izzy. Posted August 26 Posted August 26 (edited) Gram w SimRail na Linuxie (Nobara/Fedora), przez Steam i Proton Experimental. Konfiguracja GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER 8 GB sterownik NVIDIA: 595.84 (problem występował na starszych wersjach tak samo) kernel: 7.0.9-200.nobara.fc43.x86_64 (problem był też na starszych kernelach, co najmniej od 7.0.1) Steam: 1.0.0.85-1.fc43.i686 Proton Experimental, wine-11.0 (sprawdzałem też GE-Proton w kilku wersjach, bez zmian) sesja graficzna: Wayland / X11 (bez znaczących różnic) Po uruchomieniu gra działa normalnie, ale po długiej sesji, powiedzmy 2-3h siedzenia na nastawni wydajność stopniowo spada, aż do stanu, w którym elementy interfejsu nie reagują, fonty w EDR się rozjeżdżają, poruszanie się idzie w kilku FPS, wyjście z nastawni albo zamknięcie gry rozwiązuje problem od ręki. Z polecenia top w terminalu było widać ciagle około 100-130% użycia CPU (gdzie pełne byłoby 600% bo mam 6 rdzeni) i również zużycie RAMu w granicach 15-20%, ale widać stopniowy, powolny ale wyraźny wzrost SHR (stronnicowania pamięci współdzielonej). Sprawdziłem dodatkowo swaps_rollup procesu SimRail.exe Po uruchomieniu gry, jeszcze w menu: Rss: 1671132 kB Pss: 1501206 kB Shared_Clean: 200056 kB Shared_Dirty: 12288 kB Private_Clean: 221536 kB Private_Dirty: 1237252 kB Swap: 0 kB Po około godzinie na nastawni: Rss: 7196968 kB Pss: 7002678 kB Shared_Clean: 223792 kB Shared_Dirty: 20528 kB Private_Clean: 208388 kB Private_Dirty: 6744260 kB Swap: 276 kB Private_Dirty po samym wejściu z menu do nastawni skacze z 1,5GB do około 5GB i potem powoli puchnie, przy 7-7,5GB widać pierwsze lekkie zwieszki, bliżej 8GB gra coraz szybciej się sypie. Po wyjściu z nastawni do menu spada z powrotem do tego około 1-1,5GB i jest ok, coś po prostu kumuluje się w pamięci, może pociągi, które już przejechały nie są z niej kasowane odpowiednio, nie wiem, strzelam. Dodatkowo w trakcie tych najcięższych zwieszek udało mi się złapać log z samego sterownika NVIDIA: NVRM: nvCheckFailedNoLog NVRM: nvCheckOkFailedNoLog NVRM: dmaAllocMapping_GM107: can't update VA space for mapping NVRM: intermapRegisterDmaMapping: Failed to insert new mapping node I wielokrotnie ten błąd: [nvidia-drm] Failed to allocate NVKMS memory for GEM object Ale w tym czasie nvidia-smi wykazywało poniżej 1GB użytego VRAMu, więc problemem nie jest jego brak, tylko coś na linii Simrail - Unity - Proton - NVIDIA ma problem z alokowaniem pamięci i stopniowo powoli ją pochłania w trakcie siedzenia na nastawni. Jest szansa coś z tym zrobić? edit: zaptzęgnąłem do pracy AI żeby pomógł mi przygotować DLL z funkcją ręcznego wymurzenia UnloadUnusedAssets w Unity i nawet mam tę DLL skompilowaną, ale nie udało mi się skutecznie przeprowadzić DLL Injection na procesie simraila żeby choćby sprawdzić czy to zadziała fakty są takie, że po wyjściu z nastawni do menu i powrocie do nastawni jest ok, czyli przy powrocie do menu jest wywołana funkcja, która zwalnia pamięć łącznie z tą, która wycieka Edited August 30 by izzy.
SIMRAIL Team kojonek2 Posted Monday at 10:24 AM SIMRAIL Team Posted Monday at 10:24 AM Linux nie jest oficjalnie wspieranym systemem
SIMRAIL Team Admin BOT Posted Monday at 10:24 AM SIMRAIL Team Posted Monday at 10:24 AM Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Recommended Posts