cwel Posted November 23, 2023 Posted November 23, 2023 (edited) Witam wszystkich Linuksiarzy, Używam Ubuntu 23.04 z KDE, udało mi się odpalić SimRail przy pomocy GE-Proton-7-43, spróbowałem również Proton Experimental, jednakże wydajność pozostawia wiele do życzenia. Nie mam problemów z płynną rozgrywką na Win10, natomiast na Linuksie ciężko wyjść powyżej 20FPS. Dodatkowo nawet przełączanie opcji czy używanie sliderów w menu głównym sprawia problemy i nie jest płynne. Czy komuś z was udało się rozkminić pod jaką wersją Protona działa najlepiej? Ewentualnie czy są jakieś ustawienia/opcje uruchamiania które mogą pomóc? Dzięki. Edited November 23, 2023 by cwel
vikingpn89 Posted November 23, 2023 Posted November 23, 2023 (edited) 11 minut temu, cwel napisał(a): Witam wszystkich Linuksiarzy, Używam Ubuntu 23.04 z KDE, udało mi się odpalić SimRail przy pomocy GE-Proton-7-43, spróbowałem również Proton Experimental, jednakże wydajność pozostawia wiele do życzenia. Nie mam problemów z płynną rozgrywką na Win10, natomiast na Linuksie ciężko wyjść powyżej 20FPS. Dodatkowo nawet przełączanie opcji czy używanie sliderów w menu głównym sprawia problemy i nie jest płynne. Czy komuś z was udało się rozkminić pod jaką wersją Protona działa najlepiej? Ewentualnie czy są jakieś ustawienia/opcje uruchamiania które mogą pomóc? Dzięki. Osobiście też używam linuxa tyle,że Minta i również widzę problemy z optymalizacją,niemniej głównie w okolicy Warszawy i Katowic. U mnie całkiem nieźle działa na GE-proton 8.22 i z wpisem w opcjach uruchamiania w steam "DXVK_ASYNC=1 PROTON_HIDE_NVIDIA_GPU=0 PROTON_ENABLE_NVAPI=1 VKD3D_CONFIG=dxr %command% -dx12". Dodatkowo w moim przypadku udało się trochę poprawić wydajność wyłączając odbicia w lusterkach Edited November 23, 2023 by vikingpn89 1
cwel Posted November 24, 2023 Author Posted November 24, 2023 Dziękuję pięknie! Połączenie nowszej wersji Protona i podanych opcji uruchamiania odblokowało potencjał. Teraz da się spokojnie grać. Wydajność mimo wszystko jest gorsza niż w Win10 ale jest dość dobrze. Próbowałem przetestować która z opcji dała największy zysk, ale po tym jak przewertowałem wszystkie opcje i okazały się bez znaczenia, zorientowałem się że uruchamiałem za każdym razem scenariusz który zaczynał się w Sędziszowie na EN57 i po prostu było to wymagające miejsce. Gdybym przetestował na scenariuszu z Elfem w Katowicach, różnicę byłoby lepiej widać ale już nie miałem ochoty tego testować. Liczy się że działa. Jeszcze raz dzięki.
vikingpn89 Posted November 25, 2023 Posted November 25, 2023 16 godzin temu, cwel napisał(a): Dziękuję pięknie! Połączenie nowszej wersji Protona i podanych opcji uruchamiania odblokowało potencjał. Teraz da się spokojnie grać. Wydajność mimo wszystko jest gorsza niż w Win10 ale jest dość dobrze. Próbowałem przetestować która z opcji dała największy zysk, ale po tym jak przewertowałem wszystkie opcje i okazały się bez znaczenia, zorientowałem się że uruchamiałem za każdym razem scenariusz który zaczynał się w Sędziszowie na EN57 i po prostu było to wymagające miejsce. Gdybym przetestował na scenariuszu z Elfem w Katowicach, różnicę byłoby lepiej widać ale już nie miałem ochoty tego testować. Liczy się że działa. Jeszcze raz dzięki. Cieszę się,że pomogło 😁
Recommended Posts