Lukaszszsz Posted March 13 Posted March 13 Witam, podczas wykonywania nowego scenariusza "Pruszkowski intermodal" pojawia się błąd podczas próby nawiązania kontaktu z dyżurnym w Pruszkowie. Wciśnięcie ZEW1 lub ZEW3 powoduje wyświetlenie się dziwnych komunikatów i po dojeździe do semafora wyjazdowego z bocznicy nie ma informacji, co należy dalej zrobić ze składem.
bart_dem Posted March 15 Posted March 15 (edited) U mnie nic takiego nie wystąpiło i scenariusz od początku do końca działał prawidłowo. Te "dziwne komunikaty" świadczą o niewłaściwym kanale radiowym. Nie przestawiłeś go sobie przypadkowo? Edited March 15 by bart_dem 1
darian123 Posted March 15 Posted March 15 Wczoraj robiłem ten scenariusz dwoma lokami i wszystko było OK. 1
VelociRaptusek Posted March 15 Posted March 15 Sprawdź kanał radiowy, czy nie zmieniłeś przypadkiem. W nowych scenariuszach taki komunikat w chyba się wyświetla jak wciskasz ZEW1/ZEW3 na niewłaściwym kanale. 1 1
Lukaszszsz Posted March 15 Author Posted March 15 Dzięki za przesłane odpowiedzi. Radia nie ruszałem, ale jeżeli potwierdzacie, że scenariusz działa to temat do zamknięcia.
misiek_131415 Posted March 15 Posted March 15 też miałem zszszszzzszszszszsz hamcia hamcia hamcia jak zły kanał radiowy. scenariusz zaliczony. działa na 100%. przynajmniej u mnie:)))) 1
Tom_89 Posted March 15 Posted March 15 U mnie działało normalnie do czasu gdy podczas powrotu w Grodzisku zostałem ustawiony na bok aby puścić "kurierów" - jeśli gwara odpowiada to jechało Pendolino. Natomiast po przejechaniu Pendolino Grodzisk nie reagował oraz nie podał drogi. Czy opóźnienie 5 minut mogło mieć taki wpływ ? 1
sailor Posted March 15 Posted March 15 Potwierdzam, scenariusz działa. Z radiem miałem ten sam problem, nieprawidłowy kanał. Po zmianie wszystko jest ok.
misiek_131415 Posted March 15 Posted March 15 On 3/15/2025 at 9:17 PM, Tom_89 said: Czy opóźnienie 5 minut mogło mieć taki wpływ ? Expand Miałem jeszcze większe i zaliczyłem. Zmień na inne loko i pogodę i zaliczysz:)))
Tom_89 Posted March 15 Posted March 15 ok dzięki, to przetestuje inne warunki lub skład. Jechałem Dragonem w lato.
bart_dem Posted March 16 Posted March 16 On 3/15/2025 at 10:56 PM, Tom_89 said: Jechałem Dragonem w lato. Expand Ja też i działał.
zbynak Posted March 16 Posted March 16 (edited) On 3/15/2025 at 9:17 PM, Tom_89 said: U mnie działało normalnie do czasu gdy podczas powrotu w Grodzisku zostałem ustawiony na bok aby puścić "kurierów" - jeśli gwara odpowiada to jechało Pendolino. Natomiast po przejechaniu Pendolino Grodzisk nie reagował oraz nie podał drogi. Czy opóźnienie 5 minut mogło mieć taki wpływ ? Expand Ja jechałem ET22 w jesień i też dokładnie w tym samym miejscu utknąłem, Pendolino pojechało a ja dostałem 15 minut i wyszedłem z gry. 😞 Nie jest to więc wina wybranej lokomotywy czy pogody. Scenariusze w Simrail to jest dramat, 90% kończy się jakimś problemem i tylko człowiek się denerwuje, że zmarnował godzinę albo i dwie. Edited March 16 by zbynak 1
Lukaszszsz Posted March 16 Author Posted March 16 (edited) Włączyłem po raz drugi omawiany scenariusz i udało się go wykonać (nie wiem czy miało to znaczenie, ale zmieniłem porę roku z jesieni na lato oraz zmieniłem rodzaj wagonu z pierwszego typu na drugi; lokomotywa pozostała ta sama, czyli ET22). Po wczytaniu scenariusza zauważyłem, że radio ustawione jest na kanale pierwszym (nieprawidłowym), natomiast później, jak ruszyłem to automatycznie radio przestawiło się na kanał drugi (prawidłowy). Możliwe, że za pierwszym razem mogło się coś w scenariuszu wykrzaczyć i nie zmieniło mi wtedy kanału, stąd te dziwne komunikaty, o których pisałem w pierwszym poście. Jednak czy zmiana pory roku, rodzaju wagonu czy typu lokomotywy ma wpływ na realizację kodu źródłowego scenariusza to tego nie wiem. Jeżeli chodzi o wyjazd z Grodziska to najlepiej podjechać pod sam semafor wyjazdowy (za sygnalizatorem powtarzającym), aby zwolnić przebieg na rozjazdach przed stacją. Jeśli zatrzymamy się przed semaforem powtarzającym to wagony mimo zjechania z rozjazdów stoją za semaforem wyjazdowym w stronę Pruszkowa, przez co wspomniany przebieg na rozjazdach nadal zgłasza zajętość. Jak przejadą dwa Pendolina i nie wyświetla się Wam sygnał na semaforze wyjazdowym w stronę Żyrardowa, spróbujcie wcisnąć na radio ZEW1, ZEW2 lub ZEW3 tylko trzeba pamiętać, aby radio było ustawione na kanale drugim. Edited March 16 by Lukaszszsz
Recommended Posts