jazzmanPL Posted Thursday at 01:58 PM Posted Thursday at 01:58 PM (edited) Witam, Czy ktoś ma może pojęcie kiedy pojawi się zapowiadany od dawna edytor? Jestem przekonany, że wiele osób czeka na możliwość stworzenia nowych szlaków i stacji, a aktualny stan rzeczy raczej zniechęca niż sprzyja. Nie rozumiem, dlaczego taki edytor nie powstał już na samym początku? Przecież możliwość tworzenia dodatków jest dla każdego symulatora takim "być albo nie być". Porządny edytor umożliwiłby rozwój sima i tchnął w niego wreszcie trochę życia. Może ktoś to wyjaśnić, bo ja po prostu nie rozumiem, jak symulator z takimi ambicjami wbija sobie od kilku lat gwoździe do trumny. Edited Thursday at 01:58 PM by jazzmanPL
adisuper Posted Thursday at 02:10 PM Posted Thursday at 02:10 PM Edytor edytorem natomiast jeśli chodzio modele to Eridor na ostatnium przedpremierowym live ze Skody wspomniał,że nawet jak społeczność ma je dawno gotowe to i tak by musiały spełniać szereg dość twardych restrykcji, więc to nie jest takie hop siup.że zrobisz trasę czy model loka i Ci od razu go zaakceptują. Trzeba czekać.
misiek_131415 Posted Thursday at 02:35 PM Posted Thursday at 02:35 PM 30 minut temu, jazzmanPL napisał(a): Czy ktoś ma może pojęcie kiedy pojawi się zapowiadany od dawna edytor? Prawdopodobnie NIGDY dla trybu multi. Dla singla jeżeli już, to bardzo okrojony w stosunku do Twoich obecnych oczekiwań. 30 minut temu, jazzmanPL napisał(a): Jestem przekonany, że wiele osób czeka na możliwość stworzenia nowych szlaków i stacji, a aktualny stan rzeczy raczej zniechęca niż sprzyja. Prawdopodobnie NIGDY nie dodasz do trybu multi szlaku lub własnej stacji. 32 minuty temu, jazzmanPL napisał(a): Porządny edytor umożliwiłby rozwój sima i tchnął w niego wreszcie trochę życia. Symulator żyje. Codziennie serwer PL3 pęka w szwach. Podsumowując - przestańcie marzyć że będziecie sobie sami robić trasę hel- gdynia i nurka do tego jeszcze. 1 2 2
jazzmanPL Posted Thursday at 07:28 PM Author Posted Thursday at 07:28 PM (edited) Jak dla mnie to jakaś paranoja. Why not? Od lar robię scenerie lotnisk i malowania samolotów oraz swoje programy do flight simulatora. Tam system jest i działa od dawna. A tutaj chodzi się jakimiś opłotkami i 3 lata pracuje nad opcją zapisania stanu gry. Nie rozumiem w ogóle istoty tego problemu - logo edytora pojawiło się już na samym początku bety. Poza tym restrykcje restrykcjami, zawsze dodatki musza spełniać jakieś wymogi narzucone przez twórców. I skoro system multi działa aktualnie na tych kilku szlakach, to jak ktoś doda nowe i zostaną zatwierdzone, to chyba lepiej bo 1. będzie więcej możliwości wyboru trasy 2. więcej osób zainteresuje się tematem 3. będzie można rozwinąć projekt w dużo większym tempie? Bo w aktualnym to w przeciągu kolejnych 20 lat, pojawi się może z 10 lokomotyw i 5 szlaków. WOW serio? To jest prawidłowa ścieżka rozwoju? No raczej nie. Jest sztab ludzi którzy robią super rzeczy do maszyny i td2 to zrobią i tutaj. I jeszcze może będą mogli na tym zarobić, bo gdyby powstał system sprzedaży dodatków, to lokomotywa ruszyła by wreszcie do przodu, a nie wlokła się jak stonka w PRLu. Ale może aktualny stan rzeczy komuś jest na rękę. Pozdro Edited Thursday at 07:30 PM by jazzmanPL 6
Matys Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago W dniu 15.01.2026 o 20:28, jazzmanPL napisał(a): Jak dla mnie to jakaś paranoja. Why not? Od lar robię scenerie lotnisk i malowania samolotów oraz swoje programy do flight simulatora. Tam system jest i działa od dawna. A tutaj chodzi się jakimiś opłotkami i 3 lata pracuje nad opcją zapisania stanu gry. Nie rozumiem w ogóle istoty tego problemu - logo edytora pojawiło się już na samym początku bety. Poza tym restrykcje restrykcjami, zawsze dodatki musza spełniać jakieś wymogi narzucone przez twórców. I skoro system multi działa aktualnie na tych kilku szlakach, to jak ktoś doda nowe i zostaną zatwierdzone, to chyba lepiej bo 1. będzie więcej możliwości wyboru trasy 2. więcej osób zainteresuje się tematem 3. będzie można rozwinąć projekt w dużo większym tempie? Bo w aktualnym to w przeciągu kolejnych 20 lat, pojawi się może z 10 lokomotyw i 5 szlaków. WOW serio? To jest prawidłowa ścieżka rozwoju? No raczej nie. Jest sztab ludzi którzy robią super rzeczy do maszyny i td2 to zrobią i tutaj. I jeszcze może będą mogli na tym zarobić, bo gdyby powstał system sprzedaży dodatków, to lokomotywa ruszyła by wreszcie do przodu, a nie wlokła się jak stonka w PRLu. Ale może aktualny stan rzeczy komuś jest na rękę. Pozdro Szkoda strzępić ryja. Na forum jest beton odnośnie rozwijania przez użytkowników tras/lokomotyw i nie tylko (część "PRO" userów). Ich jedynym argumentem jest to, że NIE DA SIĘ. Nie jesteś programistą, itp. Tak samo możliwość stawiania własnych serwerów. Nie w takich tytułach społeczność sobie z tym radzi, nie raz lepiej od twórców. Beton jest betonem i niech sobie nim będzie. Z czasem i tak się wykruszy. Kolejny super argument: "przestańcie marzyć że będziecie sobie sami robić trasę hel- gdynia i nurka do tego jeszcze." Też pozdrawiam i nie przestań marzyć 😉 1
adamets2 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze 🙂 (w tym wypadku spodziewane). W The Bus kilka lat zajęło TML danie zgody na modowanie jak już wiedzieli, że w swoim tempie nie dadzą rady szybko zrobić nowych DLC.
Rafał Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): W The Bus kilka lat zajęło TML danie zgody na modowanie jak już wiedzieli, że w swoim tempie nie dadzą rady szybko zrobić nowych DLC. Boże dlaczego ty zawsze wypisujesz jakieś dziwne rzeczy wyssane z palca. Map Modding Kit był w roadmapie rozpisany na Phase 2.0 od samego początku i dokładnie w trakcie trwania tej fazy wczesnego dostępu został udostępniony, był z resztą jednym z kluczowych aspektów fazy drugiej EA. Faza 2.0 rozpoczęła się w grudniu 2022, edytor został udostępniony zdaje się w marcu 2023. Edited 5 hours ago by Rafał 1 1 1
adamets2 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) A dlaczego ty się ciągle mądrzysz? Piszesz bzdury w tym temacie! Tak się składa, że jestem z The Bus niemal od samego początku. I znalazłeś sobie na google road mapę i już wszystko wiesz? Wiesz co zawierał edytor zaraz po wyjściu i co było w planach? Plany... 🙂 Można było robić wyłącznie nowe rozkłady jazdy na Berlinie. Nic więcej. Żadnych nowych map. Nie pamiętam czy była nawet możliwość robienia modów typu radio czy ruch Ai. Bo chyba też nie. Dopiero po jakimś czasie ok roku jak dobrze pamiętam TML dał zielone światło do map. Pod naciskiem społeczności... I w ogóle po co się do mnie przyczepiasz o The Bus jak jesteśmy w temacie SimRail gdzie społeczność też oczekuje map. Tu jest bardzo podobna sytuacja. Wręcz analogia. Bo też można tworzyć już teraz wyłącznie nowe scenariusze tak jak było na początku z edytorem do The Bus. Nie byli w stanie zrobić sami szybko DLC i po naradzie w TML dali tą możliwość. Wtedy mówiono o tym, że blokują bo nie chcą darmowej konkurencji. Ciekawe czy przeprosisz... 🙂 Edited 3 hours ago by adamets2 1 1
Rafał Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 44 minuty temu, adamets2 napisał(a): Można było robić wyłącznie nowe rozkłady jazdy na Berlinie. Nic więcej. To o czym mówisz to 'In-Game Line/Route edytor' i został wydany w pierwszej fazie EA. Tak więc mylisz ze sobą dwie różne rzeczy. 44 minuty temu, adamets2 napisał(a): I w ogóle po co się do mnie przyczepiasz o The Bus jak jesteśmy w temacie SimRail Bo notorycznie pleciesz nieprawdę, więc cie prostuję żebyś nie wprowadzał innych niepotrzebnie w błąd. 44 minuty temu, adamets2 napisał(a): Tak się składa, że jestem z The Bus niemal od samego początku. I znalazłeś sobie na google road mapę i już wszystko wiesz? Przyszło ci kiedyś do głowy że ktoś inny również może być jakoś powiązany z tą grą? Być może nawet bliżej lub dłużej? I jest to pytanie retoryczne na które nie musisz odpowiadać bo obaj wiemy, że nie. BTW to jest oficjalna roadmapa dla The Bus i wpis o edytorze map/scenerii został dodany w lutym 2021 roku jeszcze zanim gra weszła w pierwszą fazę EA. Ciekawe czy przeprosisz xDD Edited 3 hours ago by Rafał 1
adamets2 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Nie wiem skąd czerpiesz te informacje. Jak pisałem. Na początku edytor jedynie oferował możliwość robienia własnych rozkładów po Berlinie. Nie wiem czy się nazywał game-in-line czy jeszcze inaczej. Przez jakiś rok albo dłużej były wyłącznie w warsztacie steam do pobrania same rozkłady i malowania. Możliwość robienia map nie była bardzo długo zapowiadana i wdrożona niemal z zaskoczenia. Owszem w road mapie był cały czas podany edytor, ale jest edytor i edytor. Zupełnie co innego jak można zrobić rozkład a co innego jak całą mapę. Jeśli chodzi o nazewnictwo to owszem przeproszę. Ale od strony zwykłego gracza to nie ma znaczenia czy się nazywał game-in-line czy "baśka robi na drutach" 🙂 TML szumnie nazywał to edytorem a były tylko rozkłady. Efekt dokładnie IDENTYCZNY jak tu tylko inne nazewnictwo. Możliwość robienia map była strzałem w dziesiątkę i żeby się już nie spierać o słowa chyba oboje i nie tylko my marzymy aby również w SimRail ludzie mogli tworzyć własne mapy 🙂 Edited 3 hours ago by adamets2 1
Rafał Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 31 minut temu, adamets2 napisał(a): Nie wiem skąd czerpiesz te informacje. Z oficjalnych źródeł oraz z tego co się faktycznie wydarzyło. Mylisz edytor linii z edytorem scenerii i pleciesz co ci ślina na język przyniesie. Informacje dot. edytora scenerii pojawiały się już w 2020 roku na długo przez pierwszą fazą wczesnego dostępu (screen z forum tml w załączniku - zaznaczyłem ci daty i to co musisz sobie przetłumaczyć, chłopaki zbierali informacje dot. gry z materiałów prasowych i wywiadów i dostali oficjalny FAQ). 31 minut temu, adamets2 napisał(a): Przez jakiś rok albo dłużej były wyłącznie w warsztacie steam do pobrania same rozkłady i malowania. Bo gra była w pierwszej fazie wczesnego dostępu a edytor scenerii był zaplanowany na drugą fazę! 31 minut temu, adamets2 napisał(a): Możliwość robienia map nie była bardzo długo zapowiadana i wdrożona niemal z zaskoczenia Screen z załącznika do tego postu po raz 2gi plus powyższy screen z oficjalnej roadmapy. 31 minut temu, adamets2 napisał(a): Owszem w road mapie był cały czas podany edytor, ale jest edytor i edytor. Zupełnie co innego jak można zrobić rozkład a co innego jak całą mapę. Nie wiem już jak ci odpowiadać nie używając inwektyw. Chociaż pobieżnie przeczytaj screen roadmapy, dosłownie w kolumnie obok dot. fazy pierwszej jest 'Line/Route Editor'. Powiedzieć, że ręce opadają to nie powiedzieć nic. Edited 2 hours ago by Rafał
Recommended Posts