vitas Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 Kurde no nie wiem, codziennie jestem w grze i na loku i na dyżurce i problem nie występuje. Bywa, że gadam, a ten z drugiej strony tylko odpisuje (a więc usłyszał), albo wydzwaniam do sąsiednich posterunków albo oni dzwonią. Ludzie robią próby radia, potwierdzamy albo sami takie próby robimy i nam potwierdzają... Trzeba by dokładnie opisać, która dyżurka, w jakich okolicznościach, kiedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 13 minut temu, vitas napisał(a): Kurde no nie wiem, codziennie jestem w grze i na loku i na dyżurce i problem nie występuje. Bywa, że gadam, a ten z drugiej strony tylko odpisuje (a więc usłyszał), albo wydzwaniam do sąsiednich posterunków albo oni dzwonią. Ludzie robią próby radia, potwierdzamy albo sami takie próby robimy i nam potwierdzają... Trzeba by dokładnie opisać, która dyżurka, w jakich okolicznościach, kiedy. akurat mi to na lokomotywie się zdarza, i jest to dość randomowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert357 - W7 FTW Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 U mnie jak na razie ZAWSZE się zdarzyło w okolicach Psar, Włoszczowy czy Góry Włodowskiej. Nie wiem czy to problem z tym, że tam przeważnie są takie duże odległości między graczami że system głupieje, czy przez to że często ktoś wchodzi i wychodzi w tamtych rejonach. Raz we Włoszczowie Północ ktoś wskoczył na dyżurkę gdy stacja była w odległości 5-7km i też mi mikrofon nie działał. Co ciekawe problem często się naprawia po dojechaniu do Zawiercia i nigdy mi się nie przytrafił w okolicach Katowic, Sosnowca, Dąbrowy itp. gdzie zawsze jest dużo graczy dość blisko siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendzik58 Posted January 5, 2023 Share Posted January 5, 2023 Też bym chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A sprawa u mnie wygląda tak że przez ponad 35 godzin playtestow nie zadziałał mi mikrofon jeszcze ani razu ani jako radiotelefon ani przez centralke na dyzurce. A próbowałem już wszystkiego. Wszystko ustawione poprawnie, mikrofon wybrany w ustawieniach gry. Ten pasek pod ustawieniem mikrofonu nigdy nic nie pokazał. W grze wciskając ` czy Q (na który to przycisk zmieniłem później sprawdzając czy może wtedy zadziala) mikrofon zapala się na zielono. Myślę że nie muszę dodawać że ten sam mikrofon działa w każdej innej aplikacji beż problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted January 5, 2023 Share Posted January 5, 2023 12 godzin temu, jendzik58 napisał(a): Też bym chciał podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. A sprawa u mnie wygląda tak że przez ponad 35 godzin playtestow nie zadziałał mi mikrofon jeszcze ani razu ani jako radiotelefon ani przez centralke na dyzurce. A próbowałem już wszystkiego. Wszystko ustawione poprawnie, mikrofon wybrany w ustawieniach gry. Ten pasek pod ustawieniem mikrofonu nigdy nic nie pokazał. W grze wciskając ` czy Q (na który to przycisk zmieniłem później sprawdzając czy może wtedy zadziala) mikrofon zapala się na zielono. Myślę że nie muszę dodawać że ten sam mikrofon działa w każdej innej aplikacji beż problemu. Wygląda na to, że przydałaby się opcja w ustawieniach dźwięku na zasadzie "nagraj i odsłuchaj rozmowę testową" jak w Skype. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akano Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 W dniu 5.01.2023 o 15:34, vitas napisał(a): Wygląda na to, że przydałaby się opcja w ustawieniach dźwięku na zasadzie "nagraj i odsłuchaj rozmowę testową" jak w Skype. To jest, ale jak na menu działa a na posterunku już nie, no to co wtedy to Ci dałoby?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 2 godziny temu, Akano napisał(a): To jest, ale jak na menu działa a na posterunku już nie, no to co wtedy to Ci dałoby?? No dobrze. Szukajmy przyczyny takiej usterki. Jak na menu działa a na posterunku nie, to wykluczamy taki powód: 1. Gra nie współpracuje z niektórymi mikrofonami (czytaj z ich oprogramowaniem bo sprzęt pewnie jest sprawny). Np. w TeamSpeak są dostępne różne tryby przechwytywania: Windows Audio Session, Direct Sound, Steam Streaming. Przykładowo u mnie na tym ostatnim nie działa ale na pierwszych dwóch bezproblemowo. Ale akurat tych ustawień nie widać w naszej grze... Pozostają więc do sprawdzenia takie: 2. Gracz coś robi nie tak - pomogłoby wejście w 2 osoby na jakiś wolny serwer na np. Zawodzie i Sosnowiec i potestowanie. Jeśli chcesz, możemy się umówić na któryś serwer i godzinę i wypróbować? 3. W plikach gry po stronie gracza coś się namieszało - pomoże całkowite wyinstalowanie, ponowna czysta instalacja i test. 4. Coś jest z kodem gry, co może mieć też związek z tym, że będąc w głównym menu działa pasek poziomu mikrofonu, a już jadąc lokiem czy siedząc na dyżurce - nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jendzik58 Posted January 8, 2023 Share Posted January 8, 2023 Ja swoj problem rozwiązałem. Po pierwsze mój mikrofon jest po USB i tak naprawdę jest to część kamerki internetowej. Zainstalowałem mixer audio który to tworzy wirtualny mikrofon, I teraz mixer dostaje sygnał z mikrofonu, robi co tam robi - możesz podbić zmienić barwę czy co tam chcesz. Najważniejsze że oddaje dalej dźwięk do wirtualnego mikrofonu który to wybrany w grze działa od razu i bez problemu. Jedyny minus jest taki że to indukuje pewne opóźnienie jakieś myślę 0.25 do 0.5 sekundy. Mi to nie przeszkadza w tym wypadku a najważniejsze że działa. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomnord15 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 A jak sprawa wygląda z mikrofonem wbudowanym w laptop? U mnie też nie jest aktywny nawet test w SimRail czy działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 Biorąc pod uwagę przypadek opisany przez @jendzik58 to ewentualne kłopoty są po stronie sprzętu i oprogramowania systemowego a nie po stronie gry. Inaczej mówiąc, gra współpracuje z typowymi mikrofonami: podłączanymi kabelkiem audio (mini jack) czy wbudowanymi do lapka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 Mi też się wydaje że to są kłopoty są po stronie sprzętu albo oprogramowania systemowego. U mnie po każdej aktualizacji nigdy nie było żadnych problemów, zawsze działa prawidłowo. Posiadam mikrofon RAZER Seiren Mini Mercury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akano Posted January 11, 2023 Share Posted January 11, 2023 W dniu 7.01.2023 o 13:44, vitas napisał(a): 2. Gracz coś robi nie tak - pomogłoby wejście w 2 osoby na jakiś wolny serwer na np. Zawodzie i Sosnowiec i potestowanie. Jeśli chcesz, możemy się umówić na któryś serwer i godzinę i wypróbować? Podasz jakiś kontakt do siebie?? spróbujemy tak zrobić :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akano Posted January 11, 2023 Share Posted January 11, 2023 @uetam Wiadomo co z tym błędem?? jest coś z nim robione?? bo jestem kolejnym z graczy którzy mają ten sam problem :), w innych aplikacjach działa, w menu głównym działa, w trybie maszynisty i dyżurnego nie działa.🚧 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted January 12, 2023 Share Posted January 12, 2023 10 godzin temu, Akano napisał(a): @uetam Wiadomo co z tym błędem?? jest coś z nim robione?? bo jestem kolejnym z graczy którzy mają ten sam problem :), w innych aplikacjach działa, w menu głównym działa, w trybie maszynisty i dyżurnego nie działa.🚧 poszła prywatna wiadomość Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team inomushis Posted May 31, 2023 SIMRAIL Team Share Posted May 31, 2023 Nie stwierdzamy, aby problem dalej występował, dlatego zamykam wątek. W razie potrzeby proszę otworzyć nowy ze szczegółami problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts