vitas Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 (edited) Jeśli było już zgłaszane - przepraszam, nie znalazłem. Problem jest następujący i dotyczy niektórych pociągów dostępnych w menu: 1. Jestem na serwerze PL3. Wybieram jeden z dostępnych pociągów (rys.1), gra się ładuje. 2. Tu uwaga, bo przy czym jeśli ten wybór pociągu jest po raz pierwszy od odpalenia gry, to przy ładowaniu wyskakuje komunikat "Utracono połączenie z serwerem" (rys. 2), ale po kliknięciu OK całość ładuje się dalej bezproblemowo. Jeśli natomiast już wcześniej grałem, to ładowanie trwa szybciej i bez tego okienka. 3. Od razu widać podsumowanie (rys. 3) jak po zakończonym scenariuszu. Klikanie w "Menu Główne" nic nie daje (innym razem próbowałem i zadziałało). Aby wyjść, trzeba nacisnąć ESC. Jeśli natomiast kliknę w "Podsumowanie", to... 4. Klikanie w "Podsumowanie" skutkuje ładowaniem podsumowania, tak bez końca. Trzeba wyjść przez ESC. SimRail_log_2023-01-08_00-29-22.txt Edited January 7, 2023 by vitas Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Admin BOT Posted January 9, 2023 SIMRAIL Team Share Posted January 9, 2023 Thank you for reporting this issue! Internal ticket number: #1276 Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu! Wewnętrzny numer zgłoszenia: #1276 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 W dniu 8.01.2023 o 00:48, vitas napisał(a): Jeśli było już zgłaszane - przepraszam, nie znalazłem. Problem jest następujący i dotyczy niektórych pociągów dostępnych w menu: 1. Jestem na serwerze PL3. Wybieram jeden z dostępnych pociągów (rys.1), gra się ładuje. 2. Tu uwaga, bo przy czym jeśli ten wybór pociągu jest po raz pierwszy od odpalenia gry, to przy ładowaniu wyskakuje komunikat "Utracono połączenie z serwerem" (rys. 2), ale po kliknięciu OK całość ładuje się dalej bezproblemowo. Jeśli natomiast już wcześniej grałem, to ładowanie trwa szybciej i bez tego okienka. 3. Od razu widać podsumowanie (rys. 3) jak po zakończonym scenariuszu. Klikanie w "Menu Główne" nic nie daje (innym razem próbowałem i zadziałało). Aby wyjść, trzeba nacisnąć ESC. Jeśli natomiast kliknę w "Podsumowanie", to... 4. Klikanie w "Podsumowanie" skutkuje ładowaniem podsumowania, tak bez końca. Trzeba wyjść przez ESC. SimRail_log_2023-01-08_00-29-22.txt 214.1 kB · 2 pobrania Odpalasz gre z HDD czy SSD? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted January 15, 2023 Author Share Posted January 15, 2023 (edited) 3 godziny temu, Footz napisał(a): Odpalasz gre z HDD czy SSD? HDD. To dzieje się tylko za pierwszym razem po uruchomieniu gry. Później już ładuje szybciej, bez problemowo. Jakby serwer wywalał bo nie doczekał się wejścia użytkownika, tak to wygląda. Nie znam się na sprawie softu i komunikacji z serwerem ale byłoby to nawet logiczne. Za długie ładowanie = lag = klienta wywalić. Za drugim razem część danych jest już w RAMie, ładowanie jest szybsze = klient nie opóźnia, można uruchamiać 😉 O ile ta teoria jest prawdziwa, to problem byłby do rozwiązania, gdyby najpierw ładowało się co trzeba, a potem sygnał do serwera: "jestem gotowy i mam wszystko załadowane". Edited January 15, 2023 by vitas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 38 minut temu, vitas napisał(a): HDD. To dzieje się tylko za pierwszym razem po uruchomieniu gry. Później już ładuje szybciej, bez problemowo. Jakby serwer wywalał bo nie doczekał się wejścia użytkownika, tak to wygląda. Nie znam się na sprawie softu i komunikacji z serwerem ale byłoby to nawet logiczne. Za długie ładowanie = lag = klienta wywalić. Za drugim razem część danych jest już w RAMie, ładowanie jest szybsze = klient nie opóźnia, można uruchamiać 😉 O ile ta teoria jest prawdziwa, to problem byłby do rozwiązania, gdyby najpierw ładowało się co trzeba, a potem sygnał do serwera: "jestem gotowy i mam wszystko załadowane". No wlasniez tez tak mialem dopoki na SSD nie przerzucilem symka. Mysle ze powinni to jakos popraeic, wydluzyc dopuszczalny czas ladowania sie sesji MP czy co 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matyjasek_v3 Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Właśnie tak samo miałem dzisiaj 😞 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 38 minut temu, Matyjasek_v3 napisał(a): Właśnie tak samo miałem dzisiaj 😞 Jak nie trzymasz gry na ssd to masz opcje zeby ja na ssd przerzucic i sprobowac czy sie polepszy? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts