Bandzior 83 Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 Można by wprowadzić jakieś kary za jazdę pod prądem na zakazie jazdy bezprądowej, bo jak narazie nic ten wskaźnik nie daje na trasach. Jakieś urozmaicenie by nam to dało. 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomnord15 Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 (edited) Bardziej przydałoby się zmiana i skoki napięcia podczas rozruchu czy też spadki i wzrosty napięcia przy oddaleniu i zbliżaniu się do podstacji czy sekcjonowania sieci i np. rozruchu ciężkiego pociągu, tak jak w symulatorze MaSzyna. To byłoby fajne urozmaicenie jazdy. Edited January 31, 2023 by tomnord15 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creativee. Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 Jak już coś takiego wprowadzić to od razu w ustawieniach przydałby się włącznik, czy każdy chce korzystać z takowej symulacji, bo nie każdy będzie to ogarniał 😄 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polarni Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 Mam pytanie. Jeżeli lokomotywa zatrzymuje się w zakazie jazdy bezprądowej, to w jaki sposób lokomotywa rusza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
4rtur PL-UK Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 (edited) 3 godziny temu, Polarni napisał(a): Mam pytanie. Jeżeli lokomotywa zatrzymuje się w zakazie jazdy bezprądowej, to w jaki sposób lokomotywa rusza? We 8 „Wskaźnik jazdy bezprądowej" Pojazd nie powinien pobierać prądu z sieci trakcyjnej: przy przejeździe po torze, przy którym jest ustawiony wskaźnik (We 8a) przy wjeździe na tor odgałęziający się w prawo (We 8b) przy wjeździe na tor odgałęziający się w lewo (We 8c) Ten wskaźnik ustawia się w odległości nie mniejszej niż 30 m i nie większej niż 80 m przed elementem podłużnego sekcjonowania sieci jezdnej, takim jak izolowane przęsło naprężenia, przerwa powietrzna, izolator sekcyjny, który oddziela elektrycznie dwa odcinki sieci i przez który należy przejeżdżać bez pobierania prądu trakcyjnego z sieci. Maszynista lokomotywy lub EZT po minięciu tego znaku powinien ustawić nastawnik i bocznik na zerowe pozycje. Edited January 31, 2023 by 4rtur PL-UK aktualizacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barcikowy Posted January 31, 2023 Share Posted January 31, 2023 Teraz trochę ciężko by było w czas skręcić bocznik i nastawnik z 43 do zera. Trochę to zajmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandzior 83 Posted February 1, 2023 Author Share Posted February 1, 2023 8 godzin temu, Barcikowy napisał(a): Teraz trochę ciężko by było w czas skręcić bocznik i nastawnik z 43 do zera. Trochę to zajmuje. Wciskasz shift z - i spada szybciutko. Od 1 shift z + i leci do pierwszej pozycji bez oporowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barcikowy Posted February 3, 2023 Share Posted February 3, 2023 O dzięki dobrze wiedzieć. Tak chyba nie było od samego początku bo wydaje mi się że sprawdzałem tą kombinację. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbie Louda Posted February 4, 2023 Share Posted February 4, 2023 Generalnie na ten moment nie ma w ogóle zasymulowanej sieci, ma to być zrobione. Karę za jazdę bezprądową już sugerowałem, bez żadnego odzewu ze strony administracji. Także jazda z podniesionym patykiem w Zawierciu powinna być karana, albo np. informowany powinien być o tym gracz co powinien zrobić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysk Posted February 4, 2023 Share Posted February 4, 2023 A tak praktycznie, to jak trzeba się zachować widząc taki znak We8 na poszczególnych lokach? Na EU07 mogę sobie wyobrazić że wystarczy skręcić nastawnik i bocznik do zera ale pozostałe mają zintegrowane sterowanie z hamowaniem. Czy mogę hamować dynamicznym za tym znakiem (prądu nie pobieram, czy tak?) Co robić jeśli jadę na tempomacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cooleyorz Posted February 4, 2023 Share Posted February 4, 2023 Nie powinno się używać hamowania ED na odcinku jazdy bezprądowej, jeżeli jest włączona rekuperacja. Wystarczy z reguły ustawić zadajnik jazdy i hamowania w pozycji 0, żeby nie pobierać prądu na cele trakcyjne. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts