izzy. Posted August 26 Posted August 26 (edited) Gram w SimRail na Linuxie (Nobara/Fedora), przez Steam i Proton Experimental. Konfiguracja GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER 8 GB sterownik NVIDIA: 595.84 (problem występował na starszych wersjach tak samo) kernel: 7.0.9-200.nobara.fc43.x86_64 (problem był też na starszych kernelach, co najmniej od 7.0.1) Steam: 1.0.0.85-1.fc43.i686 Proton Experimental, wine-11.0 (sprawdzałem też GE-Proton w kilku wersjach, bez zmian) sesja graficzna: Wayland / X11 (bez znaczących różnic) Po uruchomieniu gra działa normalnie, ale po długiej sesji, powiedzmy 2-3h siedzenia na nastawni wydajność stopniowo spada, aż do stanu, w którym elementy interfejsu nie reagują, fonty w EDR się rozjeżdżają, poruszanie się idzie w kilku FPS, wyjście z nastawni albo zamknięcie gry rozwiązuje problem od ręki. Z polecenia top w terminalu było widać ciagle około 100-130% użycia CPU (gdzie pełne byłoby 600% bo mam 6 rdzeni) i również zużycie RAMu w granicach 15-20%, ale widać stopniowy, powolny ale wyraźny wzrost SHR (stronnicowania pamięci współdzielonej). Sprawdziłem dodatkowo swaps_rollup procesu SimRail.exe Po uruchomieniu gry, jeszcze w menu: Rss: 1671132 kB Pss: 1501206 kB Shared_Clean: 200056 kB Shared_Dirty: 12288 kB Private_Clean: 221536 kB Private_Dirty: 1237252 kB Swap: 0 kB Po około godzinie na nastawni: Rss: 7196968 kB Pss: 7002678 kB Shared_Clean: 223792 kB Shared_Dirty: 20528 kB Private_Clean: 208388 kB Private_Dirty: 6744260 kB Swap: 276 kB Private_Dirty po samym wejściu z menu do nastawni skacze z 1,5GB do około 5GB i potem powoli puchnie, przy 7-7,5GB widać pierwsze lekkie zwieszki, bliżej 8GB gra coraz szybciej się sypie. Po wyjściu z nastawni do menu spada z powrotem do tego około 1-1,5GB i jest ok, coś po prostu kumuluje się w pamięci, może pociągi, które już przejechały nie są z niej kasowane odpowiednio, nie wiem, strzelam. Dodatkowo w trakcie tych najcięższych zwieszek udało mi się złapać log z samego sterownika NVIDIA: NVRM: nvCheckFailedNoLog NVRM: nvCheckOkFailedNoLog NVRM: dmaAllocMapping_GM107: can't update VA space for mapping NVRM: intermapRegisterDmaMapping: Failed to insert new mapping node I wielokrotnie ten błąd: [nvidia-drm] Failed to allocate NVKMS memory for GEM object Ale w tym czasie nvidia-smi wykazywało poniżej 1GB użytego VRAMu, więc problemem nie jest jego brak, tylko coś na linii Simrail - Unity - Proton - NVIDIA ma problem z alokowaniem pamięci i stopniowo powoli ją pochłania w trakcie siedzenia na nastawni. Jest szansa coś z tym zrobić? edit: zaptzęgnąłem do pracy AI żeby pomógł mi przygotować DLL z funkcją ręcznego wymurzenia UnloadUnusedAssets w Unity i nawet mam tę DLL skompilowaną, ale nie udało mi się skutecznie przeprowadzić DLL Injection na procesie simraila żeby choćby sprawdzić czy to zadziała fakty są takie, że po wyjściu z nastawni do menu i powrocie do nastawni jest ok, czyli przy powrocie do menu jest wywołana funkcja, która zwalnia pamięć łącznie z tą, która wycieka Edited August 30 by izzy.
SIMRAIL Team kojonek2 Posted September 21 SIMRAIL Team Posted September 21 Linux nie jest oficjalnie wspieranym systemem
SIMRAIL Team Admin BOT Posted September 21 SIMRAIL Team Posted September 21 Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Recommended Posts