Mephrite Posted November 28, 2023 Share Posted November 28, 2023 Cześć, Ostatnio grę odpalałem w maju. Dopiero dziś udało mi się znaleźć czas i miejsce na dysku na sprawdzenie najnowszej wersji gry. Na discordzie padło też pytanie o dźwięki EN57. Ale po kolei. 🙂 Przede wszystkim gratki za osiągnięty duuży wzrost wydajności. Ustawiłem sobie dlss na zbalansowany, część ustawień graficznych wymaksowałem i dalej mam ~60 fps. Gra wygląda dużo lepiej niż patchem a do tego działa płynniej. Szacun! EN57 - kibelek to oprócz spalinowych zespołów trakcyjnych pociągi, na których mi najbardziej zależało. Jestem pod wrażeniem szczegółowości modelu, jak i mnogości malowań. Brakuje mi jedynie Polredżio, ale biorąc pod uwagę betonozę w PR i IC to pewnie tak szybko się nie pojawi. Cóż, wszystko w rękach moderów. 😉 Świetny jest feel prowadzenia kibelka - najwyższa klasa, podobnie jak EU07. 🙂 Dźwięki bardzo ok - testuję je na moim zestawie 5.1 podłączonym do PC. Dźwięki kibelka wypadają bardzo dobrze - mam tylko jedną łyżkę dziegciu w beczce miodu. Podczas pełnego zahamowania w pewnym momencie urywa się jego dźwięk. Mam wrażenie jakby zabrakło tu sekwencji zahamowania bo i dźwięk nienaturalnie się urywa i nie czuć też szarpnięcia przy zahamowaniu. Mógłbym przysiąc że coś takiego było w realu, jak się jeździło kiblem. 😄 Co do reszty póki co nie mam zastrzeżeń. Nie mogę się doczekać pełnej wersji i pierwszych płatnych dodatków - polskiego taboru i tras. Gratulacje dla SimKol Team. 🙂 PS Dajcie sobie spokój z metrem, naród was potrzebuje do rozbudowy tradycyjnej, polskiej kolei. 😄 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 A u mnie z kolei przy włączonym DLSS na najwyższą jakość nie dość, że zacinki to jeszcze obraz brzydszy. Bezproblemowo bez DLSS. Mam RTX 3080Ti. Gram w 4K. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukaszek Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 DLSS to DLSS tamto, a kiedy będzie XeSS? 😛 W kwestii dźwięku: Zdecydowanie sekwencja hamowania się urywa i brakuje ostatecznego kwiknięcia 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JarkPomsky Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 DLSS to miód i cud. Nie dość, że gra działa szybciej, to sieć trakcyjna jest super wygładzona. Gram w 1080p i bez DLSS robią się brzydkie schodki na liniach. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
en57 Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 Godzinę temu, Łukaszek napisał(a): DLSS to DLSS tamto, a kiedy będzie XeSS? 😛 A AMD FSR 3.0? 🫠 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mluczak.kutno Posted November 29, 2023 Share Posted November 29, 2023 Jak to robicie, że Wam na DLSS jest lepiej? U mnie owszem, klatki idą ciut w górę ale jakość obrazu idzie BARDZO w dół. Nawet na ustawieniu "ultra jakość" obraz jest jednym wielkim rozmytym mydłem. Owszem, bez aliasingu ale jednak nieostrym mydłem. Zupełnie jakbym patrzył na monitor przez lornetkę, w której nie można ustawić ostrości. Na 24 calowym monitorze FHD, z włączonym DLSS nie ma szans na obserwacje chociażby przytorowych wskaźników, w takiej zaś siódemce przy odpowiednim FOV nie widać czytelnie nawet wartości na prędkościomierzu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mephrite Posted November 29, 2023 Author Share Posted November 29, 2023 Domyślnie DLSS było wyłączone po patchu. Zmieniłem na zbalansowane i od razu było lepiej. Pograłem trochę więcej i wyszedł jeszcze jeden mankament - sakramencko ciemne noce. 😄 Wcześniej nocne oświetlenie było w sam raz - było ciemno, ale widocznie. Teraz to jak u mnicha pod pachą.. 😉 A, i te "bajkowe" chmury w nocy oświetlone przez księżyc wyglądają tak sobie. W dzień wyglądają super, ale w nocy wygląda jak ilustracja z bajki Disney'a. 😉 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukaszek Posted November 30, 2023 Share Posted November 30, 2023 W dniu 29.11.2023 o 16:15, en57 napisał(a): A AMD FSR 3.0? 🫠 Też było by pożądane, bo podobnie jak XeSS jest otwartoźródłowe - w przeciwieństwie do DLSS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OverLie Posted December 1, 2023 Share Posted December 1, 2023 Jeśli chcecie poprawić jakość przy włączonym DLSS przy rozdzielczości FHD zmieńcie w ustawieniach NVIDIA mozliwość ustawienia rozdzielczości 1440p. Opcja ta to DSR w ustawieniach 3D. Wtedy w ustawieniach rozdzielczości w Windowsie pojawi się Wam taka rozdzielczość. Ustawiacie ją, wchodzicie do gry i też ustawiacie 1440p i DLSS na np Ultra jakość. Macie dużo lepszy wygląd gry ale klatki spadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts