Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czołem!

Chciałbym poprosić o dodanie wsparcia dla konfiguracji trzech monitorów w SimRail, podobnie jak jest to rozwiązane w takich tytułach jak iRacing, Automobilista 2 czy Le Mans Ultimate.

Najważniejsza kwestia to możliwość ustawienia poprawnej geometrii obrazu poprzez określenie odległości monitorów od oczu oraz kątów nachylenia bocznych ekranów. To właśnie te parametry pozwalają wyeliminować zniekształcenia perspektywy i pozbyć się efektu tzw. żabiego oka, który pojawia się przy standardowym rozciągnięciu obrazu na trzy monitory.

Renderowanie trzech całkowicie niezależnych obrazów byłoby oczywiście bardzo mile widziane, ale nie jest to kluczowe. Wielu graczy może skorzystać z rozwiązań takich jak Nvidia Surround, dlatego najistotniejsza jest sama możliwość prawidłowego ustawienia geometrii widoku.

W symulatorze pociągów ma to ogromne znaczenie dla realizmu. Naturalna perspektywa w kabinie maszynisty, poprawne kąty widzenia przez boczne szyby oraz lepsze poczucie przestrzeni znacząco zwiększają immersję i komfort prowadzenia, szczególnie podczas obserwacji sygnałów i infrastruktury wzdłuż toru.

Uważam, że taka funkcjonalność byłaby dużym krokiem w stronę jeszcze większego realizmu symulacji.

Dziękuję za rozważenie tej sugestii i mam nadzieję, że w przyszłości zobaczymy taką możliwość w grze.

Pozdrawiam,
Dawid

Posted

Podeślę screen konfiguratora z Le Mans Ultimate, bo to chyba idealny przykład, jak można to rozwiązać prosto i sensownie. Ustawienie odległości od oczu i kątów bocznych ekranów załatwia temat geometrii bez kombinowania z samym FOV.

Mam świadomość, że dla studia wielkości twórców SimRail to może być większe wyzwanie finansowe i organizacyjne, ale wierzę, że da się to ogarnąć rozsądnie i etapowo, bez ogromnych kosztów.

SimRail już teraz jest świetną i bardzo ambitną symulacją, dlatego takie rozwiązanie byłoby naturalnym krokiem dalej.

Jeśli mogę się przydać merytorycznie czy technicznie przy konsultacji tematu, chętnie pomogę z uwagi na wykonywany zawód.image.png.6ff6d88ecc20dfc8bc57269cb054e974.png

• Recently Browsing   1 member

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy