Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kurde no nie wiem, codziennie jestem w grze i na loku i na dyżurce i problem nie występuje. Bywa, że gadam, a ten z drugiej strony tylko odpisuje (a więc usłyszał), albo wydzwaniam do sąsiednich posterunków albo oni dzwonią. Ludzie robią próby radia, potwierdzamy albo sami takie próby robimy i nam potwierdzają... Trzeba by dokładnie opisać, która dyżurka, w jakich okolicznościach, kiedy.

Posted
13 minut temu, vitas napisał(a):

Kurde no nie wiem, codziennie jestem w grze i na loku i na dyżurce i problem nie występuje. Bywa, że gadam, a ten z drugiej strony tylko odpisuje (a więc usłyszał), albo wydzwaniam do sąsiednich posterunków albo oni dzwonią. Ludzie robią próby radia, potwierdzamy albo sami takie próby robimy i nam potwierdzają... Trzeba by dokładnie opisać, która dyżurka, w jakich okolicznościach, kiedy.

akurat mi to na lokomotywie się zdarza, i jest to dość randomowe

Posted

U mnie jak na razie ZAWSZE się zdarzyło w okolicach Psar, Włoszczowy czy Góry Włodowskiej. Nie wiem czy to problem z tym, że tam przeważnie są takie duże odległości między graczami że system głupieje, czy przez to że często ktoś wchodzi i wychodzi w tamtych rejonach. Raz we Włoszczowie Północ ktoś wskoczył na dyżurkę gdy stacja była w odległości 5-7km i też mi mikrofon nie działał. Co ciekawe problem często się naprawia po dojechaniu do Zawiercia i nigdy mi się nie przytrafił w okolicach Katowic, Sosnowca, Dąbrowy itp. gdzie zawsze jest dużo graczy dość blisko siebie.

Posted

Też bym chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A sprawa u mnie wygląda tak że przez ponad 35 godzin playtestow nie zadziałał mi mikrofon jeszcze ani razu ani jako radiotelefon ani przez centralke na dyzurce. A próbowałem już wszystkiego. Wszystko ustawione poprawnie, mikrofon wybrany w ustawieniach gry. Ten pasek pod ustawieniem mikrofonu nigdy nic nie pokazał. W grze wciskając ` czy Q (na który to przycisk zmieniłem później sprawdzając czy może wtedy zadziala) mikrofon zapala się na zielono. Myślę że nie muszę dodawać że ten sam mikrofon działa w każdej innej aplikacji beż problemu.

Posted
12 godzin temu, jendzik58 napisał(a):

Też bym chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A sprawa u mnie wygląda tak że przez ponad 35 godzin playtestow nie zadziałał mi mikrofon jeszcze ani razu ani jako radiotelefon ani przez centralke na dyzurce. A próbowałem już wszystkiego. Wszystko ustawione poprawnie, mikrofon wybrany w ustawieniach gry. Ten pasek pod ustawieniem mikrofonu nigdy nic nie pokazał. W grze wciskając ` czy Q (na który to przycisk zmieniłem później sprawdzając czy może wtedy zadziala) mikrofon zapala się na zielono. Myślę że nie muszę dodawać że ten sam mikrofon działa w każdej innej aplikacji beż problemu.

Wygląda na to, że przydałaby się opcja w ustawieniach dźwięku na zasadzie "nagraj i odsłuchaj rozmowę testową" jak w Skype. 

• I agree 1
Posted
W dniu 5.01.2023 o 15:34, vitas napisał(a):

Wygląda na to, że przydałaby się opcja w ustawieniach dźwięku na zasadzie "nagraj i odsłuchaj rozmowę testową" jak w Skype. 

To jest, ale jak na menu działa a na posterunku już nie, no to co wtedy to Ci dałoby??

Posted
2 godziny temu, Akano napisał(a):

To jest, ale jak na menu działa a na posterunku już nie, no to co wtedy to Ci dałoby??

No dobrze. Szukajmy przyczyny takiej usterki. Jak na menu działa a na posterunku nie, to wykluczamy taki powód:

1. Gra nie współpracuje z niektórymi mikrofonami (czytaj z ich oprogramowaniem bo sprzęt pewnie jest sprawny). Np. w TeamSpeak są dostępne różne tryby przechwytywania: Windows Audio Session, Direct Sound, Steam Streaming. Przykładowo u mnie na tym ostatnim nie działa ale na pierwszych dwóch bezproblemowo. Ale akurat tych ustawień nie widać w naszej grze...

Pozostają więc do sprawdzenia takie:

2. Gracz coś robi nie tak - pomogłoby wejście w 2 osoby na jakiś wolny serwer na np. Zawodzie i Sosnowiec i potestowanie. Jeśli chcesz, możemy się umówić na któryś serwer i godzinę i wypróbować?

3. W plikach gry po stronie gracza coś się namieszało - pomoże całkowite wyinstalowanie, ponowna czysta instalacja i test.

4. Coś jest z kodem gry, co może mieć też związek z tym, że będąc w głównym menu działa pasek poziomu mikrofonu, a już jadąc lokiem czy siedząc na dyżurce - nie.

Posted

Ja swoj problem rozwiązałem. Po pierwsze mój mikrofon jest po USB i tak naprawdę jest to część kamerki internetowej. Zainstalowałem mixer audio który to tworzy wirtualny mikrofon, I teraz mixer dostaje sygnał z mikrofonu, robi co tam robi - możesz podbić zmienić barwę czy co tam chcesz. Najważniejsze że oddaje dalej dźwięk do wirtualnego mikrofonu który to wybrany w grze działa od razu i bez problemu. Jedyny minus jest taki że to indukuje pewne opóźnienie jakieś myślę 0.25 do 0.5 sekundy. Mi to nie przeszkadza w tym wypadku a najważniejsze że działa.

• Like 1
  • I agree 1
Posted

Biorąc pod uwagę przypadek opisany przez @jendzik58 to ewentualne kłopoty są po stronie sprzętu i oprogramowania systemowego a nie po stronie gry. Inaczej mówiąc, gra współpracuje z typowymi mikrofonami: podłączanymi kabelkiem audio (mini jack) czy wbudowanymi do lapka

Posted

Mi też się wydaje że to są kłopoty są po stronie sprzętu albo oprogramowania systemowego. U mnie po każdej aktualizacji nigdy nie było żadnych problemów, zawsze działa prawidłowo. Posiadam mikrofon RAZER Seiren Mini Mercury. 

Posted
W dniu 7.01.2023 o 13:44, vitas napisał(a):

2. Gracz coś robi nie tak - pomogłoby wejście w 2 osoby na jakiś wolny serwer na np. Zawodzie i Sosnowiec i potestowanie. Jeśli chcesz, możemy się umówić na któryś serwer i godzinę i wypróbować?

Podasz jakiś kontakt do siebie?? spróbujemy tak zrobić :)

Posted

@uetam Wiadomo co z tym błędem?? jest coś z nim robione?? bo jestem kolejnym z graczy którzy mają ten sam problem :), w innych aplikacjach działa, w menu głównym działa, w trybie maszynisty i dyżurnego nie działa.🚧

Posted
10 godzin temu, Akano napisał(a):

@uetam Wiadomo co z tym błędem?? jest coś z nim robione?? bo jestem kolejnym z graczy którzy mają ten sam problem :), w innych aplikacjach działa, w menu głównym działa, w trybie maszynisty i dyżurnego nie działa.🚧

poszła prywatna wiadomość

• 4 months later...
  • SIMRAIL Team
Posted

Nie stwierdzamy, aby problem dalej występował, dlatego zamykam wątek. W razie potrzeby proszę otworzyć nowy ze szczegółami problemu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy