Conrad Posted December 18, 2023 Share Posted December 18, 2023 (edited) Kursor myszki, ten aspekt zaczął przeszkadzać ostatnio coraz mocniej, zwłaszcza jeżdżąc nocą. Czy kursor myszki nie powinien w stanie bezczynności znikać i dopiero w trakcie ruchu znowu się pojawiać. Oczywiście można go ukrywać z prawej strony ekrany, na krawędzi, ale ciągłe ruszanie tam myszką jest irytujące. Zanikanie gdy myszka się nie rusza po iluś tam sekundach i pojawianie się kursora przy ponownym ruchu byłoby lepsze. Taka sugestia do poprawy. Najczęściej kursor ląduje w polu widzenia i przeszkadza czytać szlak, w nocy to jeszcze mocniej przeszkadza. Edited December 18, 2023 by Conrad 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik19092 Posted October 23 Share Posted October 23 Zawsze możesz włączyć w ustawieniach gry alternatywny tryb kamery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted October 25 Author Share Posted October 25 Zmiana trybu nie ukrywa kursora myszki u mnie, ale na to wymyśliłem pomysł z grawitacją 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart_dem Posted October 25 Share Posted October 25 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted October 25 Share Posted October 25 (edited) Wy się cieszcie, że gracie myszką i klawiaturą 🙂 Jak się gra padem to ten kursor jest 2xwiększy i 2xmocniejszy i całkowicie psuje immersję z grania. Jak w strzelance. W TSW jest opcja, żeby znikał sam i się określa czy po 5 czy 10 sek. a także wielkość. Tutaj nie znika, nie ma możliwości zmiany. Myszka to mały pikuś w porównaniu z tym jak bardzo psuje tą grę celownik jak się gra padem. Zgłaszałem to od roku... Jak inni użytkownicy setki innych rzeczy... A co najśmieszniejsze ostatni update jeszcze bardziej to popsuł bo wcześniej jak się kliknęło na jakiś klawisz z klawiatury to on znikał póki się nie ruszyło padem. Obecnie tylko zmienia się na kursor myszki o którym piszecie, który... też nie znika... Szkoda już słów na to wszystko... I nawet nie marzę o tym, że to naprawią w najnowszym (jak to brzmi 🙂 ) patchu bo gracze grający padem to dla nich margines. Póki, a raczej wobec tego co obserwujemy od roku, jeśli kiedykolwiek SimRail wyjdzie na konsole może wtedy to ogarną. Rozumiem, że save czy zrobienie Łódź-Warszawa to ogrom pracy, ale na miłość boską - znikanie celowniczka. To też jest wielki problem? Edited October 25 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkadio40 Posted October 25 Share Posted October 25 A mi on kompletnie nie przeszkadza Przesuń sobie muszkę w prawo i po problemie 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted October 25 Share Posted October 25 Tak też robię 🙂 Ale jak dla mnie to dosyć irytujące, szczególnie jak się jedzie w nocy. Bo w dzień można jeszcze skierować w chmury. No i kursor myszki to jeszcze jako tako, ale ten celowniczek od pada to tragedia. @Arkadio40 też grasz na padzie i ci to nie przeszkadza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkadio40 Posted October 25 Share Posted October 25 Na klawiaturze sobie śmigam i nie mam problemów z kursorem od myszki przesuwam mysz w prawo i problem z głowy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted October 25 Share Posted October 25 (edited) Myszka też mało co mi przeszkadza. Bo jak wcisnę jakiś klawisz to mam właśnie myszkę. Ale celownik jak się gra padem to masakra. I chyba jak się gra myszką to jakieś wciśnięcie przycisku na klawiaturze nie centruje myszki po środku, a na padzie każdy jakikolwiek ruch czy przycisk momentalnie to wyświetla. Odechciewa się przez to grać. Zgłaszałem już nie raz. Więc to co mi pisałeś - przesuń myszkę i po problemie - niestety nie jest prawdą. Każdy przycisk pada i użycie analogu uaktywnia ten cholerny, biały, wielki celownik! Edited October 25 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcion Posted October 25 Share Posted October 25 Wystarczy włączyć "Alternatywny tryb kamery", a następnie kliknąć sobie prawy przycisk myszy. Nie musicie jeździć kursorami po całym ekranie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted October 25 Share Posted October 25 (edited) A to dzięki, sprawdzę czy też działa z padem, ale jak dobrze pamiętam chyba to włączałem i wtedy już nie dało się kompletnie posługiwać kamerą zewnętrzną, a celowniczek i tak nie znikał 🙂 Bo to kolejny problem z setek innych, że tu sterowanie kamerą zewn. jest jakieś dziwne, nieintuicyjne np. w stosunku do TSW - o czym pisało wiele osób. Edited October 25 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted October 25 Author Share Posted October 25 10 godzin temu, bart_dem napisał(a): Jak ja to mogłem przegapić 🙂 thx! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korsarz Posted October 25 Share Posted October 25 4 godziny temu, Marcion napisał(a): Wystarczy włączyć "Alternatywny tryb kamery", a następnie kliknąć sobie prawy przycisk myszy. Nie musicie jeździć kursorami po całym ekranie. Przy włączonym TrackIR i włączonym alternatywnym trybem kamery, kursor myszki i tak nie znika. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted October 25 Author Share Posted October 25 3 godziny temu, Korsarz napisał(a): Przy włączonym TrackIR i włączonym alternatywnym trybem kamery, kursor myszki i tak nie znika. Też korzystam z TrackIR i potwierdzam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts