Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kursor myszki, ten aspekt zaczął przeszkadzać ostatnio coraz mocniej, zwłaszcza jeżdżąc nocą. Czy kursor myszki nie powinien w stanie bezczynności znikać i dopiero w trakcie ruchu znowu się pojawiać. Oczywiście można go ukrywać z prawej strony ekrany, na krawędzi, ale ciągłe ruszanie tam myszką jest irytujące. Zanikanie gdy myszka się nie rusza po iluś tam sekundach i pojawianie się kursora przy ponownym ruchu byłoby lepsze.

Taka sugestia do poprawy.

Najczęściej kursor ląduje w polu widzenia i przeszkadza czytać szlak, w nocy to jeszcze mocniej przeszkadza.

image.thumb.png.a4ff307fe6075ba952afe22adad5c098.png

Edited by Conrad
  • Like 2
  • I agree 1
  • 10 months later...
Posted

Zmiana trybu nie ukrywa kursora myszki u mnie, ale na to wymyśliłem pomysł z grawitacją 😉

Posted (edited)

Wy się cieszcie, że gracie myszką i klawiaturą 🙂 Jak się gra padem to ten kursor jest 2xwiększy i 2xmocniejszy i całkowicie psuje immersję z grania. Jak w strzelance. W TSW jest opcja, żeby znikał sam i się określa czy po 5 czy 10 sek. a także wielkość. Tutaj nie znika, nie ma możliwości zmiany. Myszka to mały pikuś w porównaniu z tym jak bardzo psuje tą grę celownik jak się gra padem. Zgłaszałem to od roku... Jak inni użytkownicy setki innych rzeczy... A co najśmieszniejsze ostatni update jeszcze bardziej to popsuł bo wcześniej jak się kliknęło na jakiś klawisz z klawiatury to on znikał póki się nie ruszyło padem. Obecnie tylko zmienia się na kursor myszki o którym piszecie, który... też nie znika... Szkoda już słów na to wszystko... I nawet nie marzę o tym, że to naprawią w najnowszym (jak to brzmi 🙂 ) patchu bo gracze grający padem to dla nich margines. Póki, a raczej wobec tego co obserwujemy od roku, jeśli kiedykolwiek SimRail wyjdzie na konsole może wtedy to ogarną. Rozumiem, że save czy zrobienie Łódź-Warszawa to ogrom pracy, ale na miłość boską - znikanie celowniczka. To też jest wielki problem?

Edited by adamets2
Posted

Tak też robię 🙂 Ale jak dla mnie to dosyć irytujące, szczególnie jak się jedzie w nocy. Bo w dzień można jeszcze skierować w chmury. No i kursor myszki to jeszcze jako tako, ale ten celowniczek od pada to tragedia. @Arkadio40 też grasz na padzie i ci to nie przeszkadza?

Posted (edited)

Myszka też mało co mi przeszkadza. Bo jak wcisnę jakiś klawisz to mam właśnie myszkę. Ale celownik jak się gra padem to masakra. I chyba jak się gra myszką to jakieś wciśnięcie przycisku na klawiaturze nie centruje myszki po środku, a na padzie każdy jakikolwiek ruch czy przycisk momentalnie to wyświetla. Odechciewa się przez to grać. Zgłaszałem już nie raz. Więc to co mi pisałeś - przesuń myszkę i po problemie - niestety nie jest prawdą. Każdy przycisk pada i użycie analogu uaktywnia ten cholerny, biały, wielki celownik!

Edited by adamets2
Posted

Wystarczy włączyć "Alternatywny tryb kamery", a następnie kliknąć sobie prawy przycisk myszy. Nie musicie jeździć kursorami po całym ekranie.

• Thanks 1
Posted (edited)

A to dzięki, sprawdzę czy też działa z padem, ale jak dobrze pamiętam chyba to włączałem i wtedy już nie dało się kompletnie posługiwać kamerą zewnętrzną, a celowniczek i tak nie znikał 🙂 Bo to kolejny problem z setek innych, że tu sterowanie kamerą zewn. jest jakieś dziwne, nieintuicyjne np. w stosunku do TSW - o czym pisało wiele osób.

Edited by adamets2
Posted
4 godziny temu, Marcion napisał(a):

Wystarczy włączyć "Alternatywny tryb kamery", a następnie kliknąć sobie prawy przycisk myszy. Nie musicie jeździć kursorami po całym ekranie.

Przy włączonym TrackIR i włączonym alternatywnym trybem kamery, kursor myszki i tak nie znika.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
3 godziny temu, Korsarz napisał(a):

Przy włączonym TrackIR i włączonym alternatywnym trybem kamery, kursor myszki i tak nie znika.

Też korzystam z TrackIR i potwierdzam

• Thanks 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy