzowie, czy Zabrzu, a z tego co kojarzę to kilka składów znalazłoby się. Nie jest to daleko. A po to, żeby coś zmienić - na lepsze, rzecz jasna. Poza tym, jak już mówiłem, jest w końcu szansa na pokazanie, że Polska kolej i te tereny, też są warte uwagi. Przez wiele wiele lat (z tego co kojarzę) mieliśmy do dyspozycji MaSzynę (no i Train Driver 2), jeśli chodzi o "nasze" podwórko. Potem pojawił się SimRail, więc dlaczego niewykorzystać tej szansy? Ja nie twierdzę, że się mi ta sytuacja odpowiada. Prawda, jakby włożyć więcej kasy, ludzi, zasobów byłoby lepiej. Ale widać to gołym okiem, że ten projekt jest trochę z boku, uzupełnia podstawową działalność, jest trochę produktem ubocznym.... A jeśli tak to i jeśli to prawda, to cieszmy się bo gdyby to była jedyna i podstawowa działalność to może tego projektu by już nie było. Co do argumentu, że Polska jest nieatrakcyjna. Pisałem o jakimś człowieczku a to z Europy a to z Ameryk a to z Azji itd.... Dla mnie to właśnie Polska jest numerem jeden i mnie przyciąga. Bo gdyby nie to bym może siedział w jakimś TSW czy czymś innym. A te człowieczki skądś tam też chcą jeździć bardziej u siebie niż w jakiejś Polsce gdzie nawet nie wiedzą gdzie to na mapie leży. I może dlatego bliżej im do innych projektów. I wydaje mi się, że tylko to co odróżnia Simrail od innych czyli tryb multi i sterowanie ruchem przyciąga jakichś ludzi z poza Polski. Ale wg mnie jak się tu nie pojawią trasy z krajów, które generują najwięcej klientów dla tego typu symulacji, którzy będą chcieli wydać swoje dolary czy euro, to ten projekt będzie mocno ograniczony z niewielką ilością międzynarodowych graczy a co za tym idzie mało atrakcyjny biznesowo. Dlatego tez dziwię się, że nic nie słyszymy o rozwoju tych zapowiadanych tras niemieckich czy amerykańskich. Dla mnie one są zbędne ale dla rozwoju symulatora konieczne. Tak uważam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoeBlack72 Posted October 4 Share Posted October 4 3 godziny temu, PL_Andrev napisał(a): @KOlorowy ma rację, chyba sobie żartujesz. 10km od Katowic mamy już Chorzów i Katowice Ligotę. A teraz patrz na to: Aż się też prosi aby pociągnąć linię z Myszkowa (40 km) do samej Częstochowy, gdzie mamy masakryczne obciążenie ze Śląska na Częstochowę / Cz. Towarową (kto był na Zawierciu widział że składy towarowe jadą tam częściej niż pasażerskie głównej linii Kolei Śląskich - S1). Z drugiej strony, z Żelisławic (50km) mamy składy z Wawy. Sam trójkąt Gliwice - Tarnowskie Góry - Katowice (ledwie 30km w każdą stronę) jest podobny rozmiarowo a gęstszy w linie niż podobny mu Katowice - Łazy - Bukowno, obsługując ruch lokalny, pośpiechy na Wrocław i Kędzierzyn, oraz ruch towarowy Tarn.Góry - Kędzierzyn. BTW. Taka ciekawostka: przez Gliwice non stop chodzą obecnie towary PKP cargo... Non-stop, częściej niż lokalne regio czy pośpiechy... No troszkę moją wypowiedź wyrwałeś z kontekstu.... Jasne że fajnie byłoby mieć rozbudowany jakiś większy obszar. To oczywiste. Ale to duża praca dla jakiegoś studia, które zechce się podjąć i na tym zarobić wydając takie DLC. Te 10 km to było trochę w cudzysłów i trochę na przykład jako jakieś wyzwanie dla jakiegoś samotnego napaleńca który umie to robić a koniecznie chce podzielić się ze światem np. jakimiś obszarem na którym mieszka i chce by to właśnie te parę kilometrów dodać do symulatora w takiej czy innej formie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOlorowy Posted October 7 Share Posted October 7 Tak swoją drogą prosimy o informację, dlaczego nie było wczoraj (tj. 6 października) podsumowania tygodnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted October 7 Share Posted October 7 4 godziny temu, KOlorowy napisał(a): Tak swoją drogą prosimy o informację, dlaczego nie było wczoraj (tj. 6 października) podsumowania tygodnia może dlatego, że w sobotę i niedzielę nie pracują? 😉 Natomiast dziwne (odrobinę), że jest fotka z Łodzi, a o tej trasie ani słowa w podsumowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek_131415 Posted October 7 Share Posted October 7 7 godzin temu, qbahn napisał(a): może dlatego, że w sobotę i niedzielę nie pracują? sami sobie ten termin ustalili 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted October 9 Share Posted October 9 W dniu 7.10.2024 o 18:05, misiek_131415 napisał(a): sami sobie ten termin ustalili okres raportowy to jedno, a czas złożenia raportu za ten okres, to zupełnie co innego 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sn1ck3rs Posted November 10 Share Posted November 10 W dniu 3.10.2024 o 14:25, tojamarcin napisał(a): Frima Simkol liczy sobie około 40 osób. Jak sobie wejdziecie na ich facebook to zobaczycie czym oni w danej chwili się zajmują i bynajmniej nie jest to simrail. Kilka przykładów z brzegu 27 sierpien " W ostatnich dniach nasza firma zawarła także umowę z Przedsiębiorstwem Komunikacji Miejskiej w Jaworznie, w ramach której przez najbliższe 2 lata zapewnimy miejskiemu przewoźnikowi od 20 do 40 kierowców autobusów dziennie. 23 sierpień - "Miło nam poinformować, że spółka SimKol S.A. zawarła umowę na dostawę mobilnego symulatora pracy maszynisty z Przewoźnikiem LOTOS Kolej, wchodzącym w skład grupy ORLEN. " To jest mała firma dla której symulator to zapewne mała odskocznia/odpad jak nie ma większych zamówień. Jak są zamówienia to symulator idzie w do szafy i dłubie przy nim może dwie osoby albo wcale , a reszta zespołu przekierowana jest być może na tworzenie symulatorów dla firm i inne projekty. I jak coś sie uda wykorzystać przy tworzeniu symulatora dla jakiejś firmy w simrail to dadzą a jak nie to simrail leży i czeka. Także Ja już się przestałem łudzić na jakieś postępy gdyż simrail to nie jest priorytet dla tej firmy gdyż to nie jest główne źródło dochodu. ps. Dodam tylko że Dovetail Games twórca Train symulatora zatrudnia 170 osób i zajmuje się tylko tym. Wnioski nasuwają się same. Jestem sfrustrowany bo gra jest świetna, ma ogromny potencjał a niema kto się nim zająć. Pytanie nasuwa sie same czemu nie dali dostępu modderom a tak bez nich gra umarłą na ten moment Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted Saturday at 08:32 PM Share Posted Saturday at 08:32 PM Ja mam takie pytanie: jak zadawaliśmy pytania była obietnica, że na pytania z największą ilością lajków będzie udzielona odpowiedź. Moje pytanie dotyczące save dostało jedną z największych ilości polubień. Pierwsza piątka wśród wszystkich pytań. Nie było niestety na nią żadnej odpowiedzi. To trochę nie fair. Jak można proszę o jednoznaczną odpowiedź czy możliwość zapisu stanu gry na singlu: 1. Będzie wraz z wyjściem gry z EA 2. Nie będzie wraz z wyjściem gry z EA 3. Jeszcze nie wiadomo czy się zdąży do czasu wyjścia z EA wdrożyć tą funckję 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PL_Andrev Posted Sunday at 08:39 AM Share Posted Sunday at 08:39 AM Obstawiam że chcą (muszą?) wydać grę w obiecanym terminie, ale mają zakolejkowane rzeczy ważne i mniej ważne. Nastaw się na opcję (2). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now