margi1 Posted April 19 Posted April 19 Po nieca艂ych 3 miesi膮cach uda艂o mi si臋 uko艅czy膰 kolejny scenariusz w oparciu o rzeczywisty rozk艂ad jazdy poci膮g贸w. Tym razem jego motywem przewodnim jest jazda poci膮giem聽 TLK 73100 Miechowita relacji Pozna艅 G艂贸wny - Krak贸w G艂贸wny. Jazda odbywa si臋 na dost臋pnym odcinku w SimRail Starzyny - Krak贸w G艂贸wny. W scenariuszu s膮 zdarzenia losowe, wi臋c przejazd za ka偶dym razem mo偶e by膰 inny. Ponadto od Miechowa 8 minut za nami jedzie poci膮g Express Intercity Premium relacji Gdynia G艂贸wna - Krak贸w G艂贸wny. W przypadku z艂apania przez nas op贸藕nienia 5 minut mo偶emy zosta膰 skierowani na boczny tor w celu przepuszczenia Pendolino. Po doje藕dzie do stacji docelowej wyruszamy pr贸偶nym poci膮giem w kierunku Krakowa P艂aszowa. 聽 Scenariusz nale偶y wypakowa膰 do katalogu: SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\ 聽 聽 After less than 3 months, I managed to complete another scenario based on an actual train timetable. This time, its main theme is a ride on the TLK 73100 Miechowita train on the Pozna艅 G艂贸wny - Krak贸w G艂贸wny route. The ride takes place on an available section in SimRail Starzyny - Krak贸w G艂贸wny. The scenario includes random events, so the ride may be different each time. In addition, from Miech贸w, an Express Intercity Premium train on the Gdynia G艂贸wna - Krak贸w G艂贸wny route is traveling 8 minutes behind us. If we are delayed by 5 minutes, we may be directed to a side track to let the Pendolino pass. After reaching the destination station, we set off on an empty train towards Krak贸w P艂asz贸w. The scenario should be unpacked to directory: SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\ 聽 聽 TLK73100.zip 8 2
eSPeIKaE Posted April 22 Posted April 22 (edited) Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa si臋 w lecie oraz post贸j w Krakowie- b艂膮d z zegarem, kt贸ry post贸j ten zaczyna odlicza膰 dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygna艂u zezwalaj膮cego na wyjazd w kierunku P艂aszowa. Przyda艂by si臋 r贸wnie偶 w opisie scenariusza plik .png "Route", kt贸ry pokazywa艂by nasz膮 tras臋. Reszta bez zarzutu. Dzi臋kuj臋 bardzo! 馃檪 Edited April 22 by eSPeIKaE
Adamk107 Posted April 22 Posted April 22 Mi niestety scenariusz nie zadzia艂a艂 do ko艅ca jak powinien. Po przepuszczeniu w Koz艂owie poci膮gu 5326 i je藕dzie za nim do Miechowa zrobi艂o si臋 5 minut op贸藕nienia. Nie by艂oby w tym nic z艂ego, gdyby nie fakt, 偶e dy偶urny nie poda艂 przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zd膮偶y艂o przyjecha膰 pendolino i zbli偶y膰 si臋 do mnie na odleg艂o艣膰 kilkudziesi臋ciu metr贸w. Nawet pomimo tego, nie dosta艂em wjazdu w stacj臋. Licz臋 na to, 偶e zostanie to poprawione, bo zapowiada艂 si臋 przyjemny scenariusz.
margi1 Posted April 22 Author Posted April 22 3 godziny temu, Adamk107 napisa艂(a): Mi niestety scenariusz nie zadzia艂a艂 do ko艅ca jak powinien. Po przepuszczeniu w Koz艂owie poci膮gu 5326 i je藕dzie za nim do Miechowa zrobi艂o si臋 5 minut op贸藕nienia. Nie by艂oby w tym nic z艂ego, gdyby nie fakt, 偶e dy偶urny nie poda艂 przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zd膮偶y艂o przyjecha膰 pendolino i zbli偶y膰 si臋 do mnie na odleg艂o艣膰 kilkudziesi臋ciu metr贸w. Nawet pomimo tego, nie dosta艂em wjazdu w stacj臋. Licz臋 na to, 偶e zostanie to poprawione, bo zapowiada艂 si臋 przyjemny scenariusz. Tu by艂 problem raczej z wyjazdem 5326, nie wszystkie coroutine'y dzia艂aj膮 w SimRail jak nale偶y. Teraz zosta艂o to poprawione. Jak b臋d膮 jakie艣 uwagi, to prosz臋 o ich przesy艂anie. W za艂膮czeniu przesy艂am plik mission.zip z poprawionym plikiem mission.lua, do zast膮pienia starego pliku. mission.zip 1
margi1 Posted April 22 Author Posted April 22 16 godzin temu, eSPeIKaE napisa艂(a): Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa si臋 w lecie oraz post贸j w Krakowie- b艂膮d z zegarem, kt贸ry post贸j ten zaczyna odlicza膰 dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygna艂u zezwalaj膮cego na wyjazd w kierunku P艂aszowa. Przyda艂by si臋 r贸wnie偶 w opisie scenariusza plik .png "Route", kt贸ry pokazywa艂by nasz膮 tras臋. Reszta bez zarzutu. Dzi臋kuj臋 bardzo! 馃檪 Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima by艂a, tego dnia. Temperatury ustawione s膮 na ujemne, a w okolicy tego dnia nie by艂o 艣niegu 馃檪聽(sprawdza艂em na kamerach internetowych 馃檪 ) Je艣li chodzi post贸j w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu poci膮gu od razu powinien si臋 uruchomi膰 zegar tak jak w Miechowie, pocz膮tek wysiadania pasa偶er贸w uruchamia po pewnym czasie wyjazd do P艂aszowa. W g艂贸wnym katalogu jest plik map.png, kt贸ry powinien wy艣wietla膰 map臋 przedstawiaj膮c膮 tras臋 i u mnie si臋 wy艣wietla. Poza tym dzi臋ki za komentarz.
Hamster Cheeks Posted April 23 Posted April 23 This scenario I enjoyed with plenty of ai, a lovely time of day for lighting and of course having English speaking is much appreciated. Many thanks @margi1聽馃憤 1
eSPeIKaE Posted April 24 Posted April 24 (edited) W dniu 22.04.2025 o 18:59, margi1 napisa艂(a): Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima by艂a, tego dnia. Temperatury ustawione s膮 na ujemne, a w okolicy tego dnia nie by艂o 艣niegu 馃檪聽(sprawdza艂em na kamerach internetowych 馃檪 ) Je艣li chodzi post贸j w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu poci膮gu od razu powinien si臋 uruchomi膰 zegar tak jak w Miechowie, pocz膮tek wysiadania pasa偶er贸w uruchamia po pewnym czasie wyjazd do P艂aszowa. W g艂贸wnym katalogu jest plik map.png, kt贸ry powinien wy艣wietla膰 map臋 przedstawiaj膮c膮 tras臋 i u mnie si臋 wy艣wietla. Poza tym dzi臋ki za komentarz. A to ciekawostka z t膮 por膮 roku. Zwracam honor zatem. Tak, faktycznie jest ten plik i tu r贸wnie偶 moja pomy艂ka. 呕ycz臋 powodzenia w tworzeniu dalszych scenariuszy! 馃 Edited April 24 by eSPeIKaE 1
Vixterex Posted April 27 Posted April 27 ja mam nietypowy problem. Sko艅czy艂em w krakowie, ale scenariusz si臋 nie ko艅czy XD.
margi1 Posted April 27 Author Posted April 27 Godzin臋 temu, Vixterex napisa艂(a): ja mam nietypowy problem. Sko艅czy艂em w krakowie, ale scenariusz si臋 nie ko艅czy XD. Wyjazd do Krakowa P艂aszowa jako pr贸偶ny sk艂ad jeszcze jest :). 1
Pagor Posted April 28 Posted April 28 Niestety w momencie przepuszczania poci膮gu 5306 dzieje si臋 anomalia. Stoj臋 na torze bocznym w Batowicach. Na torze 1 przelot 艣wieci dla po艣piecha. Ja stoj臋, stoj臋 i stoj臋... 20 minut mija, a go jak nie by艂o, tak i nie ma.聽聽 Przesy艂am log聽 SimRail_log_2025-04-28_16-28-21.txt
margi1 Posted April 29 Author Posted April 29 13 godzin temu, Pagor napisa艂(a): Niestety w momencie przepuszczania poci膮gu 5306 dzieje si臋 anomalia. Stoj臋 na torze bocznym w Batowicach. Na torze 1 przelot 艣wieci dla po艣piecha. Ja stoj臋, stoj臋 i stoj臋... 20 minut mija, a go jak nie by艂o, tak i nie ma.聽聽 Przesy艂am log聽 SimRail_log_2025-04-28_16-28-21.txt 3.2 MB聽路聽1 pobranie Dzi臋ki za log, to u艂atwi艂o znalezienie problemu. 5306 nie wjecha艂 w og贸le do Miechowa, bo troch臋 d艂ugo wyje偶d偶a艂e艣 stamt膮d. Zmieni艂em spos贸b wjazdu jego do Miechowa i ten problem nie powinien si臋 ju偶 zdarza膰. W za艂膮czeniu w archiwum mission.zip przesy艂am poprawiony plik mission.lua, kt贸rym nale偶y zast膮pi膰 poprzedni plik. mission.zip 1
Recommended Posts