Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po nieca艂ych 3 miesi膮cach uda艂o mi si臋 uko艅czy膰 kolejny scenariusz w oparciu o rzeczywisty rozk艂ad jazdy poci膮g贸w. Tym razem jego motywem przewodnim jest jazda poci膮giem聽 TLK 73100 Miechowita relacji Pozna艅 G艂贸wny - Krak贸w G艂贸wny. Jazda odbywa si臋 na dost臋pnym odcinku w SimRail Starzyny - Krak贸w G艂贸wny. W scenariuszu s膮 zdarzenia losowe, wi臋c przejazd za ka偶dym razem mo偶e by膰 inny. Ponadto od Miechowa 8 minut za nami jedzie poci膮g Express Intercity Premium relacji Gdynia G艂贸wna - Krak贸w G艂贸wny. W przypadku z艂apania przez nas op贸藕nienia 5 minut mo偶emy zosta膰 skierowani na boczny tor w celu przepuszczenia Pendolino. Po doje藕dzie do stacji docelowej wyruszamy pr贸偶nym poci膮giem w kierunku Krakowa P艂aszowa.

Scenariusz nale偶y wypakowa膰 do katalogu:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\

After less than 3 months, I managed to complete another scenario based on an actual train timetable. This time, its main theme is a ride on the TLK 73100 Miechowita train on the Pozna艅 G艂贸wny - Krak贸w G艂贸wny route. The ride takes place on an available section in SimRail Starzyny - Krak贸w G艂贸wny. The scenario includes random events, so the ride may be different each time. In addition, from Miech贸w, an Express Intercity Premium train on the Gdynia G艂贸wna - Krak贸w G艂贸wny route is traveling 8 minutes behind us. If we are delayed by 5 minutes, we may be directed to a side track to let the Pendolino pass. After reaching the destination station, we set off on an empty train towards Krak贸w P艂asz贸w.

The scenario should be unpacked to directory:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\

TLK73100.zip

• Like 8
  • Thanks 2
Posted (edited)

Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa si臋 w lecie oraz post贸j w Krakowie- b艂膮d z zegarem, kt贸ry post贸j ten zaczyna odlicza膰 dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygna艂u zezwalaj膮cego na wyjazd w kierunku P艂aszowa. Przyda艂by si臋 r贸wnie偶 w opisie scenariusza plik .png "Route", kt贸ry pokazywa艂by nasz膮 tras臋. Reszta bez zarzutu. Dzi臋kuj臋 bardzo! 馃檪

Edited by eSPeIKaE
Posted

Mi niestety scenariusz nie zadzia艂a艂 do ko艅ca jak powinien. Po przepuszczeniu w Koz艂owie poci膮gu 5326 i je藕dzie za nim do Miechowa zrobi艂o si臋 5 minut op贸藕nienia. Nie by艂oby w tym nic z艂ego, gdyby nie fakt, 偶e dy偶urny nie poda艂 przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zd膮偶y艂o przyjecha膰 pendolino i zbli偶y膰 si臋 do mnie na odleg艂o艣膰 kilkudziesi臋ciu metr贸w. Nawet pomimo tego, nie dosta艂em wjazdu w stacj臋. Licz臋 na to, 偶e zostanie to poprawione, bo zapowiada艂 si臋 przyjemny scenariusz.obraz_2025-04-22_152151150.thumb.png.ec3c17987221172271a7ea18a901c427.pngZrzutekranu(82).thumb.png.1822e7f6ce0459a5ef479c575fcdbb9f.png

Posted
3 godziny temu, Adamk107 napisa艂(a):

Mi niestety scenariusz nie zadzia艂a艂 do ko艅ca jak powinien. Po przepuszczeniu w Koz艂owie poci膮gu 5326 i je藕dzie za nim do Miechowa zrobi艂o si臋 5 minut op贸藕nienia. Nie by艂oby w tym nic z艂ego, gdyby nie fakt, 偶e dy偶urny nie poda艂 przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zd膮偶y艂o przyjecha膰 pendolino i zbli偶y膰 si臋 do mnie na odleg艂o艣膰 kilkudziesi臋ciu metr贸w. Nawet pomimo tego, nie dosta艂em wjazdu w stacj臋. Licz臋 na to, 偶e zostanie to poprawione, bo zapowiada艂 si臋 przyjemny scenariusz.obraz_2025-04-22_152151150.thumb.png.ec3c17987221172271a7ea18a901c427.pngZrzutekranu(82).thumb.png.1822e7f6ce0459a5ef479c575fcdbb9f.png

Tu by艂 problem raczej z wyjazdem 5326, nie wszystkie coroutine'y dzia艂aj膮 w SimRail jak nale偶y. Teraz zosta艂o to poprawione. Jak b臋d膮 jakie艣 uwagi, to prosz臋 o ich przesy艂anie. W za艂膮czeniu przesy艂am plik mission.zip z poprawionym plikiem mission.lua, do zast膮pienia starego pliku.

mission.zip

• Thanks 1
Posted
16 godzin temu, eSPeIKaE napisa艂(a):

Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa si臋 w lecie oraz post贸j w Krakowie- b艂膮d z zegarem, kt贸ry post贸j ten zaczyna odlicza膰 dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygna艂u zezwalaj膮cego na wyjazd w kierunku P艂aszowa. Przyda艂by si臋 r贸wnie偶 w opisie scenariusza plik .png "Route", kt贸ry pokazywa艂by nasz膮 tras臋. Reszta bez zarzutu. Dzi臋kuj臋 bardzo! 馃檪

Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima by艂a, tego dnia. Temperatury ustawione s膮 na ujemne, a w okolicy tego dnia nie by艂o 艣niegu 馃檪聽(sprawdza艂em na kamerach internetowych 馃檪 ) Je艣li chodzi post贸j w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu poci膮gu od razu powinien si臋 uruchomi膰 zegar tak jak w Miechowie, pocz膮tek wysiadania pasa偶er贸w uruchamia po pewnym czasie wyjazd do P艂aszowa. W g艂贸wnym katalogu jest plik map.png, kt贸ry powinien wy艣wietla膰 map臋 przedstawiaj膮c膮 tras臋 i u mnie si臋 wy艣wietla. Poza tym dzi臋ki za komentarz.

Posted (edited)
W dniu 22.04.2025 o 18:59, margi1 napisa艂(a):

Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima by艂a, tego dnia. Temperatury ustawione s膮 na ujemne, a w okolicy tego dnia nie by艂o 艣niegu 馃檪聽(sprawdza艂em na kamerach internetowych 馃檪 ) Je艣li chodzi post贸j w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu poci膮gu od razu powinien si臋 uruchomi膰 zegar tak jak w Miechowie, pocz膮tek wysiadania pasa偶er贸w uruchamia po pewnym czasie wyjazd do P艂aszowa. W g艂贸wnym katalogu jest plik map.png, kt贸ry powinien wy艣wietla膰 map臋 przedstawiaj膮c膮 tras臋 i u mnie si臋 wy艣wietla. Poza tym dzi臋ki za komentarz.

A to ciekawostka z t膮 por膮 roku. Zwracam honor zatem. Tak, faktycznie jest ten plik i tu r贸wnie偶 moja pomy艂ka. 呕ycz臋 powodzenia w tworzeniu dalszych scenariuszy! 馃

Edited by eSPeIKaE
  • Like 1
Posted
Godzin臋 temu, Vixterex napisa艂(a):

ja mam nietypowy problem. Sko艅czy艂em w krakowie, ale scenariusz si臋 nie ko艅czy XD.

Wyjazd do Krakowa P艂aszowa jako pr贸偶ny sk艂ad jeszcze jest :).

• Haha 1
Posted

Niestety w momencie przepuszczania poci膮gu 5306 dzieje si臋 anomalia. Stoj臋 na torze bocznym w Batowicach. Na torze 1 przelot 艣wieci dla po艣piecha. Ja stoj臋, stoj臋 i stoj臋... 20 minut mija, a go jak nie by艂o, tak i nie ma.聽

Przesy艂am log聽

SimRail_log_2025-04-28_16-28-21.txt

Posted
13 godzin temu, Pagor napisa艂(a):

Niestety w momencie przepuszczania poci膮gu 5306 dzieje si臋 anomalia. Stoj臋 na torze bocznym w Batowicach. Na torze 1 przelot 艣wieci dla po艣piecha. Ja stoj臋, stoj臋 i stoj臋... 20 minut mija, a go jak nie by艂o, tak i nie ma.聽

Przesy艂am log聽

SimRail_log_2025-04-28_16-28-21.txt 3.2 MB聽路聽1 pobranie

Dzi臋ki za log, to u艂atwi艂o znalezienie problemu. 5306 nie wjecha艂 w og贸le do Miechowa, bo troch臋 d艂ugo wyje偶d偶a艂e艣 stamt膮d. Zmieni艂em spos贸b wjazdu jego do Miechowa i ten problem nie powinien si臋 ju偶 zdarza膰. W za艂膮czeniu w archiwum mission.zip przesy艂am poprawiony plik mission.lua, kt贸rym nale偶y zast膮pi膰 poprzedni plik.

mission.zip

• Like 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy