Domin92 Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 Co sądzicie o trybie pomocnika maszynisty na dalekobieżnych trasach? Oczywiście taki tryb będzie miał najwięcej sensu, kiedy będziemy grać z kumplem, chociaż jak trafi się ogarnięty losowy gracz to też będzie dobrze. Można będzie się zmieniać np co godzine. No i idąc w realizm - jeden mechanik nie pojedzie więcej niż 130km/h a dwóch już tak 🙂 11 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klawinsky Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 Bardzo mnie ciekawi co miałby takowy robić. Sztuka dla sztuki? 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin92 Posted August 6, 2023 Author Share Posted August 6, 2023 To w końcu gra ma być symulatorem kolei czy zręcznościówką? 😄 A jak myślisz, po co jest pomocnik maszynisty? W SimRail byłby to dobry tryb dla początkujących graczy. Może poznawać trasę, dawać sygnał RP1 gdy jest taka potrzeba, widzieć to, co przeoczy maszynista i po jakimś czasie się zmienić gdy obie strony się zgodzą. Twórcy planują tryb pasażera - a to jest przecież teoretycznie jeszcze większa nuda. Tutaj chociaż byłby tryb ''pasażera'' jako pomocnik maszynisty. Dziwi mnie że ludzie chcą jak największy realizm różnych sytuacji na kolei a oponują za czymś, co jest przecież jedną z podstawowych rzeczy w tym zawodzie. Samemu w kabinie nie powinniśmy nawet jechać więcej niż 130km/h... Poza tym nikt nikomu nie każe grać jako pomocnik. To byłby dobrowolny tryb. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcion Posted August 6, 2023 Share Posted August 6, 2023 Nowy pomocnik przyjdzie i zapyta "a co to za czerwony guzik?" I odhamuj po nagłym skład towarowy, a trybie pasażera z przyjemnością postoję na stacji, posłucham zapowiedzi, pooglądam pociągi jak wjeżdżają. W tym samym momencie można porobić coś innego 2 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin92 Posted August 7, 2023 Author Share Posted August 7, 2023 Dlatego ten tryb byłby głównie dla znajomych, którzy chcą sobie razem pojeździć i przejmować skład naprzemiennie. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klawinsky Posted August 7, 2023 Share Posted August 7, 2023 1 godzinę temu, Domin92 napisał(a): Dlatego ten tryb byłby głównie dla znajomych, którzy chcą sobie razem pojeździć i przejmować skład naprzemiennie. Pomocnik nie jest od prowadzenia pociągu, to nie działa tak że pomocnik przejmuje prowadzenie 🙉 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Wx Posted August 7, 2023 Share Posted August 7, 2023 Pomocnik to jest od gadania o dupie Maryni a nie do pomocy w jeździe, a przynajmniej takie opinie słyszałem. Bo jakoś wątpię by w rzeczywistości rzeczywiście sobie jakoś pomagali w jeździe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin92 Posted August 8, 2023 Author Share Posted August 8, 2023 W dniu 7.08.2023 o 09:36, klawinsky napisał(a): Pomocnik nie jest od prowadzenia pociągu, to nie działa tak że pomocnik przejmuje prowadzenie 🙉 Jest. Jeśli jest wystarczająco dobrze wyszkolony. 23 godziny temu, Michał_Wx napisał(a): Pomocnik to jest od gadania o dupie Maryni a nie do pomocy w jeździe, a przynajmniej takie opinie słyszałem. Bo jakoś wątpię by w rzeczywistości rzeczywiście sobie jakoś pomagali w jeździe. I po to, by pociąg zamiast 130km/h mógł rozwijać większe prędkości. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klawinsky Posted August 8, 2023 Share Posted August 8, 2023 @Domin92 jako osoba wiele lat pracująca w drużynach pociągowych wiem, że każda osoba ma swoje zadanie, a pomocnik nie jest od prowadzenia pociągu. I nie jest to zależne od poziomu wyszkolenia, tylko tego, że każdy wykonuje swoje obowiązki jakie ma podczas pełnienia służby. Maszynista prowadzi, pomocnik wspiera obserwację szlaku, urządzeń i wymienia się tymi spostrzeżeniami z maszynistą. 2 1 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom_89 Posted September 15, 2023 Share Posted September 15, 2023 W dniu 6.08.2023 o 21:29, Domin92 napisał(a): Twórcy planują tryb pasażera - Z tego co kilka razy czytałem to nie planują takiego opcji oraz nigdzie nie było zapowiedzi aby to chcieli wprowadzić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin92 Posted September 15, 2023 Author Share Posted September 15, 2023 Ależ jest ''passenger mode'' jako planowana opcja na jednej z udostępnionych map drogowych. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chamski Dowcip Posted September 18, 2023 Share Posted September 18, 2023 Mają być serwery dedykowane więc być może w takich opcjach będzie pomocnik dostępny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darth-gregorius Posted September 18, 2023 Share Posted September 18, 2023 32 minuty temu, Chamski Dowcip napisał(a): Mają być serwery dedykowane więc być może w takich opcjach będzie pomocnik dostępny Z tego co wiem, nie będzie serwerów dedykowanych. Kiedyś taki temat był poruszany na forum, ale było to dawno temu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domin92 Posted September 20, 2023 Author Share Posted September 20, 2023 Zakładając że w końcu kiedyś pojawi się planowany update.... 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts