dam990 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Tak jak w temacie gra sie wyłącza w losowych momentach raz po 10min a raz po 40min. przesyłam ustawiania i logi oraz specyfikacje komputera Wszystkie sterowniki i aktualizacje win najnowsze Śledziłem również pamięć karty graficznej oscylowała na poziomie 7-7,7gb Reinstal robiony 2 razy nie pomogło SimRail_log_2026-01-26_14-08-06.txt Edited 5 hours ago by dam990
adamets2 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Tylko na SimRail? Zapuść w pętli jakiegoś obciążającego 3D Marka na godzinę i sprawdź. Jakie temperatury GPU i CPU?
dam990 Posted 3 hours ago Author Posted 3 hours ago (edited) Gpu 70 Cpu 70 Tak tylko na simrail Edited 3 hours ago by dam990
skylake Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Sporo ludzi narzekało/narzeka właśnie np. na losowe wyrzucanie SimRail do pulpitu itp. Z tego co zaobserwowałem, działo się tak na różnych konfiguracjach. Spojrzałem na Twoją specyfikację ze screena przedstawionego przez Ciebie oraz Twoje ustawienia SimRail. W pierwszej kolejności zmniejsz rozdzielczość tekstur z 1/2 do 1/4, ponieważ przy GPU z 8GB VRAM rozdzielczość tekstur ustawiona na 1/2 rzeczywiście potrafi zapchać 8GB niemal pod korek. Wiem, bo swego czasu robiłem taki test na 3070, który również posiada 8GB. Tekstury będą wyglądać gorzej, ale przy tym VRAM nie ma raczej innego wyjścia, tym bardziej przy obecnej optymalizacji. Samo zmniejszenie tekstur może nie pomóc, ale i tak trzeba to zrobić dla 8GB VRAM. Widzę, że masz u siebie 14 generację Intela. Jakiś czas temu na forum w jednym z tematów rozmawialiśmy np. z @Grandal74 o 13 i 14 generacji Intela. Te z pierwszej fazy produkcji mogą być problematyczne, nie tylko dla SimRail. Wiadomo, że nie wiem, co tam u Ciebie dokładnie siedzi, piszę po prostu tak ogólnie, aby naświetlić temat. Temperatury masz dobre, ale pewnie w biosie także należałoby ustawić pewne rzeczy, zwłaszcza właśnie przy 14 generacji. SimRail jest bardzo "wrażliwy". Dla niektórych to dobrze, bo dzięki temu mogą sobie odpwiednio wszystko zoptymalizować. Przepraszam, że tak dosyć ogólnie, ale ustawień poza SimRail, czyli np. biosu płyty głównej oraz samego systemu, jest naprawdę sporo. Nie wiem, co i jak masz poustawiane w PC głębiej, ale myślę (przytaczając temat, o którym wspommniałem), że sprawa może być związana z procesorem i być może ustawieniami samego biosu płyty głównej.
dam990 Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago Nigdy wcześniej tak nie mialem a grałem na pełnej rozdzielczości, winowajcą na 99% jest ostatnia aktualizacja Windowsa 11 bo nie tylko simraila wywala tylko inne gry tez i programy np discord
Conrad Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 1 godzinę temu, dam990 napisał(a): Nigdy wcześniej tak nie mialem a grałem na pełnej rozdzielczości, winowajcą na 99% jest ostatnia aktualizacja Windowsa 11 bo nie tylko simraila wywala tylko inne gry tez i programy np discord To cofnij aktualizację i sprawdź czy cos się zmieniło. Edited 57 minutes ago by Conrad
skylake Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Sprawa z Windows 11 może też mieć z tym związek. Ja dalej siedzę na Windows 10, mimo że stracił już oficjalne wsparcie, ale jakoś nie mogę się do 11 przemóc, właśnie ze względu na to, że ten system też sprawiał mi różne problemy (nie chodzi o SimRail). Oczywiśnie nie namawiam na Windows 10, tylko mówię jak jest u mnie. 😉 Na razie, tak na szybko, wpisz w pasku zadań w wyszukiwarkę Windows Izolacja rdzenia i ją wyłącz. W Windows 10 opcja ta jest domyślnie wyłączona, a w 11 włączona. To też może powodować poroblemy z wyrzucaniem. Jeśli nie pomoże, będziemy myśleć dalej. Po wyłączeniu Izolacji rdzenia, uruchom ponownie PC, żeby mieć pewnośc, co i jak. Potem zobaczymy. Edited 2 hours ago by skylake 1
dam990 Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago 6 minut temu, Conrad napisał(a): To cofnij aktualizację i sprawdź czy co się zmieniło. Wlasnie to robie, dam znac czy zadziała
dam990 Posted 10 minutes ago Author Posted 10 minutes ago Jak ktoś ma taki sam problem , przedstawiam rozwiązanie Trzeba odinstalować aktualizacje Win 11 z 16.01.2026 : 2026-01 Aktualizacja zabezpieczeń (KB5074109) (26200.7623)
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now