Shiway Posted January 23 Posted January 23 Czy tylko mnie denerwuje beznadziejne udźwiękowienie dialogów pomiędzy maszynistą, a dyżurnym ruchu? Nie dość, że brzmią strasznie sztucznie i sztywno, to na dodatek neiktóre dialogi zostały chyba nagrane przez 12-letnie dziecko... Nie da się tego słuchać. Brzmi to jakby to IVONA czytała. Naprawdę, nie dałoby się zwołać paru osób do studia i nagrać wszystkie dialogi jeszcze raz? Dodatkowo, fajnie by było jakby twórcy dopracowali "efekt radia" czy zakłócenia w transmisji czy nawet by dodali extra dialogi dla wypełnienia ciszy na radiu jak to ma miejsce w MaSZynie. W kwestii dialogów, MaSZyna jest o wiele lepsza. W mojej skromnej opinii oczywiście. 2
LycanAnanas Posted January 23 Posted January 23 Zdziwię cię, ale Amazon Polly w wielu firmach robi brrrt. Bo tak jest taniej, a Amazon Polly to jest IVONA bo Amazon ich kupił. Nie jest źle. To nie ma być ideał. Prędzej bym się dowalił, że nie ma symulacji zakłóceń itp. Jestem krótkofalarzem i mnie taki detal prędzej wkurza. Typu dwie rzeczy sie nałożą na siebie itp. Można też powiedzieć, że brakuje do wielu misji narracji czy samouczkowania przy np. manewrach. 2
Conrad Posted January 24 Posted January 24 14 godzin temu, LycanAnanas napisał(a): Zdziwię cię, ale Amazon Polly w wielu firmach robi brrrt. Bo tak jest taniej, a Amazon Polly to jest IVONA bo Amazon ich kupił. Nie jest źle. To nie ma być ideał. Prędzej bym się dowalił, że nie ma symulacji zakłóceń itp. Jestem krótkofalarzem i mnie taki detal prędzej wkurza. Typu dwie rzeczy sie nałożą na siebie itp. Można też powiedzieć, że brakuje do wielu misji narracji czy samouczkowania przy np. manewrach. Na radiu jest przycisk szumu, jakby się nakładał na dźwięk radia (kiedy głośnik pracuje) mielibyśmy namiastkę tego co napisałeś. 1
LycanAnanas Posted January 24 Posted January 24 Kolega chyba nie wie jak działa bramka szumów/squelch w radiu. W skrócie. Nie aktywuje wzmacniacza n.cz. (audio) od póki poziom sygnału nie przekroczy jakiegoś. Nie słyszałeś w życiu jak dwie nastawnie mogą nałożyć się na siebie czy innych kilku rozmówców. Bo nie każdy siebie słyszy. Nie słyszaleś też QRMów i QRNów. Lokomotywa to jeden wielki generator QRMów szczególnie z rozruchem impulsowym. Pominę, że większość "radio static" to po porostu biały szum, a nie prawdziwy szum radiowy..
Conrad Posted January 24 Posted January 24 Już wcześniej napisałeś, że jesteś krótkofalarzem. Tylko my tutaj rozmyślamy jak można to łatwo wprowadzić do symulatora, gry SimRail, a nie tworzyć symulacji rozchodzenia się fal radiowych chyba że lubisz czekać ponad rok na nowe ficzery 🙂
LycanAnanas Posted January 24 Posted January 24 Tu nie chodzi o symulację. Tylko, aby w post produkcji dodać trochę realistycznego dźwięku. Tak samo dodać sytuację typu ktoś czegoś nie usłyszał itp. Więcej też tła, że pociągi AI rozmawiają i to się słyszy. Więcej imersji.
Shiway Posted January 24 Author Posted January 24 Dokładnie. Nie chodzi to u pełną symulację radia bo to nie jest symulator krótkofalarza tylko symulator kolei, ale trochę imersji nie zaszkodzi. Obecnie dialogi wg. mnie są słabo wykonane.
Recommended Posts