czubone Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 (edited) Po wejściu do gry w trybie multiplayer i wyłączeniu trybu auto, zdarzyło mi się napotkać błąd utrudniający rozgrywkę. Kran hamulca po wciśnięciu num3 / num9 nienaturalnie "leci" od razu przez wszystkie pozycje hamowania (wstępne, pełne itd.) bezpośrednio: do pozycji hamowania nagłego (w przypadku wciśnięcia num3) lub na odwrót do pozycji uderzeniowego (w przypadku wciśnięcia num9). Precyzyjne sterowanie jest wtedy możliwe tylko i wyłącznie za pomocą myszki. Przywrócenie normalnego sterowania na klawiaturze numerycznej następuje po odpaleniu scenariusza ponownie, o ile nie napotkamy błędu po raz kolejny. Edit: błąd może też wystąpić w środku scenariusza, nawet jeśli kram hamulca działał wcześniej w sposób poprawny po wyłączeniu trybu auto. Załączam film obrazujący problem: Untitled.mp4 Edited December 24, 2022 by czubone Załączenie filmu, dodatkowe informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czubone Posted December 27, 2022 Author Share Posted December 27, 2022 Odkryłem dlaczego błąd się pojawia. Po zmianie karty na inną (w trybie okno) i jeśli nań znów wrócimy - wtedy hamulec głupieje i "lata". Żeby przywrócić kran hamulca do normalnego działania trzeba wcisnąć "ctrl" na klawiaturze; odkliknięcie w grze nic nie pomoże. To jest jedyna metoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xevoni Posted January 19, 2023 Share Posted January 19, 2023 U mnie podobna sytuacja, jednak troszkę się różni, bo u mnie nie lata od nagłego do uderzeniowego tylko od służbowego do uderzeniowego. U mnie jednak żadna metoda nie naprawiła błędu (próby naprawy są dokonywane off-camera) SimRail 2023-01-19 11-09-53.mp4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts