Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

I think this is my last post with scenarios on this forum. I hope that I will be able to perform further updates directly in Steam Workshop 😄 In this package I present to you 4 modernized scenarios that I have previously published on the forum. By modernized, I mean rewriting them into the LUA language, adding custom sounds and many, many more improvments. 

image.png.a1599ecc1d54cc486e34be7ae620211b.pngimage.png.57182267ef1ce591ea9d3ea42c807f89.pngimage.png.46deef444ad432134ae26bd03b2803f6.pngimage.png.980bc48a2cb0479bb88ae99f6396b45d.png

The package includes

• TLK 45102 (Katowice - Gdynia Główna)
  • TME 344100 (Tunel - Katowice Janów)
  • TME 404122 (Dabrowa Górnicza Wschodnia - Będzin)
  • TME 944412 (Dabrowa Górnicza Południowa - Zawiercie)

Expect more in the future.

Installation

Unzip the archive in your `Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries` folder

33_Budnix_m_1_1.zip

Edited by budnix
Fix TLK scenario
  • Like 29
  • Sad 1
  • Thanks 18
Posted

Super scenariusze, rozmowy na radiu brzmią wreszcie jak prawdziwe. Wielkie podziękowania. Szkoda ,że w scenariuszu zimowym wycieraczka szyby kompletnie nic nie zbiera co utrudnia trochę widoczność.

ps. Fajnie by było wrzucić do tej paczki scenariusz zalany Kraków.

Posted

Coś pięknego 🙂 Te dźwięki wreszcie ożywiły te scenariusze. 

Masz w planach coś z okolic warszawy ? A konkretnie scenariusze Kolei Mazowieckich ?

Posted (edited)

Na początek TLK do Gdyni. Przejezdne bez problemów, robi wrażenie ilość ruchu AI no i ta komunikacja na radiu 🙂 Przed upgradem to już był fajny scenariusz, teraz jest jeszcze lepiej. Jedyne zastrzeżenie- na stacjach z ph miałem od razu podany przelot. W oryginalnym scenariuszu chyba tak nie było. No cóż, jadę dalej z innym scenariuszem 🙂

Edycja:

404122 zaczyna się w fajnym deszczu, w pewnym momencie jednak pogoda gwałtownie zamienia się w słoneczną z niewielkim zachmurzeniem. Taka sugestia, aby zostawić jedną pogodę przez cały scenariusz 🙂 Tak to przejechany bez problemów.

Edited by mluczak.kutno
Posted

SimRails ETCS NEWAG ET25 Dragon TME 404122 (Dabrowa Górnicza Wschodnia - Będzin) @budnix Scenarios

• Like 1
Posted

TME 944412 jeżeli to jest programowane i oskryptowane to przy wyjeździe z DGZ jest błąd. Tam są 2 linie jednotorowe 160 i 186. Więc skoro rozkładowa linia 186 jest zamknięta to po pierwsze jadąc po linii 160 nie jedziemy po lewym, po drugie potrzebny jest rozkaz na jazdę w odstępstwie od rj których to w simrail nie ma. Poza tym świetny klimat i dużo ciekawszy scenariusz od tych oryginalnych z gry.

Posted

SimRail ETCS Newag Dragon E6ACTa TME 944412 Dabrowa Górnicza Południowa - Zawiercie - TrackIr test

Posted

Super update, ale kurde już w pierwszych sekundach scenariusza TLK parsknąłem śmiechem bo te g..... nadal nie naprawiły wycieraczek xDD

• Like 1
Posted (edited)
5 godzin temu, easy peasy carrot squeezy napisał(a):

Jak tu w scenariuszu TLK zmienic loko na ET22-836?

Jeżeli kupiłeś DLC Cargo Pack, ET22-836 jest bodajże w scenariuszu IR z Katowic do Warszawy i stamtąd można przekopiować jego kod. Najlepiej to zrobić przy użyciu Notepad++. Najpierw wejdź do lokalizacji - "X:\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\01_Scenario_IR_Kato_Koz_Wwa_et22" i otwórz notatnikiem plik o nazwie - "mission.lua". Następnie w wyszukiwarkę notatnika wpisz słowo "Player" i wciśnij "Enter". Ukaże się skład zawierający ET22-836. Skopiuj ten ciąg - "201E/ET22-836" i przenieś do scenariusza z TLK 45102 w taki sam sposób, z tym że do pliku - "bootstrap.lua", zastępując EU07-241 - sekcja - "player train", w "locomotives." usuń - "EU07_241_YELLOW_HEAD" i skopiuj - "201E/ET22-836". Ścieżka do TLK 45102, gdzie znajduje się plik - "bootstrap.lua" - "X:\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\1_KatowiceWarszawa\Scenarios\33_Budnix_m\Scenarios\TLK_45102". Mam nadzieje, że będzie działać i nie wprowadziłem w błąd. Przepraszam najmocniej, dopiero sprawdziłem, czy sposób przeze mnie opisany działa i dobrze, że zostawiłem sobie małą furtkę. 😉 Uruchomiłem TLK 45102 z rzekomo podmienionym "Bykiem" nr 836 i wrzuciło mnie w puste pole. Jednak na logikę, właśnie tak, jak opisałem powyżej, powinna wyglądać podmiana tej lokomotywy. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale w scenariuszach od @budnix jest napis, że są one przeznaczone do podstawowej wersji symulatora. W związku z tym, sam mam pytanie do osób zorientowanych w temacie. Czy ww. problem z podmianą lokomotywy jest spowodowany tym, że powyższe scenariusze są przeznaczone do podstawki? Czy może źle coś opisałem? Już wczoraj naszło mnie na zmianę lokomotywy w tym scenariuszu na ET22. 😉 Jeszcze raz przepraszam, że opisany przeze mnie sposób jednak nie działa, ale być może jest to spowodowane tym, że scenariusze te są do podstawowej wersji i jest jakaś "blokada", a może trzeba zmienić gdzieś po prostu jakiś parametr. Bardzo również proszę o pomoc. 🙂 

Edited by skylake
Posted (edited)

Ok dzięki spróbuje, 

Cytat

"EU07_241_YELLOW_HEAD" i skopiuj - "201E/ET22-836"

a ja próbowałem podmienić to na ET22_836_YELLOW_HEAD :D, ale widzę, że i Tobie się nie udało z 201E/ET22-836. U mnie respią się same wagony 😄

Ogólnie wpis na lokomotywę u Budnixa wygląda tak 

--- player train -- KO_Tm17@10 --
local trainset = SpawnPlayerTrainset("KO_Tm17", 10, false, false, {
Locomotives.EU07_241_YELLOW_HEAD

a wpis w simrailowym scenariuszu tak

PlayerTrainset = SpawnTrainsetOnSignal("Player", FindSignal("KO_Tm14"), 50, true, true, false, true, {
CreateNewSpawnVehicleDescriptor("201E/ET22-836", false)

Trochę się różnią...

Edited by easy peasy carrot squeezy
Posted

Scenariusz TLK 45102 (Katowice - Gdynia Główna) - po tym jak wjechałem w perony w Katowicach i informacji o gotowości do odjazdu, cały czas mam czerwone na semaforze i nie mogę wyjechać. Wywoływanie ZEW1 i ZEW3 nic nie daje. Ktoś ma jakiś pomysł?

Posted
7 godzin temu, Mephrite napisał(a):

Scenariusz TLK 45102 (Katowice - Gdynia Główna) - po tym jak wjechałem w perony w Katowicach i informacji o gotowości do odjazdu, cały czas mam czerwone na semaforze i nie mogę wyjechać. Wywoływanie ZEW1 i ZEW3 nic nie daje. Ktoś ma jakiś pomysł?

Musisz nastawić nastawnik kierunkowy na 'Przód' i wtedy semafor będziesz miał odpowiedni. 

Posted

Witam albo ja coś coś źle robię ale scenariusze mi się nie pojawiają folder wypakowałem w dobrym miejscu.

Posted
2 godziny temu, Caros napisał(a):

Musisz nastawić nastawnik kierunkowy na 'Przód' i wtedy semafor będziesz miał odpowiedni. 

Nie zadziałało. Co "zadziałało" to zmiana kabiny na tę od strony wagonów. Tyle że w niej np. nie mogłem usiąść w fotelu i na stojąco musiałem operować przyrządami by wjechać i zatrzymać się w peronach. A dopiero po uzyskaniu właściwego sygnału na semaforze zmieniłem kabinę na właściwą.

• I agree 1
Posted (edited)
W dniu 28.04.2024 o 21:45, killer23 napisał(a):

Mógłby ktoś bardziej wytłumaczyć jak się to robi żeby było w plikach gry?

W dniu 24.04.2024 o 19:43, budnix napisał(a):

Unzip the archive in your `Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries` folder

Bardziej już się nie da.

EDIT

Ok, teraz już jest najbardziej😉

Rozpakuj archiwum w folderze `Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries`

Edited by bart_dem
Posted

Witam,

pobrałem i jestem zachwycony. Jest parę drobiazgów, ale nie sa uciążliwe :), Scenariusze świetnie zrobione, komunikaty na radiu rewelacja, i tak szczerze mówiąc, to takich właśnie scenerii brakuje w grze. 

Wchodzisz odpalasz loka i jedziesz.......rewelacja. Dziękuję i czekam na więcej. 

Pozdrawiam 🍺

• Like 1
Posted

Dał ktoś radę przejechać 344100 na Traxxie? Na trzy próby trzy utknięcia, gdzieś między Charsznicami a Gajówką. Prąd dobry, jest sucho a i tak 2700 brutto zabija mi tego Traxxa. W oryginalnym scenariuszu było chyba 500 ton mniej a i tak łatwo nie było 🙂

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy