olo101 Posted March 25, 2025 Posted March 25, 2025 Ostatnio prowadząc E186 z kontenerami po zakończeniu scenariusza dostałem mnóstwo kar za przekroczenie prędkości. Jako że gram tylko i wyłącznie z powyłączanymi tymi lamerskimi podpowiedziami i bazuję tylko i wyłącznie na dołączonym rozkładzie jazdy. Zacząłem sprawdzać i okazuje się że: Błędna wpisana masa brutto Błędna długość pociągu Błędna Vmax Błędny procent masy hamującej Błędny rodzaj hamulca Sam algorytm symulatora odczytuje wartości poprawnie i bot prowadzi pociąg prawidłowo. Jednak sam RJ wprowadza w błąd takich graczy jak ja. Na marginesie zacząłem sprawdzać jeszcze dolny odcinek przez Olkusz gdzie jest mnóstwo stałych ograniczeń prędkości które również w ogóle nie są naniesione na rozkłady jazdy poruszających się tamtędy pociągów.
SIMRAIL Team Admin BOT Posted March 25, 2025 SIMRAIL Team Posted March 25, 2025 Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
kolejarz_1990 Posted March 25, 2025 Posted March 25, 2025 W rozkładzie jazdy masz tylko podane prędkości szlakowe (wskaźnik W27a poprzedzony W8). Jeżeli prędkość szlakowa się zmienia to jest to ujęte w rozkładzie. Jeżeli są ograniczenia stałe (czyli osłonięte przez wskaźniki W9 i poprzedzone W8) są ujęte tylko w wykazie ostrzeżeń stałych. Więc w przypadku trasy na Olkusz jest ok. Ale nie zmienia to faktu że czasami skład różni się parametrami z tymi co są w rozkładzie i wprowadza to w błąd . 1
Recommended Posts