Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Czy kto艣 ma mo偶e poj臋cie kiedy pojawi si臋 zapowiadany od dawna edytor? Jestem przekonany, 偶e wiele os贸b czeka na mo偶liwo艣膰 stworzenia nowych szlak贸w i stacji, a aktualny stan rzeczy raczej zniech臋ca ni偶 sprzyja. Nie rozumiem, dlaczego taki edytor nie powsta艂 ju偶 na samym pocz膮tku? Przecie偶 mo偶liwo艣膰 tworzenia dodatk贸w jest dla ka偶dego symulatora takim "by膰 albo nie by膰". Porz膮dny edytor umo偶liwi艂by rozw贸j sima i tchn膮艂 w niego wreszcie troch臋 偶ycia. Mo偶e kto艣 to wyja艣ni膰, bo ja po prostu nie rozumiem, jak symulator z takimi ambicjami wbija sobie od kilku lat gwo藕dzie do trumny.

Edited by jazzmanPL
Posted

Edytor edytorem natomiast je艣li chodzio modele聽 to Eridor na ostatnium przedpremierowym live ze Skody wspomnia艂,偶e nawet jak spo艂eczno艣膰 ma je dawno gotowe to i tak by musia艂y spe艂nia膰 szereg do艣膰 twardych restrykcji, wi臋c to nie jest takie hop siup.偶e zrobisz tras臋 czy model loka i Ci od razu go聽 zaakceptuj膮. Trzeba czeka膰.

Posted
30 minut temu, jazzmanPL napisa艂(a):

Czy kto艣 ma mo偶e poj臋cie kiedy pojawi si臋 zapowiadany od dawna edytor?

Prawdopodobnie NIGDY dla trybu multi. Dla singla je偶eli ju偶, to bardzo okrojony w stosunku do Twoich obecnych oczekiwa艅.聽

30 minut temu, jazzmanPL napisa艂(a):

Jestem przekonany, 偶e wiele os贸b czeka na mo偶liwo艣膰 stworzenia nowych szlak贸w i stacji, a aktualny stan rzeczy raczej zniech臋ca ni偶 sprzyja.

Prawdopodobnie NIGDY nie dodasz do trybu multi szlaku lub w艂asnej stacji.聽

32 minuty temu, jazzmanPL napisa艂(a):

Porz膮dny edytor umo偶liwi艂by rozw贸j sima i tchn膮艂 w niego wreszcie troch臋 偶ycia.

Symulator 偶yje. Codziennie serwer PL3 p臋ka w szwach.聽

Podsumowuj膮c - przesta艅cie marzy膰 偶e b臋dziecie sobie sami robi膰 tras臋 hel- gdynia i nurka do tego jeszcze.聽

• I disagree 2
  • Haha 2
  • I agree 2
Posted (edited)

Jak dla mnie to jaka艣 paranoja. Why not? Od lar robi臋 scenerie lotnisk i malowania samolot贸w oraz swoje programy do flight simulatora. Tam system jest i dzia艂a od dawna. A tutaj chodzi si臋 jakimi艣 op艂otkami i 3 lata pracuje nad opcj膮 zapisania stanu gry. Nie rozumiem w og贸le istoty tego problemu - logo edytora pojawi艂o si臋 ju偶 na samym pocz膮tku bety. Poza tym restrykcje restrykcjami, zawsze dodatki musza spe艂nia膰 jakie艣 wymogi narzucone przez tw贸rc贸w. I skoro system multi dzia艂a aktualnie na tych kilku szlakach, to jak kto艣 doda nowe i zostan膮 zatwierdzone, to chyba lepiej bo 1. b臋dzie wi臋cej mo偶liwo艣ci wyboru trasy 2. wi臋cej os贸b zainteresuje si臋 tematem 3. b臋dzie mo偶na rozwin膮膰 projekt w du偶o wi臋kszym tempie? Bo w aktualnym to w przeci膮gu kolejnych 20 lat, pojawi si臋 mo偶e z 10 lokomotyw i 5 szlak贸w. WOW serio? To jest prawid艂owa 艣cie偶ka rozwoju? No raczej nie. Jest sztab ludzi kt贸rzy robi膮 super rzeczy do maszyny i td2 to zrobi膮 i tutaj. I jeszcze mo偶e b臋d膮 mogli na tym zarobi膰, bo gdyby powsta艂 system sprzeda偶y dodatk贸w, to lokomotywa ruszy艂a by wreszcie do przodu, a nie wlok艂a si臋 jak stonka w PRLu. Ale mo偶e aktualny stan rzeczy komu艣 jest na r臋k臋. Pozdro

Edited by jazzmanPL
  • I agree 7
Posted
W dniu 15.01.2026 o 20:28, jazzmanPL napisa艂(a):

Jak dla mnie to jaka艣 paranoja. Why not? Od lar robi臋 scenerie lotnisk i malowania samolot贸w oraz swoje programy do flight simulatora. Tam system jest i dzia艂a od dawna. A tutaj chodzi si臋 jakimi艣 op艂otkami i 3 lata pracuje nad opcj膮 zapisania stanu gry. Nie rozumiem w og贸le istoty tego problemu - logo edytora pojawi艂o si臋 ju偶 na samym pocz膮tku bety. Poza tym restrykcje restrykcjami, zawsze dodatki musza spe艂nia膰 jakie艣 wymogi narzucone przez tw贸rc贸w. I skoro system multi dzia艂a aktualnie na tych kilku szlakach, to jak kto艣 doda nowe i zostan膮 zatwierdzone, to chyba lepiej bo 1. b臋dzie wi臋cej mo偶liwo艣ci wyboru trasy 2. wi臋cej os贸b zainteresuje si臋 tematem 3. b臋dzie mo偶na rozwin膮膰 projekt w du偶o wi臋kszym tempie? Bo w aktualnym to w przeci膮gu kolejnych 20 lat, pojawi si臋 mo偶e z 10 lokomotyw i 5 szlak贸w. WOW serio? To jest prawid艂owa 艣cie偶ka rozwoju? No raczej nie. Jest sztab ludzi kt贸rzy robi膮 super rzeczy do maszyny i td2 to zrobi膮 i tutaj. I jeszcze mo偶e b臋d膮 mogli na tym zarobi膰, bo gdyby powsta艂 system sprzeda偶y dodatk贸w, to lokomotywa ruszy艂a by wreszcie do przodu, a nie wlok艂a si臋 jak stonka w PRLu. Ale mo偶e aktualny stan rzeczy komu艣 jest na r臋k臋. Pozdro

Szkoda strz臋pi膰 ryja. Na forum jest beton odno艣nie rozwijania przez u偶ytkownik贸w tras/lokomotyw i nie tylko (cz臋艣膰 "PRO" user贸w). Ich jedynym argumentem jest to, 偶e NIE DA SI臉. Nie jeste艣 programist膮, itp.

Tak samo mo偶liwo艣膰 stawiania w艂asnych serwer贸w. Nie w takich tytu艂ach spo艂eczno艣膰 sobie z tym radzi, nie raz lepiej od tw贸rc贸w. Beton jest betonem i niech sobie nim b臋dzie. Z czasem i tak si臋 wykruszy.

Kolejny super argument: "przesta艅cie marzy膰 偶e b臋dziecie sobie sami robi膰 tras臋 hel- gdynia i nurka do tego jeszcze."

Te偶 pozdrawiam i nie przesta艅 marzy膰 馃槈

• Like 1
  • I agree 1
Posted

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieni膮dze 馃檪聽(w tym wypadku spodziewane). W The Bus kilka lat zaj臋艂o TML danie zgody na modowanie jak ju偶 wiedzieli, 偶e w swoim tempie nie dadz膮 rady szybko zrobi膰 nowych DLC.

Posted (edited)
2 godziny temu, adamets2 napisa艂(a):

W The Bus kilka lat zaj臋艂o TML danie zgody na modowanie jak ju偶 wiedzieli, 偶e w swoim tempie nie dadz膮 rady szybko zrobi膰 nowych DLC.

Bo偶e dlaczego ty zawsze wypisujesz jakie艣 dziwne rzeczy wyssane z palca. Map Modding Kit by艂 w roadmapie rozpisany na Phase 2.0 od samego pocz膮tku i dok艂adnie w trakcie trwania tej fazy wczesnego dost臋pu zosta艂 udost臋pniony, by艂 z reszt膮 jednym z kluczowych aspekt贸w fazy drugiej EA.聽

Faza 2.0 rozpocz臋艂a si臋 w grudniu 2022, edytor zosta艂 udost臋pniony zdaje si臋 w marcu 2023.聽

the_bus_map_modding.png

Edited by Rafa艂
  • Like 1
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted (edited)

A dlaczego ty si臋 ci膮gle m膮drzysz? Piszesz bzdury w tym temacie!

Tak si臋 sk艂ada, 偶e jestem z The Bus niemal od samego pocz膮tku. I znalaz艂e艣 sobie na google road map臋 i ju偶 wszystko wiesz? Wiesz co zawiera艂 edytor zaraz po wyj艣ciu i co by艂o w planach? Plany... 馃檪聽Mo偶na by艂o robi膰 wy艂膮cznie nowe rozk艂ady jazdy na Berlinie. Nic wi臋cej. 呕adnych nowych map. Nie pami臋tam czy by艂a nawet mo偶liwo艣膰 robienia mod贸w typu radio czy ruch Ai. Bo chyba te偶 nie. Dopiero po jakim艣 czasie ok roku jak dobrze pami臋tam TML da艂 zielone 艣wiat艂o do map. Pod naciskiem spo艂eczno艣ci...

I w og贸le po co si臋 do mnie przyczepiasz o The Bus jak jeste艣my w temacie SimRail gdzie spo艂eczno艣膰 te偶 oczekuje map. Tu jest bardzo podobna sytuacja. Wr臋cz analogia. Bo te偶 mo偶na tworzy膰 ju偶 teraz wy艂膮cznie nowe scenariusze tak jak by艂o na pocz膮tku z edytorem do The Bus. Nie byli w stanie zrobi膰 sami szybko DLC i po naradzie w TML dali t膮 mo偶liwo艣膰. Wtedy m贸wiono o tym, 偶e blokuj膮 bo nie chc膮 darmowej konkurencji.

Ciekawe czy przeprosisz... 馃檪

Edited by adamets2
  • I disagree 1
  • Haha 1
Posted (edited)
44 minuty temu, adamets2 napisa艂(a):

Mo偶na by艂o robi膰 wy艂膮cznie nowe rozk艂ady jazdy na Berlinie. Nic wi臋cej.

To o czym m贸wisz to 'In-Game Line/Route edytor' i zosta艂 wydany w pierwszej fazie EA. Tak wi臋c mylisz ze sob膮 dwie r贸偶ne rzeczy.聽

I w og贸le po co si臋 do mnie przyczepiasz o The Bus jak jeste艣my w temacie SimRail

聽Bo notorycznie pleciesz nieprawd臋, wi臋c cie prostuj臋 偶eby艣 nie wprowadza艂 innych niepotrzebnie w b艂膮d.聽

Tak si臋 sk艂ada, 偶e jestem z The Bus niemal od samego pocz膮tku. I znalaz艂e艣 sobie na google road map臋 i ju偶 wszystko wiesz?

Przysz艂o ci kiedy艣 do g艂owy 偶e kto艣 inny r贸wnie偶 mo偶e by膰 jako艣 powi膮zany z t膮 gr膮? By膰 mo偶e nawet bli偶ej lub d艂u偶ej? I jest to pytanie retoryczne na kt贸re nie musisz odpowiada膰 bo obaj wiemy, 偶e nie. BTW to jest oficjalna roadmapa dla The Bus i wpis o edytorze map/scenerii zosta艂 dodany w lutym 2021 roku jeszcze zanim gra wesz艂a w pierwsz膮 faz臋 EA.聽聽

Ciekawe czy przeprosisz xDD

the_bus_map_modding2.png

Edited by Rafa艂
  • I agree 1
Posted (edited)

Nie wiem sk膮d czerpiesz te informacje. Jak pisa艂em. Na pocz膮tku edytor jedynie oferowa艂 mo偶liwo艣膰 robienia w艂asnych rozk艂ad贸w po Berlinie. Nie wiem czy si臋 nazywa艂 game-in-line czy jeszcze inaczej. Przez jaki艣 rok albo d艂u偶ej by艂y wy艂膮cznie w warsztacie steam do pobrania same rozk艂ady i malowania. Mo偶liwo艣膰 robienia map nie by艂a bardzo d艂ugo zapowiadana i wdro偶ona niemal z zaskoczenia. Owszem w road mapie by艂 ca艂y czas podany edytor, ale jest edytor i edytor. Zupe艂nie co innego jak mo偶na zrobi膰 rozk艂ad a co innego jak ca艂膮 map臋.

Je艣li chodzi o nazewnictwo to owszem przeprosz臋. Ale od strony zwyk艂ego gracza to nie ma znaczenia czy si臋 nazywa艂 game-in-line czy "ba艣ka robi na drutach" 馃檪聽TML szumnie nazywa艂 to edytorem a by艂y tylko rozk艂ady. Efekt dok艂adnie IDENTYCZNY jak tu tylko inne nazewnictwo. Mo偶liwo艣膰 robienia map by艂a strza艂em w dziesi膮tk臋 i 偶eby si臋 ju偶 nie spiera膰 o s艂owa chyba oboje i nie tylko my marzymy aby r贸wnie偶 w SimRail ludzie mogli tworzy膰 w艂asne mapy 馃檪

Edited by adamets2
  • I disagree 1
Posted (edited)
W dniu 19.01.2026 o 17:49, adamets2 napisa艂(a):

Nie wiem sk膮d czerpiesz te informacje.

Z oficjalnych 藕r贸de艂 oraz z tego co si臋 faktycznie wydarzy艂o. Mylisz edytor linii z edytorem scenerii i pleciesz co ci 艣lina na j臋zyk przyniesie. Informacje dot. edytora scenerii pojawia艂y si臋 ju偶 w 2020 roku na d艂ugo przez pierwsz膮 faz膮 wczesnego dost臋pu (screen z forum tml w za艂膮czniku - zaznaczy艂em ci daty i to co musisz sobie przet艂umaczy膰, ch艂opaki zbierali informacje dot. gry z materia艂贸w prasowych i wywiad贸w i dostali oficjalny FAQ).聽

Przez jaki艣 rok albo d艂u偶ej by艂y wy艂膮cznie w warsztacie steam do pobrania same rozk艂ady i malowania.

Bo gra by艂a w pierwszej fazie wczesnego dost臋pu a edytor scenerii by艂 zaplanowany na drug膮 faz臋!聽

Mo偶liwo艣膰 robienia map nie by艂a bardzo d艂ugo zapowiadana i wdro偶ona niemal z zaskoczenia

Screen z za艂膮cznika do tego postu po raz 2gi plus powy偶szy screen z oficjalnej roadmapy.聽

Owszem w road mapie by艂 ca艂y czas podany edytor, ale jest edytor i edytor. Zupe艂nie co innego jak mo偶na zrobi膰 rozk艂ad a co innego jak ca艂膮 map臋.

Nie wiem ju偶 jak ci odpowiada膰 nie u偶ywaj膮c inwektyw. Chocia偶 pobie偶nie przeczytaj screen roadmapy, dos艂ownie w kolumnie obok dot. fazy pierwszej jest 'Line/Route Editor'. Powiedzie膰, 偶e r臋ce opadaj膮 to nie powiedzie膰 nic.聽

the_bus_map_modding4.png

Ciekawe czy przeprosisz....聽

Edited by Rafa艂
  • I disagree 1
  • I agree 2
Posted (edited)

Dzi臋kuj臋 Wam za pozytywne komentarze. Co prawda nie chcia艂em rozp臋tywa膰 burzy w temacie, jakkolwiek ceni臋 sobie komentarze ka偶dego. Siedz臋 co prawda w symulacji lotniczej, od prawie 30 lat i w tym jestem specjalist膮. Natomiast kolej to te偶 du偶a cz臋艣膰 moich zainteresowa艅. I to tak troch臋 boli - bo niby mamy najlepszy symulator kolejowy na rynku, a na pewno z ogromnym potencja艂em. A z drugiej strony - tak jak 艣wietnie napisa艂 Matys - czy jest sens 偶eby strz臋pi膰 ten j臋zyk? Ja naprawd臋 szanuj臋 ca艂y wk艂ad i ogrom pracy tw贸rc贸w i wszystkich ludzi z Simrailem zwi膮zanych - wiem ile czasu zajmuje zabawa z programowaniem, budowaniem modeli 3D, pisaniem w艂asnych scenariuszy czy program贸w do symulatora. Wiem, bo robi臋 to bardzo d艂ugo.. Wiem, 偶e standard ma znaczenie - ale przy dzisiejszej technologii, a przede wszystkim pasji i zaanga偶owaniu ludzi, kt贸rzy chc膮 to robi膰 i zrobi膮 (i to szybko), rozw贸j tej platformy mo偶e nast膮pi膰 w zastraszaj膮cym tempie. Marzy mi si臋 to, 偶eby uda艂o si臋 odwzorowa膰 wi臋kszo艣膰 szlak贸w w Polsce, na start przynajmniej tych wi臋kszych. 呕eby przeprowadzi膰 poci膮g ze Szczecina G艂贸wnego przez Pozna艅 do Przemy艣la. 呕eby przejecha膰 przez Wroc艂aw. I na pewno te szlaki czy scenerie nie b臋d膮 na pocz膮tku idealne - ale znaj膮c naszych tw贸rc贸w - b臋d膮 na wysokim poziomie i b臋d膮 uaktualniane. Ja to wiem i w to wierz臋. Skoro mamy najlepszych tw贸rc贸w na rynku lotniczym, mamy i tutaj. Wystarczy spojrze膰 na zaanga偶owanie ludzi w maszynie czy td2 - jest ogromne. I tak jak m贸wi Matys - te argumenty kt贸re s艂ysz臋 przeciw to jaka艣 wierutna bzdura. Troch臋 tak na zasadzie - dajcie nam czas to zrobimy jeden poci膮g i jedn膮 tras臋 w roku, wy nam zap艂acicie, my co艣 tam zarobimy bo i tak zajmujemy si臋 jeszcze innymi rzeczami. Ja po prostu nie rozumiem i nie zrozumiem - niech si臋 simrail otworzy na 艣wiat, da ludziom tworzy膰. B臋d膮 na tym zarabia膰 du偶o du偶o wi臋cej. Tylko trzeba ch臋ci zaanga偶owania i przede wszystkim - wsp贸艂pracy. Projekt MSFS upad艂 lata temu, bo Microsoft nie wiedzia艂 jak chwyci膰 temat. Od 2020 roku jest to jeden z najwi臋kszych projekt贸w na ziemi z pot臋偶nym bud偶etem. Zr贸bmy to samo - ale rozmawiajmy i id藕my w艂a艣ciw膮 艣cie偶k膮. I ja naprawd臋 rozumiem ruch w stron臋 gracza konsolowego - wi臋kszy dop艂yw got贸wki i reklama. Ale nie pope艂niajmy b艂臋d贸w - 艣wiat jakiegokolwiek symulatora to pasjonaci maniacy i ludzie kt贸rzy tym 偶yj膮. Na takich zawsze si臋 jakikolwiek projekt zaczyna - i z nimi umiera.

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie my艣l膮cych 馃檪

Elo 馃檪

Edited by jazzmanPL
  • Like 3
  • I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy