Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po niecałych 3 miesiącach udało mi się ukończyć kolejny scenariusz w oparciu o rzeczywisty rozkład jazdy pociągów. Tym razem jego motywem przewodnim jest jazda pociągiem  TLK 73100 Miechowita relacji Poznań Główny - Kraków Główny. Jazda odbywa się na dostępnym odcinku w SimRail Starzyny - Kraków Główny. W scenariuszu są zdarzenia losowe, więc przejazd za każdym razem może być inny. Ponadto od Miechowa 8 minut za nami jedzie pociąg Express Intercity Premium relacji Gdynia Główna - Kraków Główny. W przypadku złapania przez nas opóźnienia 5 minut możemy zostać skierowani na boczny tor w celu przepuszczenia Pendolino. Po dojeździe do stacji docelowej wyruszamy próżnym pociągiem w kierunku Krakowa Płaszowa.

Scenariusz należy wypakować do katalogu:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\

After less than 3 months, I managed to complete another scenario based on an actual train timetable. This time, its main theme is a ride on the TLK 73100 Miechowita train on the Poznań Główny - Kraków Główny route. The ride takes place on an available section in SimRail Starzyny - Kraków Główny. The scenario includes random events, so the ride may be different each time. In addition, from Miechów, an Express Intercity Premium train on the Gdynia Główna - Kraków Główny route is traveling 8 minutes behind us. If we are delayed by 5 minutes, we may be directed to a side track to let the Pendolino pass. After reaching the destination station, we set off on an empty train towards Kraków Płaszów.

The scenario should be unpacked to directory:

SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\3_Krakow\Scenarios\

TLK73100.zip

• Like 6
  • Thanks 1
Posted (edited)

Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa się w lecie oraz postój w Krakowie- błąd z zegarem, który postój ten zaczyna odliczać dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygnału zezwalającego na wyjazd w kierunku Płaszowa. Przydałby się również w opisie scenariusza plik .png "Route", który pokazywałby naszą trasę. Reszta bez zarzutu. Dziękuję bardzo! 🙂

Edited by eSPeIKaE
Posted

Mi niestety scenariusz nie zadziałał do końca jak powinien. Po przepuszczeniu w Kozłowie pociągu 5326 i jeździe za nim do Miechowa zrobiło się 5 minut opóźnienia. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że dyżurny nie podał przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zdążyło przyjechać pendolino i zbliżyć się do mnie na odległość kilkudziesięciu metrów. Nawet pomimo tego, nie dostałem wjazdu w stację. Liczę na to, że zostanie to poprawione, bo zapowiadał się przyjemny scenariusz.obraz_2025-04-22_152151150.thumb.png.ec3c17987221172271a7ea18a901c427.pngZrzutekranu(82).thumb.png.1822e7f6ce0459a5ef479c575fcdbb9f.png

Posted
3 godziny temu, Adamk107 napisał(a):

Mi niestety scenariusz nie zadziałał do końca jak powinien. Po przepuszczeniu w Kozłowie pociągu 5326 i jeździe za nim do Miechowa zrobiło się 5 minut opóźnienia. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że dyżurny nie podał przez ok. 15 minut wjazdu na tor boczny. W tym czasie zdążyło przyjechać pendolino i zbliżyć się do mnie na odległość kilkudziesięciu metrów. Nawet pomimo tego, nie dostałem wjazdu w stację. Liczę na to, że zostanie to poprawione, bo zapowiadał się przyjemny scenariusz.obraz_2025-04-22_152151150.thumb.png.ec3c17987221172271a7ea18a901c427.pngZrzutekranu(82).thumb.png.1822e7f6ce0459a5ef479c575fcdbb9f.png

Tu był problem raczej z wyjazdem 5326, nie wszystkie coroutine'y działają w SimRail jak należy. Teraz zostało to poprawione. Jak będą jakieś uwagi, to proszę o ich przesyłanie. W załączeniu przesyłam plik mission.zip z poprawionym plikiem mission.lua, do zastąpienia starego pliku.

mission.zip

• Thanks 1
Posted
16 godzin temu, eSPeIKaE napisał(a):

Bardzo prosty, ale i przyjemny scenariusz. Do poprawy jedynie opis, gdzie widnieje pora roku jako zima, a jazda odbywa się w lecie oraz postój w Krakowie- błąd z zegarem, który postój ten zaczyna odliczać dopiero po kilku minutach, po otrzymaniu sygnału zezwalającego na wyjazd w kierunku Płaszowa. Przydałby się również w opisie scenariusza plik .png "Route", który pokazywałby naszą trasę. Reszta bez zarzutu. Dziękuję bardzo! 🙂

Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima była, tego dnia. Temperatury ustawione są na ujemne, a w okolicy tego dnia nie było śniegu 🙂 (sprawdzałem na kamerach internetowych 🙂 ) Jeśli chodzi postój w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu pociągu od razu powinien się uruchomić zegar tak jak w Miechowie, początek wysiadania pasażerów uruchamia po pewnym czasie wyjazd do Płaszowa. W głównym katalogu jest plik map.png, który powinien wyświetlać mapę przedstawiającą trasę i u mnie się wyświetla. Poza tym dzięki za komentarz.

Posted (edited)
W dniu 22.04.2025 o 18:59, margi1 napisał(a):

Pora roku to zima, bo jest 19 luty 2025 :). Niestety taka zima była, tego dnia. Temperatury ustawione są na ujemne, a w okolicy tego dnia nie było śniegu 🙂 (sprawdzałem na kamerach internetowych 🙂 ) Jeśli chodzi postój w Krakowie to jest problem z Simrailem po zatrzymaniu pociągu od razu powinien się uruchomić zegar tak jak w Miechowie, początek wysiadania pasażerów uruchamia po pewnym czasie wyjazd do Płaszowa. W głównym katalogu jest plik map.png, który powinien wyświetlać mapę przedstawiającą trasę i u mnie się wyświetla. Poza tym dzięki za komentarz.

A to ciekawostka z tą porą roku. Zwracam honor zatem. Tak, faktycznie jest ten plik i tu również moja pomyłka. Życzę powodzenia w tworzeniu dalszych scenariuszy! 🤝

Edited by eSPeIKaE
  • Like 1
  • Recently Browsing   1 member

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy